Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd ( + 3 uur stoven)


Recept van Frits Weerts

Ingrediënten

 • 300 gr eendenmaagjes
 • 1 liter ganzen- of eendenvet
 • 2 takjes tijm
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 2 middelgrote venkelknollen
 • 2 dikke sjalotjes
 • 1 teen knoflook
 • ½ l kippenbouillon
 • 1 zoete rode paprika
 • pompoenpitolie
 • olijfolie
 • 80 gram rucola
 • mosterd
 • peper en zout

Bereiding

Gekonfijte eendenmaagjes
De eendenmaagjes kunnen een dag van tevoren worden gekonfijt. De eendenmaagjes goed afspoelen en een nacht lang in een pekelbad of zeer sterke bouillon weken. Spoel vervolgens de eendenmaagjes af en leg ze in een stoofpan, bedekt met het eenden- of ganzenvet, enkele takjes tijm en de knoflook. Het vlees moet helemaal onder het vet staan.

Breng het geheel langzaam tot net onder het kookpunt. Schuim af en zet de stoofpan met deksel in de oven op een temperatuur van 80 °C. De marinade mag niet koken, dan worden de maagjes droog. Na 3 uur zijn de maagjes gaar en lekker mals.

Zeef de eendenmaagjes uit het vet en spoel ze onder de kraan met heet water.

Venkel en saus
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de bodem van de venkelknol af, zodat de schuitjes los gemaakt kunnen worden. Van elke knol 2 schuitjes afnemen. Kort de steel in tot ongeveer 4 centimeter en snijd de onderkant vlak af, zodat het schuitje kan blijven staan.

Blancheer de schuitjes kort, zorg ervoor dat de groene steel niet meegekookt wordt. De rest van 1 venkelknol in stukjes snijden en samen met de gesnipperde sjalotten, knoflook en het fijngesneden pepertje fruiten in olijfolie. Schenk, als de uitjes beginnen te kleuren, een halve liter bouillon erbij en laat ongeveer 5 minuten koken op laag vuur tot er een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met mosterd.

Verwarm de eendenmaagjes. Scheid het vet van de eendenmaagjes. Snijd de eendenmaagjes vervolgens in schijfjes en meng dit onder het venkel/ui-mengsel. Zet de venkelschuitjes in een ovenschaal en schep hier het groenten-vleesmengsel in. Zet de schaal nog 10 minuten in de oven. Warm serveren op een bordje met een spiegeltje pompoenpitolie en dresseer met rucola.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Pipoli, Aglianico
Deze wijn uit Basilicata, Zuid Italië is helder rood van kleur met paarse tinten. Deze wijn heeft een intense neus met geuren van zwarte kers gemixt met kruiden en vanille. De wijn is stevig met mooie rijpe tannines en een lange afdronk.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frode-wijnen%2Frode-wijn-italie%2Fpipoli-rosso-aglianico-basilicata||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Frits Weerts
Beroep Chef-Molenaar en Algemeen Bedrijfsleider Meelfabriek
Geboren Op 16 november 1939 te Weert en dus van vooroorlogse kwaliteit
Woont In Weert
Ouders Harrie Weerts en Truda Weerts-Teeuwen
Geregistreerd Partner van Pop Nouwen
Vader van Rolf, Irene en Gabi
Opleiding Deutsche Müllerschule Braunschweig
Was Voorzitter Oratoriumkoor Weert, Secretaris Schoolbestuur Weert Centrum, Secretaris Stedelijke Harmonie Sint Antonius, voorzitter van de Stichting Aldenborgh Weert en stadsgids
Zit in Bestuur van de Stichting Aldenborgh Weert

Mijn levensmotto is ‘Joie de Vivre’.
Je moet zoveel mogelijk
van het leven genieten.

Favoriete gerecht “Mijn gerecht heb ik zelf bedacht. Het is een bijzonder gerecht aangezien je niet gauw gekonfijte eendenmaagjes aantreft op een menukaart. Daarnaast wil ik koks inspireren om vaker venkelschuitjes te gebruiken. Het gerecht is niet alleen smakelijk, maar ook een lust voor het oog. Ik heb afgelopen jaren heel veel kookworkshops gegeven. Koken is mijn lust en mijn leven.”

Pop “Mijn vrouw Pop en ik hebben onze relatie laten registreren in het kleinste kamertje van het gemeentehuis. Pop en ik wandelen graag samen. Wij hebben al duizenden kilometers afgelegd en ik hoop dat er nog miljoenen kilometers volgen. Wij zijn een geregistreerd partnerschap aangegaan om praktische redenen. Soms heb je geen goud of zilver nodig om ware liefde te herkennen.”

Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor Munsterkaas met Hopusbier. Munsterkaas is een lekkere stinkkaas en past uitstekend bij Hopusbier. De naam Hopus is een samenvoeging van hop en opus (Latijn voor werk). Je proeft de samenwerking tussen boer en brouwer.”

Distellerie Clandestine “Op de schuur in de tuin hangt een bordje met de tekst ‘Distellerie Clandestine’. In dit schuurtje maak ik zelf jenever. Ik heb in Oostenrijk geleerd hoe je jenever moet maken en daar ter plekke gelijk een distilleerketeltje gekocht. Van oude wijnen maak ik jenever met een alcoholpercentage van minimaal veertig procent.”

Bijzondere verzameling “Ik heb onbedoeld een verzameling beeldjes van heiligen. De aanstichter was Pastoor van Ars, het eerste heiligenbeeldje dat ik tegenkwam en niet kon laten staan. Hij bekommerde zich om de armen en gaf alles weg. Nu staan de plankjes vol in de huiskamer en ben ik gestopt met het verzamelen.”

Schilderij en geloof “Ik heb een prachtig schilderij van Fred Gubbels. Op het doek is de restauratie van de kerk in Luik te zien. De kerk op dit doek ziet er net zo uit zoals mijn geloof, namelijk totaal ineengestort. De heiligenbeeldjes die er naast staan, noem ik nu asielzoekers.”

Vindingrijk “Ik ben mijn linkerarm verloren bij een bedrijfsongeluk in het buitenland. Deze handicap heeft mij gelukkig nooit belemmerd in het dagelijks leven en ook niet gedurende mijn carrière. Ik ben er juist vindingrijk door geworden. Ik heb zelf een schilapparaat ontworpen, waarmee ik met één hand aardappels of asperges kan schillen. Op de markt in Aix-en-Provence vond ik een blikopener die ik met één hand kan bedienen. Het snijden van brood en groenten doe ik op een snijmachine. Door vindingrijkheid overwin je obstakels.”

Oude bekende Weertse figuren “Een bekend volksfiguur in de cafés van Weert in de jaren twintig en dertig was Frens van Polleke. Frens kon als geen ander sterke verhalen vertellen en die doen nog steeds de ronde. Zoals zijn anekdote over het weer in Rusland. Daar Rusland was het volgens hem zo koud, daar hingen de mussen stijf bevroren in de lucht. Een ander bekend figuur in de jaren veertig was Hummie. Kinderen riepen altijd: “Hummie met de boks vol gummie, met de boks vol stront, zo liep zij de wereld rond.” Hummie was een ongehuwde vrouw en woonde op de Biest. Overal waar zij een kruis zag staan, knielde zij. Zij was een echte kwezel. Als kinderen in Weert haar zagen, tekenden ze in de straat extra kruizen met krijt om Hummie te pesten.”

Hoort tegenwoordig “Ik hoor tegenwoordig in gesprekken dat het Weerter dialect Hollandse vormen gaat aannemen. Er worden Nederlandse woorden verbasterd naar het Weerter dialect. Wij moeten er met z’n allen voor waken dat het Weerter dialect niet verloren gaat.”

Vernieling van de binnenstad “Als ik als voormalig stadsgids terugblik in de tijd, dan heeft er in de jaren zestig een slachter huisgehouden in plaats van een hartchirurg. Dat is eigenlijk nog niet zo lang geleden. Neem nou het pand van de ABN AMRO Bank in de Langstraat. Dat was vroeger een prachtig woonhuis van directeur Moers van de Twentsche Bank. Een andere misstap is de verbouwing van de Muntpassage in de jaren negentig. Men heeft tijdens deze verbouwing nagelaten om de Molenstraat weer in ere te herstellen. Een andere doorn in het oog zijn de lelijke reclameborden in Weert zoals bij voormalig hotel “Jan van Weert” in de Stationsstraat. Dit voormalig hotel is prachtig gerestaureerd. Alleen wordt het aanzicht bedorven door lelijke reclameborden. Jammer dat de gemeente op dit punt niet ingrijpt. Het laatste pijnlijke punt is de kern van Weert. Helaas is men er niet in geslaagd dat het winkelend publiek in een rondje kan lopen door de stad. Een grote stedenbouwkundige fout.” 

Compliment voor de gemeente “Na mijn kritiek op de gemeente Weert is er toch nog ruimte voor een compliment. Een groot pluspunt is de groenvoorziening rondom de singels in Weert. Het is een lust voor het oog. Sommige Weertenaren roepen dat de grachten weer terug moeten komen in Weert. Dat hoeft van mij echt niet. Grachten kun je ook bekijken in Amsterdam.”

Vorig artikelWethouder Martijn van den Heuvel over herinrichting stadspark
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 63: Vanne Kowstâl en Odeklonje