Portret van Limburgse topregisseur Theu Boermans Amadeus nieuwe grote productie in Venlo en Heerlen

VENLO/HEERLEN – De Venlose regisseur Theu Boermans (1950) behoort al decennia tot de top van de Nederlandse theaterwereld. Zijn nieuwste productie Amadeus, op de planken gebracht door Het Nationale Theater, is in september en oktober in Limburg te zien. Aan de vooravond van de Limburgse première zendt L1 TV een portret uit van Boermans. Uit gesprekken met hem en zijn naasten rijst het beeld van een man die zijn leven in dienst stelt van de kunst.

Theu Boermans begon zijn carrière als acteur. “Het was eigenlijk het enige dat overbleef,” vertelt zus Lottie. Na een stormachtige middelbare schooltijd stuurde zijn vader, de vermaarde Venlose tekstschrijver Frans Boermans, Theu naar de Toneelacademie in Maastricht. Het bleek een gouden zet.

In de jaren erna speelde Theu grote rollen op het toneel en ook was hij te zien op het witte doek. Begin jaren negentig maakte hij furore met het door hem opgerichte gezelschap De Trust. Toen hij in 2009 zijn eigen gezelschap zag verdwijnen als gevolg van de cultuurbezuinigingen, begon hij aan zijn grootste commerciële succes tot nu toe: Soldaat van Oranje. Dat is de langstlopende Nederlandse musical ooit. Volgens zijn broers en zus werd de basis voor dat succes gelegd in Venlo, waar Theu jarenlang de revues van zijn vader regisseerde.

Theu: “Het is een mijn levensmotto’s: waar je stappen zet, wordt het grond. Om dingen voor elkaar te krijgen. Ik ben er niet zo in geïnteresseerd om te doen wat er al is.”

L1-cultuurredacteur Jolien Linssen volgde Theu in de repetitieruimte van Het Nationale Theater en voerde daarnaast gesprekken met hem en onder andere zoon Bobby Boermans, acteur Jaap Spijkers en regisseur en ex-partner Paula van der Oest.

Uitzenddata
Het portret van Theu Boermans wordt woensdag 4 september 21:00 uur uitgezonden op L1 TV. Het programma is ook te zien zaterdag 7 september 18:00 en 23:00 uur én zondag 8 september 11:00, 16:00 en 18:00 uur.