Geef het Cuypersplafond weer kleur

ROERMOND – Op zondag 25 augustus tussen 15 en 16 uur wordt in het Cuypershuis de start van de actie ‘Geef het Cuypersplafond weer kleur’ ingeluid. U bent van harte uitgenodigd om bij deze ‘kick-off’ aanwezig te zijn.

Tijdens dit officiële moment wordt uitleg gegeven over de geldinzamelingsactie en het restant van het plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers bekeken. Het Cuypershuis wil dit ‘Cuypersplafond’ terugbrengen en weer zichtbaar maken voor het publiek. Het plafond is de vorige eeuw helaas verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was.

Voor de reconstructie is een bedrag van € 17.500 nodig, dat via crowdfunding bij elkaar moet worden gebracht. De inzamelingsactie loopt van 25 augustus tot en met 6 oktober 2019.

Het juiste moment

Het Cuypershuis start begin 2020 met de inrichting van een nieuwe vaste presentatie. Voor het museum is deze inrichting hét moment om ook de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer gedeeltelijk in sfeer en beleving te herstellen. Een reconstructie van het plafond is een waardevolle toevoeging aan de nieuwe vaste presentatie.

De offertes voor technische kwesties liggen klaar en voor de uiteindelijke reconstructie van het plafond is contact gelegd met het SRAL en de MBO opleiding van SintLucas in Boxtel. Door samen te werken met studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren.

Inmiddels is ook duidelijk dat hier vele uren vakwerk in gaan zitten! Deze reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten. Het Cuypershuis heeft middelen gevonden om met de voorbereidende werkzaamheden te starten, maar heeft hulp nodig om het plafond weer in originele vorm en kleur te herstellen.

Klik hier voor meer informatie

Vorig artikelWeert stad in het groen – 224/365
Volgend artikelAanstaande woensdag kinderbraderie in Weert