Programma 75 jaar Bevrijding Nederweert krijgt vorm

NEDERWEERT – Op 21 september 1944 reden verkenners van de 3e Britse Infanteriedivisie via de Booldersdijk en Strateris Nederweert binnen. De 3e divisie was verantwoordelijk voor de beveiliging van de rechterflank van Operatie Market Garden die op dat moment in volle gang was.

Daarmee startte het begin van de bevrijding van Nederweert. Met onder meer een reizende foto-expositie en een historische fietstocht met kaart kan iedereen de herinnering rond de bevrijdingsstrijd binnenkort herbeleven. Het gemeentelijk Comité 75 jaar Bevrijding Nederweert legt de laatste hand aan het programma.

Website over bevrijding
Uren zat hij achter zijn computer en spitte hij door archieven op zoek naar bijzonder filmmateriaal over de bevrijding, Jermain Nicholls. Een aantal jaren geleden startte Jermain het initiatief ‘Lichtjes op de oorlogsgraven’ op kerstavond, op het Brits Militair Kerkhof. Hij is een van de leden van het gemeentelijk Comité 75 jaar Bevrijding Nederweert. Het materiaal dat hij verzamelde, wordt gebruikt voor de website http://www.bevrijdingnederweert.nl.

Unieke fietstocht
Op een aantal historische locaties in de gemeente komen informatieborden te staan voor een fietstocht van 40 kilometer. De borden zijn gemaakt door een ander lid van het comité, Bér Smolenaers. Drukkerij Van Deursen verzorgde de vormgeving. “Mensen kunnen de informatie lezen, maar ook met hun smartphone een QR-code scannen om naar de filmpjes op de website te gaan. Je beleeft daarmee als het ware ‘in het veld’ wat zich 75 jaar geleden ter plekke heeft afgespeeld”, aldus Nicholls.

De informatieborden staan op negen plekken die bij de bevrijding in september/oktober 1944 een bijzondere rol hebben gespeeld. Dat zijn Park De Heerlijkheid Budschop; de kerk in Nederweert-Eind; de Schoorbrug; de kerk in Leveroy, de picknickplaats bij de Niesakkerbrug, het monument aan de Plattepeeldijk, de Daatjeshoeve, het Brits Militair Kerkhof en de kerk in Nederweert.

Reizende foto-expositie
Niek Hendrix uit Ospel stelde als lid van het comité samen met Jermain Nicholls een foto-expositie samen voor een reizende tentoonstelling over 75 jaar Bevrijding van Nederweert. De foto’s zijn onder meer afkomstig van de heemkundevereniging (met dank aan de comitéleden Siem Peters en Theo Burgers) en het gemeentearchief. Maar Hendrix vond ook foto’s in het National Army Museum en het Imperial War Museum. En hij stelde een aantal foto’s uit zijn privécollectie beschikbaar.

De expositie is gepresenteerd tijdens de viering van het 40-jarig jubileum van de Bond van Wapenbroeders, afdeling Ospel. De fototentoonstelling is in alle kernen een tijdje te zien. In de week voorafgaand aan de herdenking op het Brits Militair Kerkhof op zaterdag 9 november, is de expositie in het gemeentehuis.

Bezoek Kamp Vught
In het voorjaar van 2020 organiseert het comité voor de groepen 8 van de bassischolen een bezoek aan Kamp Vught. Comitélid wethouder Koolen en oud-directeur Henk Martens van basisschool De Schrank overleggen hierover met de basisscholen.

Kerktorenconcert
Er wordt ook gedacht aan een concert op 5 mei 2020 vanaf de toren van de Sint Lambertuskerk door een koperensemble. Dit bestaat uit muzikanten van de vier muziekverenigingen in onze gemeente, onder leiding van Boy Hendrix. De komende tijd zal hierover overleg plaatsvinden met de muziekverenigingen. Dit concert markeert dan ook het einde van een periode van herdenken en vieren dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn.

Beschieting luidt bevrijding in
Hoewel de eerste militairen in september arriveerden, was de hele bevrijding pas in november 1944. De bruggen over de kanalen waren vernietigd en al die tijd vormden de kanalen de frontlinie. Begin november was Ospel het toneel van hevige gevechten tussen de bezetter en Amerikaanse troepen van de 7e Pantserdivisie. Met een enorme beschieting op 14 november startte de finale aanval en de algehele bevrijding van de gemeente Nederweert.

Onder de indruk
Oud-burgemeester Evers was lid van het comité 75 jaar Bevrijding Nederweert. Het stokje is overgedragen aan de nieuwe burgemeester, Birgit Op de Laak. De dag na haar installatie maakte ze kennis met de leden van het comité. Ze was onder de indruk van het enthousiasme waarmee er aan het programma gewerkt wordt. En ze hoopt dan ook dat veel inwoners de foto-expositie bezoeken en de fietstocht maken. Kaarten voor deze tocht zijn gratis verkrijgbaar bij de expositie en ze zijn ook af te halen aan de balie in het gemeentehuis.

Niet vergeten
Peter Stultiens is voorzitter van het comité: “Er is veel werk verzet en dat is ook al zichtbaar op diverse plekken in onze gemeente. Het comité heeft besloten om de viering van 75 jaar bevrijding niet uitsluitend tot uitdrukking te brengen in tentoonstellingen en festiviteiten. Ze wil voor de toekomst ook een digitaal document achterlaten. Een document dat tot in lengte van jaren de strijd om de vrijheid in Nederweert in het najaar van 1944 levend houdt. Opdat wij niet vergeten”.

Foto via nederweert24

Vorig artikelInformatieavond Hartslag voor Nederweert
Volgend artikelNederweert op de Franse tour