Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Lidy Princen-Gijsen

Ingrediënten

 • 600 gram rundergehakt
 • 2 sneetjes wit brood zonder korst
 • 1 gesnipperde ui
 • 2 tenen geperste knoflook
 • ½ bosje gehakte platte peterselie
 • 1 ei
 • zout, peper
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 3 vleestomaten, ontveld en klein gesneden
 • 2 rode uien, in ringetjes gesneden
 • 2 groene of rode puntpaprika’s, schoongemaakt en in ringen gesneden
 • 1 kleingesneden aubergine
 • 750 gram roseval aardappeltjes, schoongemaakt en gesneden in plakjes van ongeveer 1 cm
 • Blikje tomatenpuree
 • Boter
 • 1 eetlepel verse of 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
 • ¼ liter runderbouillon van (bouillontablet)
 • ingevette ovenschaal

Bereiding

Week het brood in water, knijp het vocht eruit. Doe het vlees in een schaal en voeg het brood toe. Doe hierbij de ui, knoflook en de fijngemaakte peterselie, ei, kaneel, komijnpoeder, zout en peper naar smaak. Meng dit alles goed door elkaar. Laat daarna even rusten.
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
Was ondertussen de tomaat, rode ui, aubergine, paprika en de aardappelen en snij in kleine blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en stoof hierin de groenten gedurende 2 minuten. Voeg ¼ liter runderbouillon, de tomatenpuree, zout naar smaak en de tijm toe en laat gedurende 5 minuten stoven.
Vorm van 1 eetlepel gehakt telkens ovale balletjes.
Vul de ingevette ovenschotel eerst met een laag aardappelen en leg er vervolgens de gehaktballen op. Vul op met de rest van de aardappelen. Verdeel de saus met groenten hierover.
Bak de ovenschotel in 40-45 min gaar. Serveer met salade en Turks brood.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Langmeil, Three Gardens Shiraz-Mourverdre-Grenache
De wijn, die voorkomt uit deze blend van drie soorten, is bijzonder rijk vanwege de complementaire eigenschappen die elke druivensoort met zich meebrengt. Het resultaat is een rijke wijn met een parfum van ceder, tabak en zwarte pruimen en een lange afdronk van zwarte kersen,  peper en drop.

 

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frode-wijnen%2Frode-wijn-australie%2Flangmeil-three-gardens-shiraz-mourvedre-grenache||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Lidy Princen-Gijsen Beroep Administratief Medewerkster Geboren op 8 oktober 1959 te Schijndel Woont in Weert Ouders Jacques Gijsen en Jacqueline Gijsen-Caris Getrouwd met Henk Princen Moeder van Bianca, Esther, Daphne en Anique Opleiding Apothekersassistente Heeft ingelijst Vier dochters, Maria Magdalena en nog meer dames Kookt graag over de grenzen heen Bijzondere verzameling Olifanten Zegt nooit Nooit Is Gastvrij Mag je ’s nachts wakker maken voor Bisque Wil Heel Italië zien en proeven

voor de oudere medemens moet je zorgzaam zijn en respect hebben

Favoriete gerecht “Dit gerecht doet mij herinneren aan de zeilvakanties met Godiva Sailing Cruises in Turkije. Dit gerecht geeft mij bijzondere herinneringen. Het is dus een geweldig recept.”
Bisque “Bij Restaurant Marrees kom ik graag. Ik lust bijna alles wat bij hen op de menukaart staat. Ik hou dan wel niet van schelpdieren, maar ben gek op schaaldieren. Je mag mij ’s nachts wakker maken voor de Bisque van Jan Marrees. Gelukkig is dat niet nodig, want Jan heeft me het recept gegeven.”
De bar “Mijn favoriete plek thuis is onze bar buiten. Het is de plek waar warmte en gezelligheid elkaar ontmoeten. De plek waar mijn man en ik graag familie en vrienden uitnodigen. Mijn man en ik zagen ooit zo’n buitenbar in Italië en waren gelijk verkocht. Deze bar moest en zou er komen. De buitenbar is voor ons een grote aanwinst.”
Golf versus Tennis “Elke vrijdagmorgen ga ik tennissen met acht dames. Het zijn fijne tennismaatjes om een balletje mee te slaan. Ontspanning, lol en vrouwenpraat staan voorop. Vroeger heb ik veel gegolfd. Achttien holes lopen duurt echter erg lang en je bent er bij wijze van spreken een hele dag mee kwijt. Tennissen op vrijdagmorgen duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna ga ik meestal even op bezoek bij mijn ouders voor een kopje koffie. De vrijdagmorgen is echt een moment voor mezelf.”
Koken “Toen ik ongeveer vijfentwintig jaar was, ben ik samen met mijn schoonzus Monique Princen kooklessen gaan volgen op de Huishoudschool in Weert. Later volgden wij samen meerdere kookworkshops bij Manger Mangiare en bij Porta Mosa. Met mijn vriendin Monique Cramers kook ik graag Turks voor vrienden. Als wij familie of vrienden uitnodigen, dan koken wij graag over de grenzen heen.”
Italië “Onze favoriete vakantiebestemming is Italië. Wij verkennen ieder jaar opnieuw een andere regio. Uit elke streek nemen wij wel wijn, olijfolie, delicatessen en herinneringen mee. De Piëmonte staat voor truffel, hazelnoten en risotto. Toscane uiteraard voor de wijnen, maar ook het landschap. Ik heb bij mijn voordeur cipressen staan als aandenken aan onze vakanties in de Toscane. Een bijzondere plaats in de Toscane vind ik San Gimignano, een middeleeuws stadje dat wordt gekarakteriseerd door dertien torens, die het silhouet van de stad bepalen. Een absolute must in San Gimignano is een bezoek aan de ijssalon Gelateria di Piazza, gelegen op het Piazza della Cisterna. Deze ijssalon van maestro Sergio Dondoli is volgens velen de beste ijssalon ter wereld. Nu stevenen mijn man en ik af op de hiel, de hak en de punt van de laars. Het is onze wens om heel Italië gezien en geproefd te hebben.”
Kunst “In mijn huiskamer hangen vier portretten van mijn dochters geschilderd door Annelies Hoek. Deze portretten heb ik gekregen voor mijn vijftigste verjaardag. Niet alleen een mooi geschenk, maar ook een mooie herinnering aan mijn vijftigste verjaardag. Ik ben uiteraard trots op mijn vier meiden en dat mag gezien worden. Een ander bijzonder kunstwerk hangt in de keuken, namelijk het hart van Maria Magdalena van Mathilde Pil. Dit is het eerste echte kunstwerk dat mijn Henk en ik samen kochten. Ook hebben wij een schilderij van Guy Olivier in de woonkamer hangen. Dit werk is sfeervol, bourgondisch en brengt gezelligheid in de woonkamer. Het werk past precies bij onze levensstijl. Hierbij wil ik aantekenen dat kleuren voor mij belangrijker zijn dan de naam. Vooral warme aardse tinten zijn voor mij belangrijke kleuren in een schilderij.”
Olifantenverzameling “Onbedoeld heb ik opeens een hele verzameling beeldjes van olifanten. De olifant vind ik een mooi en krachtig dier. Mijn eerste olifant heb ik gekregen van de Rabobank bij gelegenheid van een zakelijke reis naar India. Van mijn ouders kreeg ik een olifant uit Praag en van mijn dochter Esther kreeg ik olifanten uit Spanje en Singapore. Vrienden dragen ook bij aan mijn olifantenverzameling. Ik ben zelf allang klaar met verzamelen, maar vind het ontzettend attent dat iedereen speciaal voor mij olifanten meeneemt.”
Gemis “In Weert mis ik een goede traiteur en een visspeciaalzaak. Ik ga altijd naar de Sligro, omdat ik daar alles kan krijgen. Zelfs mijn favoriete servies heb ik er gekocht. Zij hebben een zeer gevarieerd en ruim assortiment en bieden daarnaast kwaliteit op het gebied van food, non-food en dagverse producten. Als echte liefhebster van de internationale keuken laat ik mij graag keer op keer weer inspireren door de Sligro.”
Bijzonder geschenk “Ik ervaar het als een bijzonder geschenk dat mijn ouders beiden in goede gezondheid verkeren en inmiddels al zestig jaar getrouwd zijn. Ik hoop dat wij nog heel lang van elkaar kunnen genieten en vreugdevolle momenten mogen meemaken.”
Nooit doen “Zeg nooit nooit, want je weet maar nooit. Wat ik in ieder geval nooit zou doen, is onverschillig reageren als oudere mensen hulp nodig hebben. Ik vind het verschrikkelijk als mensen net doen alsof ze dit niet zien. Voor de oudere medemens moet je zorgzaam zijn en respect hebben. Steek die helpende hand uit als je ziet dat een oudere hulp nodig heeft bij het boodschappen doen of bij het oversteken. Kleine moeite, groot verschil.”

Vorig artikelDagkrabbel 213/365
Volgend artikelKunstenaar Jennifer De Graaff in De Annex