Een mooie dag voor de Stichting Luchtoorlog 1939-1945

V.l.n.r Johan Bloemers, Niek Hendrix en Wiel Mackus

NEDERWEERT – In het kader van 75 jaar bevrijding nam de Stichting Luchtoorlog 1939-1945 eerder dit jaar het initiatief om het bestaande herdenkingskruis aan de Colusdijk in Nederweert een facelift te geven. Johan Bloemers en Niek Hendrix van de stichting vormden samen met Wiel Mackus van de afdeling Wapenbroeders afdeling Ospel een comité.  Wiel kan zich nog steeds goed herinneren dat hij met zijn vader naar de crash ging kijken en de gebeurtenis een behoorlijke indruk op hem maakte.

‘Time will not dim the glory of their deeds’

Herdenkingskruis
Het bestaande herdenkingskruis, met de tekst ’Ter nagedachtenis aan de gevallen vliegtuigbemanningen 40 – 45’ is omhoog gehaald en voorzien van een granieten plaquette en heeft zo dus een geheel nieuw aanzicht gekregen . Op de plaquette een tekst die specifiek verwijst naar de Halifax JB845 EY-  die vlakbij het kruis crashte.

Ondersteuning
Het comité  werd in de uitvoering ondersteund door Natuursteen Limburg en Klus en Cleanservice uit Ospel.  Initiatiefnemer Stichting Luchtoorlog 1939-1945, de Wapenbroeders afdeling Ospel, Stichting het Limburgs Landschap en Heemkundevereniging Nederweert eren hiermee de vele omgekomen bemanningsleden die in onze regio omkwamen tijdens onze bevrijding.

“Educatie is voor ons een pré” aldus Johan. “Ik krijg van nabestanden vaak te horen hoe zeer ze het waarderen dat we met passie aandacht blijven schenken aan de oorlog.

Facelift
Het monument stond eerst laag bij de grond,  achter in de hoek van de Colusdijk in Nederweert. “Het monument werd  iets verhoogd zodat het beter te zien is. De ondergrond is  voorzien van nieuwe bestrating en op de plaquette van graniet staan de namen van de bemanning vertellen de initiatiefnemers enthousiast.

Aandacht
Aandacht blijven schenken aan de oorlog blijven Johan Bloemers en Niek Hendrix belangrijk vinden.  De Stichting Luchtoorlog 1939-1945 onderzoekt de luchtoorlog gedurende de 2de wereldoorlog in de regio Nederweert, Weert en omstreken. Hierbij kun je denken aan; Locatieonderzoek en archiefonderzoek, verzamelen van documenten en het conserveren en exposeren van vliegtuigdelen. Het zoeken en onderhouden van contacten met crewmembers en nabestaanden.

Historie herdenkingskruis
Het kruis werd destijds geplaatst door de Heemkundevereniging Nederweert (Wim Rulkens) die jarenlang het monument in beheer had. In overleg adopteerden de wapenbroeders het monument in 1998 en leggen sindsdien ter nagedachtenis ieder jaar rond 11 november bloemen. In 2018 besloten de Wapenbroeders afdeling Ospel het beheer over te dragen aan de Stichting Luchtoorlog 1939-1945. De stichting, heeft dit monument gelinkt aan een permanente expositie en deze ingericht in Fiets- en wandelcafé Huyskamer Daatjeshoeve aan de Heugterbroekdijk en heeft educatie voor scholen en herdenkingen ter ere van onze bevrijders hoog in het vaandel staan. Tijdens openingstijden is de expo  gratis te bezoeken.

Wil je de expositie en het monument aan de Colusdijk financieel ondersteunen dan kan dat via rekeningnummer NL57RABO0337892903 ten name van Stichting Luchtoorlog 1939-1945 onder vermelding van Monument Colusdijk.

www.luchtoorlog-1939-1945.nl

Foto’s Johan Bloemers Photographics