Expositie ‘Weert bezet en bevrijd’ in Bibliocenter

Maand van de Geschiedenis

1944 - Laar - Annie Clement en haar kinderen Margriet en Annemieke nemen een kijkje op een bivak van de 4e Pantserbrigade

WEERT – Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Ook in de gemeente Weert zijn een heleboel activiteiten, variërend van een expositie of een lezing tot workshops en tochten langs belangrijke historische plekken. Alle activiteiten vertellen verhalen over het verleden van Weert.

De Maand van de Geschiedenis wordt geopend met allerlei interessante presentaties. Zo worden de kandidaten voor de Erfgoedprijs bekendgemaakt en worden de nieuwe archeologische vindplaatsen van de ArcheoRoute gepresenteerd. Tijdens de opening om 14.00 uur op vrijdag 4 oktober in het Bibliocenter wordt de expositie ‘Bezet en Bevrijd’ geopend door de wethouder van Cultureel Erfgoed, Geert Gabriëls.

Expositie ‘Bezet en Bevrijd’

2008 – Expositie ‘Weert is veranderd’

De expositie ‘Bezet en Bevrijd’ geeft een beeld van de bezetting van Weert tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen voor het dagelijks leven. Dat gaat van de verplichting om huizen ’s nachts te verduisteren tot het voedsel op rantsoen, dat alleen te verkrijgen was tegen inlevering van bonnen. Ook is er uitgebreid aandacht voor het verzet, de bevrijding van de stad op 22 september 1944 en de terugkeer naar het normale leven. De expositie is te bezoeken tot april volgend jaar in het Bibliocenter.  In 2008 was de laatste grote fototentoonstelling ‘Weert is veranderd – Oorlog, bezetting en bevrijding’ deze werd toen door duizenden mensen bezocht in de Paterskerk. Onlangs waren en tijdens het bevrijdingsfestival van Weert ook doeken te bekijken van de bevrijding van Weert.

Lezing ‘Kinderen van zwarte bevrijders’
Woensdag 9 oktober 19.30 uur in het Bibliocenter

Lezing over zwarte Amerikaanse soldaten tijdens de bevrijding van Europa én de kinderen van deze bevrijders. Al vroeg in 1945 werden in Limburg de eerste ‘bevrijdingskinderen’ geboren. Sommigen van hen duidelijk herkenbaar als kinderen van zwarte Amerikaanse soldaten. Ze zijn de eerste groep met een afwijkende huidskleur die opgroeit in het witte, katholieke Limburg. Hoewel de Amerikaanse soldaten als bevrijders omarmd werden, verliep de acceptatie van deze kinderen minder vlekkeloos. Schrijfster Mieke Kirkels vertelt in de lezing over deze te lang verzwegen geschiedenis.

Vorig artikelBuitensteBinnenTuin gaat open met een regen van rozenblaadjes
Volgend artikelNationale Archeologiedagen in Weert