Feestelijke foto- en filmtentoonstelling over 75 jaar bevrijding

Ospel –In M.F.A. Haaze-Hoof in Ospel werd vrijdagavond de foto- en filmtentoonstelling over 75 jaar bevrijding geopend . De tentoonstelling die nu 2 weken hier te zien is maakt vervolgens een reis langs de gemeenschapshuizen in Nederweert en zal onder meer te zien zijn op 9 november tijdens de herdenking op de Britse begraafplaats op het gemeentehuis van Nederweert.

De feestelijke opening werd georganiseerd door de Wapenbroeders afdeling Ospel. Dit is een vereniging van oud-militairen die herdenkingen in stand houden en de onderlinge band van oudgedienden bevorderd.De opening werd begeleid door de drumband St.Odilia Ospeldijk. Voorzitter Arie van der Lee heette het publiek welkom waarna de nieuwe burgemeester van Nederweert, Birgit op de Laak een speech gaf.  Onder de genodigden het volledig Bondsbestuur van de Wapenbroeders en speciale gast, John Swanson wiens vader omkwam in de oorlog bij een crash van zijn vliegtuig in Weert.  Sjef Geuns was de ceremoniemeester.

De burgemeester van Nederweert kreeg tevens een speciale herdenkingsmunt overhandigd. Op deze munt het wapen van de Bond van Wapenbroeders en ‘Bond van Wapenbroeders Ospel 40 jaar’ en aan de andere zijde ”75 jaar bevrijding”. Na de opening was er een film getoond waarin kinderen van de basisscholen in de gemeente oorlogsverhalen voorlezen bij monumenten in Nederweert. De Wapenbroeders afd. Ospel, een vereniging van oud-militairen die herdenkingen in stand houdt en de onderlinge band van oudgedienden bevordert, organiseert naar aanleiding van de viering van 75 jaar bevrijding van Nederweert een groot aantal activiteiten in 2019.

Na de pauze volgde de première van de documentaire ‘Some Will Never Return’ over 75 jaar bevrijding, gemaakt door verhalenvertellers en videoproducenten Twan van Asseldonk en Eric Peeters. Deze komen tot stand met hulp van de Amerikaanse ambassade en met ondersteuning vanuit de Wapenbroeders, het gemeentelijk Comité 75 jaar bevrijding en de provincie Limburg.

Zaterdag 21 september vindt er een feestelijke herdenking plaats in Openluchtmuseum Eynderhoof met onder meer een fly-by van historische vliegtuigen en optredens van doedelzakspelers en koor Young Forever. Deze herdenking is voor iedereen gratis toegankelijk.

De overvlucht van de vliegtuigen is gepland om 13.00 uur.

 

Vorig artikelWeert stad in het groen – 264/365
Volgend artikelDagkrabbel 264/365