Deelnemers gezocht voor braderie en rommelmarkt met Geistingen kermis

GEISTINGEN – Het gemeentebestuur van Kinrooi onderneemt actie om de dorpskermissen te kunnen behouden en te verbeteren waar nodig. Na het niet doorgaan van Ophoven kermis in juni, wordt er nu volop werk gemaakt om van Geistingen kermis op 22 september een heus dorpsfeest te maken. Zo gaat de gemeente op zoek naar standhouders voor een braderie en een rommelmarkt, twee initiatieven die een nieuwe impuls kunnen geven aan dit traditioneel dorpsfeest.

Burgemeester Jo Brouns:
  We stellen al een tijdje vast dat het animo niet even groot is op alle kermissen in de gemeente Kinrooi. Daardoor komen we soms in een vicieuze cirkel terecht waarbij foorkramers onvoldoende interesse hebben om op de kermis te komen staan. Hierdoor was er in juni bijvoorbeeld jammer genoeg geen kermis in Ophoven. Dat was voor ons een signaal om met het schepencollege en de betrokken diensten te bekijken hoe we dat kunnen verbeteren in de toekomst. Op kinrooimeemaken.be – het online ideeënplatform voor onze burgers – werd het voorstel gelanceerd om nog één grote kermis voor de hele fusie te organiseren. Dat zal het niet worden omdat we de eigenheid van de dorpen belangrijk vinden. In dat opzicht gaan we ervan uit om minstens één kermis per dorp te behouden. Waar de kermis goed draait, kunnen er dat natuurlijk ook nog twee blijven. Maar de aandacht gaat nu in eerste instantie naar de kermissen die het moeilijk hebben, te beginnen met Geistingen (22 september) en Ophoven (7 juni 2020).

Foorkramers
Schepen van cultuur & feestelijkheden Mark Hoedemakers:
  Ons actieplan voor de kermissen begint met een brief aan de foorkramers die de laatste jaren op een kermis in de gemeente aanwezig waren. Zij zijn de voornaamste partner in het hele verhaal. Het actieplan om de kermissen op te waarderen valt of staat dankzij hen. Zij krijgen deze week een brief waarbij we naar hun engagement vragen. Mocht daar onvoldoende respons op komen, gaan we bijkomend op zoek naar andere kermisexploitanten. Een kermis zonder kramen is namelijk geen optie.

Juiste sfeer
Het college engageert zich om met een delegatie iedere dorpskermis officieel te openen. Daarbij zal dan ook een streepje muziek horen om de kermis in de juiste sfeer te laten starten. Verder gaan we in overleg met de lokale horeca om beurtelings ook live muziek te organiseren. Naast de klassieke frietjes van de kermis proberen we ook enkele foodtrucks met andere etenswaren ter plaatse te krijgen.

Concreet zal dat de eerste keer gebeuren voor Geistingen kermis op zondag 22 september. Die willen we een extra stimulans geven door een rommelmarkt en braderie te organiseren op zondag van 15u00 tot 20u00. Er zal géén standgeld gevraagd worden voor de braderie, noch voor de rommelmarkt. Bij deze is de oproep naar standhouders voor beide initiatieven gelanceerd.

Interesse?
Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich melden bij de dienst vrije tijd in GC De Stegel via 089 300 840 of per mail naar [email protected] De eerste deelnemers zijn reeds gekend. Zo zullen Bakkerij Breugel en het Vinkenbier niet ontbreken tijdens de braderie bij Geistingen kermis en ook Huske 44 liet al weten present te zijn met een stand met decoratiemateriaal.