Lezing over vondst VOC-schip de ‘Haarlem’ druk bezocht

Bruno Werz de Indiana Jones van de lage Landen

WEERT – Afgelopen zondag was Weertenaar Bruno Werz even terug in zijn geboortestad Weert. Werz, zoon van de overleden edelsmid Eloy Werz, is maritiem archeoloog en historicus bij het African Institute for Marine and Underwater Research, Exploration and Education en heeft met 95% zekerheid het scheepswrak van het VOC-schip de Haarlem teruggevonden in Kaapstad.

Het VOC-schip de Haarlem leed in 1647 in de Tafelbaai schipbreuk. Het handelsschip was, met handelswaar aan boord, op terugreis van Azië naar Nederland. De schipbreuk markeert het begin van de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika.

VOC-Schip de Haarlem

Zijn ontdekking van het scheepswrak van de Haarlem bezorgde Werz de afgelopen weken wereldfaam. Bruno Werz was te zien op TV zenders in China, de USA, Zuid-Afrika en uiteraard in Nederland.

Lezing Werz in de Paterskerk
Afgelopen zondag was de Paterskerk in Weert bijna te klein voor de lezing. Werz vertelde over zijn stichting Aimure, de zoektocht, van de ‘schatkaart’ vondst tot de vermoedelijke wraklocatie bij Kaap de Goede Hoop. De stad Kaapstad en de huidige multiculturele en multiraciale Zuid-Afrikaanse samenleving zijn voor een groot deel naar de gevolgen van de schipbreuk van het VOC-schip te herleiden. Bruno hoopt begin 2021 te kunnen starten met de delving naar het voormalige handelsschip de Haarlem. Hij zoekt hiervoor naar fondsen. Wilt u hem financieel helpen stuur dan een mail naar hem.

Lees ook het verhaal in het Zakenblad over zijn crowdfunding actie.

 

Vorig artikelBevrijdingsfestival Weert helemaal uitverkocht
Volgend artikelDagkrabbel 261/365