Grenspark Kempen~Broek verwelkomt Molens met een Plus

MolenNetwerk KempenBroek vzw lanceert speciale molen-ErfgoedApp

Kijersmolen

KEMPEN~BROEK – Een animatie bekijken over de bouw of de technische inrichting van een wind- of watermolen? Een bijna 100-jaar oude zwart/wit prentbriefkaart van een molen tot leven zien komen? Of horen hoe een molenaar, een halve eeuw geleden, vertelde over het malen en over de kwaliteit van graan? Maar ook gewoon binnenkijken in een molen wanneer die gesloten is. Het kan op je smartphone of tablet met de Molen Erfgoedapp die MolenNetwerk KempenBroek vzw heeft samengesteld.

Vanwege de vele mogelijkheden die de Molen Erfgoedapp biedt, spreekt het MolenNetwerk KempenBroek vzw dan ook van ‘Molens met een Plus’. “Want de Erfgoedapp biedt bezoeker aan de molen wat extra’s, een echte Plus. Maar de App vervangt het traditionele bezoek aan de molen, met de rondleiding met uitleg door een molenaar of molengids niet. Het is dus echt iets extra’s, een digitale schil boven op het molenbezoek”, legt René Weerens van de molen-vzw uit. René Weerens maakte de vele indrukwekkende animaties over de werking van de molens voor de molenapp.

Erfgoedapp
Aan het verzamelen van de oude bronnen, het verwerken van alle informatie en samenstellen van de eerste route in de Molen Erfgoedapp is bijna een jaar gewerkt. Het MolenNetwerk gebruikte daarbij de door Faro, het Vlaams Steunpunt voor het Roerend en Immaterieel cultureel erfgoedveld, ontwikkelde digitale erfgoed applicatie (www.erfgoedapp.be) die op de smartphone of tablet geïnstalleerd kan worden. De app kan via Google Play of de Appstore opgehaald worden.

MolenNetwerk KempenBroek vzw gebruikt 4 door het netwerk eerder al uitgestippelde molen(fiets)tochten door GrensPark Kempen~Broek als vertrekpunt voor de routes in de Erfgoedapp. Begonnen is met de GrensMolenroute die negen windmolens en watermolens tussen Kessenich, Neeritter, Ittervoort, Molenbeersel, Stramproy en Haler Uffelse verbindt. Bij de molens krijgt de bezoeker die de Erfgoedapp op zijn mobiele telefoon of tablet heeft ingeschakeld het signaal dat er veel extra informatie over de betreffende molen op het mobieltje beschikbaar is.

Routes en thema’s
“Over Glorie en Mazzel, is het thema van deze eerste molenroute op de Molen ErfgoedApp”, legt Toon Verlaak van de Kauliller Molenvrienden uit. “Je moet als molen veel geluk hebben, of een heel goede beschermheilige, wil je als molen alle stormen door de eeuwen hebben doorstaan”, verduidelijkt Toon Verlaak het thema. Zo krijgt iedere molenroute in de molenapp een eigen thema. De molens waarvoor de Erfgoedapp informatie heeft, zijn herkenbaar aan een gevelbord “Dit is een molen met een leuke PLUS.’ Financieel is het project mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg (Hasselt) en in het kader van het project Grensverleggers van het Vlaams Nederlandse Huis de Buren.

Na de GrensMolenroute, die nu met de Molen Erfgoedapp is op te roepen, start de vzw binnenkort met het werk voor het samenstellen van de 2e route: de Windmolenroute die 7 windmolens rond Weert en Nederweert met elkaar verbindt. Daarna volgen de Kempenmolenroute langs de wind- en watermolens van Bocholt, Kaulille, Bree en de Watermolenroute in de omgeving van Maaseik, Neeroeteren, Opoeteren, Bree
(Opitter/Tongerlo). Ook wordt er nagedacht over een extra, nog uit te stippelen, route rond Hamont en Budel en een nieuwe route die inhaakt op het project Grens Gevallen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de projectorganisatie van GrensPark Kempen~Broek.

Knooppuntnetwerk
De fietsroutes volgen het knooppuntennetwerk door de prachtige natuur en het gevarieerde landschap van GrensPark Kempen~Broek en variëren in lengte van 35 tot 50 kilometer. Onderweg heeft de fietser tal van mogelijkheden om even te pauzeren. De uitgestippelde routes staan ook beschreven in de Molenfolder van GrensPark Kempen~Broek. “Molens Vertellen Verhalen”, die MolenNetwerk KempenBroek in 2017/2018 heeft uitgegeven en die bij de VVV’s, Toeristische Diensten en enkele molens binnen GrensPark Kempen~Broek te
koop is.

Vorig artikelBinnenstad Roermond krijgt oplaadpunten voor elektrische fietsen
Volgend artikelDeelnemers gezocht voor braderie en rommelmarkt met Geistingen kermis