75 jaar bevrijding en 40 jaar wapenbroeders Ospel-Nederweert

OSPEL – De Wapenbroeders afd. Ospel, een vereniging van oud-militairen die herdenkingen in stand houdt en de onderlinge band van oudgedienden bevordert, organiseert naar aanleiding van de viering van 75 jaar bevrijding van Nederweert een groot aantal activiteiten in 2019.

Groots evenement in de maak

Bevrijding

De algehele bevrijding van Nederweert vond plaats op 14 november 1944 en begon in de namiddag met een zware beschieting op Nederweert-Eind door de Britse artillerie, waarbij honderdduizenden granaten vielen op Nederweert-Eind en omgeving. Hierbij werden nagenoeg alle boerderijen en gebouwen zwaar beschadigd of totaal vernield. Onder de bevolking vielen veel doden en gewonden.

Programma

Op 17 augustus wordt er een herdenkingsdienst gehouden op de militaire Amerikaanse begraafplaats in Henri-Chapelle (BE) in samenwerking met de Heemkundevereniging Nederweert en overige belangstellenden. Deze herdenking is ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden in de gemeente Nederweert.

Op 20 september vindt er een feestelijke opening plaats van een foto- en filmpresentatie in M.F.A. Haaze-Hoof in Ospel. Het gaat om een film waarin kinderen van de basisschool verhalen lezen die opgenomen zijn bij monumenten in de gemeente Nederweert en de première van de documentaire ‘Some Will Never Return’ over 75 jaar bevrijding.  Deze komen tot stand met steun vanuit de Wapenbroeders, het gemeentelijk Comité 75 jaar bevrijding en de provincie Limburg. Deze opening is voor iedereen gratis toegankelijk.

Op 21 september vindt er een feestelijke herdenking plaats in Openluchtmuseum Eynderhoof met onder meer een fly-by van historische vliegtuigen en optredens van doedelzakspelers en koor Young Forever. Deze herdenking is voor iedereen gratis toegankelijk.

40 jaar Veteranen

De algehele leiding van dit bevrijdingsfeest is in handen van de voorzitter van de Wapenbroeders afdeling Ospel, de heer Arie van der Lee. Het herdenkingscomité wordt geleid door voorzitter Bèr Smolenaers en bestaat uit de leden Pastoor Marcus Vankan, Maria van Nieuwenhoven, Mia Gubbels, secretaresse, Piet van Gog en Niek Hendrix.

De Bond van Wapenbroeders afdeling Ospel bestaat 40 jaar.

Dit jubileum voor leden en genodigden wordt in de avonduren gevierd en herdacht in Openluchtmuseum Eynderhoof. De subsidies voor de evenementen zullen niet toereikend zijn om de kosten te dekken, daarom kunt u ons steunen met een gift. Voor particulieren wordt gedacht aan € 10,- en voor bedrijven vanaf € 25,- over te maken op het banknummer van de Wapenbroeders Ospel NL52RABO0140325042 o.v.v. Herdenking Bevrijding

Ga HIER >> naar het volledige programma

www.wapenbroedersospel.nl