Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Voorgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Ellen Ackermans – Fischer

Ingrediënten

Ingrediënten Gambaburger en aardappelreepjes
– 30 grote grijze gepelde ongekookte gamba’s
– Olijfolie
– 1 teen geperste knoflook
– 2 eetlepels Italiaanse kruiden
– 1 zakje eikenbladsla
– 4 roseval aardappeltjes
– Zonnebloemolie
– Zout

Ingrediënten citroenmayonaise
– 2 tenen geperste knoflook
– 1 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel citroenrasp
– 2 eierdooiers
– Olijfolie
– Zout
– Peper

Bereiding

Citroenmayonaise
Voor de citroenmayonaise mix je de eierdooiers, citroenrasp, citroensap en geperste knoflook met een staafmixer en schenk er ondertussen langzaam een straaltje olijfolie bij tot je de juiste dikte krijgt en doe de mayonaise in een spuitzak of knijpfles met tuitje.

Doe de helft van de gamba’s in de keukenmachine met een flinke scheut olijfolie en pureer. Doe het mengsel in een kom en roer er de Italiaanse kruiden en de geperste knoflook door. Snijd de andere helft van de gamba’s in kleine stukjes en meng deze er ook goed doorheen.

Neem een metalen kookring en doe hierin wat van het mengsel en druk goed aan. Haal voorzichtig de ring eraf zodat je een mooi rond burgertje hebt.

Bereid de overige burgers op dezelfde manier waarbij je het mengsel goed verdeeld over de burgertjes.

Gefrituurde aardappelreepjes
Schil de roseval aardappeltjes en rasp ze in de keukenmachine tot julienne (dunne reepjes). Dep daarna de reepjes met een keukendoek wat droog.

Verhit een royale hoeveelheid zonnebloemolie in een diepe wokpan en leg hier de aardappelreepjes in tot ze goudgeel kleuren. Haal uit de wokpan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met een klein beetje zout.

Bak de burgertjes om en om aan in olijfolie tot ze gaar zijn (ook te zien aan de roze/oranje kleur die ze krijgen).

Leg op elk bordje een kleine hoeveelheid eikenbladsla met daarop een Gambaburger en trek wat streepjes erover met de citroenmayonaise. Garneer de burger met de gefrituurde aardappelreepjes.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Weingut Eser, Riesling
Wijnhuis Eser en wijnmakers Christoph en Thomas Eser behoren tot de absolute top van de Rheingau. Deze wijn is een heerlijke, droge Riesling met een mooi mineraal karakter en exotisch fruit. Rijk in aroma’s en een volle afdronk, die lang blijft hangen.

Schermafbeelding 2019-09-13 om 09.08.22

Even voorstellen

Naam Ellen Ackermans-Fischer
Beroep Doktersassistente en Eigenaresse kookstudio Elkookt
Geboren Op 11 januari 1971 te Nijmegen
Woont In Weert
Ouders Ton Fischer Patricia Moeder Fischer-Van Doorn
Getrouwd met Gerard Ackermans
Moeder van Ian en Lara
Opleiding Schoevers specialisatie PR en Doktersassistente
Was Het gezicht van Kawasaki Jetski’s en Intersport
Is gek op vis, sneakers en hakken
Verslaafd aan Chocolade pastilles van Droste
Dol op Boterham met pindakaas en suiker

boterham met pindakaas en suiker

Favoriete gerecht “Ik ben gek op vis. Mijn gerecht vind ik vooral lekker en mooi ogen. Iedereen die dit gerecht bij mij heeft geproefd, is er zeer enthousiast over. Het recept nemen mijn gasten graag mee naar huis.”

Passie “De liefde voor koken is gevoed door mijn moeder en mijn oma uit Baarn. Toen ik 17 jaar was, begon ik al te koken voor vrienden en vriendinnen. Schilderen is ook een grote passie van mij. Helaas heb ik daar te weinig tijd voor. Ik vind het leuk om te creëren en eten moet je toch, dus maak ik nu eetbare schilderijtjes. De kookstudio Elkookt is eigenlijk een uit de hand gelopen passie.”

Inspiratiebron “Om nieuwe ideeën op te doen, volg ik kookworkshops bij o.a. Ramon Beuk en Julius Jaspers. Zij koken met ingrediënten, waarvoor je niet stad of land hoeft af te reizen om ze te vinden. Hun recepten zijn maakbaar en dus zeer geëigend voor mijn kookworkshops.”

Favoriete Restaurant “Bij Restaurant Twee op Laar kom ik erg graag. Zij koken recht voor de raap en niet te ingewikkeld. In hun gerechten maakt een klein detail het bijzondere verschil. De kookstijl van Restaurant Twee sluit perfect aan bij mijn kookstijl voor de kookstudio. Daarnaast zijn de eigenaren gezellige mensen.”

Familietraditie “Op verjaardagen mochten wij van mijn ouders als ontbijt een boterham met pindakaas en suiker. Dan was het feest pas echt begonnen. Deze traditie zet ik nog steeds voort binnen mijn eigen gezin.”

Handige tip “Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie en laten zich hier makkelijker door verjagen. Zet schaaltjes koffie neer die je aansteekt met een aansteker of lucifer, zodat de koffie gaat branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt de wespen op afstand. Pas wel op met heel warm weer en droge oppervlakken als je de koffie wilt aansteken. Gebruik brandbare schaaltjes en zet de koffie bij voorkeur niet op de grond of bij gras of planten in de zomer.”

Irritant “Irritant is dat je van teveel wijn een kater kan krijgen. Irritant is een nat zadel op de fiets. Irritant is als je haast hebt en je de ramen van de auto nog moet krabben als het gevroren heeft. Irritant is dat ik regelmatig met mijn boodschappenkrat over de rondslingerende schoenen van mijn kinderen struikel. Irritant zijn mensen die spugen op straat.”

Sneakers en hakken “Basketbal speelt in ons gezin een belangrijke rol. Mijn man Gerard heeft vroeger als professional gespeeld bij BSW en bij ECHO Houthalen. Ook heeft hij deel uitgemaakt van het Nederlands team. Nu is hij medeverantwoordelijk voor de Basketbal Academie Limburg. Deze academie is door de Nederlandse Basketbal Bond en NOC/NSF gecertificeerd als Regionaal Talenten Centrum. De Basketbal Academie Limburg begeleidt jongeren tot 20 jaar naar de basketbaltop.”

Lebron James of Lionel Messi “Lebron James natuurlijk. Hij heeft veel meer uitstraling. Buiten het feit dat hij een goede sportman is, is het ook een aantrekkelijke verschijning. Leuk om naar te kijken, zowel technisch als fysiek.”

Erg jammer “Ik heb van mijn ouders een gouden armbandje gekregen. Een bijzonder geschenk van mijn ouders als aandenken aan mijn eenentwintigste verjaardag. Dit armbandje is gestolen tijdens een vakantie in Griekenland. Ik heb er nog altijd spijt van dat ik het armbandje heb meegenomen op vakantie. Als ik nu op vakantie ga, laat ik mijn bijzondere sieraden thuis.”

Opa Baarn “In 1973 werd mijn opa Harry van Doorn minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk voor de PPR in het kabinet-Den Uyl. Als minister voor Maatschappelijk Werk was hij ook verantwoordelijk voor het minderhedenbeleid. Als zodanig was hij als beleidsminister betrokken bij de aanpak van de Molukse kapingen en gijzelingen die tijdens het kabinet Den Uyl plaatsvonden. Later werd bekendgemaakt dat mijn opa tijdens de Treinkaping bij Wijster heeft aangeboden zichzelf te laten gijzelen, in ruil voor vrijlating van alle gegijzelden in de trein. Daar heb ik zeel veel respect voor. In mijn jeugd zag ik mijn opa niet zo vaak, hij was erg druk. Het was een lieve man en met ons sprak hij nooit over politiek. Normen, waarden en fatsoen stonden bij hem hoog in het vaandel. Als wij ’s ochtends niet keurig goedemorgen zeiden, moesten wij opnieuw de kamer binnenlopen. Mijn opa rookte pijp, die heerlijke geur blijft altijd in mijn herinnering.”

Opa Enschede “Mijn opa in Enschede maakte ons ’s ochtends altijd wakker met de vraag: “hoe wil je je eitje?”. Gezelligheid daar draaide het bij hem om en leuke dingen doen met je kleinkinderen. Hij ging met ons altijd naar pretparken en taart eten in het cafeetje van V&D’tje. Dit café in Enschede bestaat al 120 jaar. Mijn opa Henk Fischer was één van de eerste Ford dealers in Nederland. Wij mochten vroeger met alle nichtjes en neefjes verstoppertje spelen in de auto’s in de showroom. Hij was zorgzaam en attent. Voor mij een voorbeeld van wie goed doet, goed ontmoet.”

Levensmotto “Lekker genieten, want binnen één tel kan alles anders zijn. Dus lekker eten, drinken en leuke dingen doen.”