Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


2 uur bereidingstijd


Recept van Ivo van Dooren

Ingrediënten

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram knolselderij in blokjes van 1 cm
 • 50 gram champignons, in stukjes
 • 1 kleine rode ui, fijngesneden
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 1/2 eetlepel fijngehakte tijmblaadjes
 • 1 eetlepel kappertjes
 • 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit, grof gehakt
 • 4 zalmfilets van circa 125 gram
 • 25 gram boter
 • 1 sjalotje, fijngesneden
 • 200 ml visfond
 • 100 ml witte wijn
 • 100 ml slagroom
 • 2 theelepels Dijon mosterd

Bereiding

Voorbereiding
Het gerecht kan 1 dag van te voren reeds voorbereid worden.

Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan, bak hierin de knolselderij, de champignons, de rode ui, de knoflook en de tijm ongeveer 5 minuten, tot de knolselderij beetgaar is en de groenten kleuren.

Kruid met peper en zout. Doe de inhoud van de koekenpan in een kom en roer hier de kappertjes en de olijven doorheen. Laat dit afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Verhit de boter en fruit het sjalotje hierin circa 3 minuten. Blus af met de visfond en de witte wijn en laat inkoken op middelhoog vuur tot de helft van het volume. Voeg de slagroom en mosterd toe en laat vervolgens de saus tot 200 ml inkoken.

Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Bereiding
De bereiding van het gerecht duurt 30 minuten. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg bakpapier op een bakplaat en schik hierop de zalm. Bestrooi de zalm met peper en zout.

Beleg de bovenkant van de zalm ruim met het knolselderij- en groentemengsel. Bak de zalm in 8 minuten gaar in de oven. Verwarm ondertussen de saus in een steelpannetje. Serveer de zalm met de saus erbij.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Pago de Cirsus, Chardonnay Barrelfermented
Handgeplukt en direct na de oogst op gloednieuw barrique gegist zoals bij de grote Bourgognes. Stralende, goudgele kleur en bouquet van gedroogde abrikoosjes, vanille. Orachtige volle wijn met ruim voldoende fraîcheur.

Schermafbeelding 2019-05-28 om 11.23.57

Even voorstellen

Naam Ivo van Dooren
Beroep Gynaecoloog
Geboren op 15 januari 1973 te Weert
Woont in Weert
Ouders Paul van Dooren en Ria van Dooren-Beelen
Getrouwd met Dorine van Dooren-Van Den Brink
Vader van Emma, Julian, Floris en Pieter
Studie Geneeskunde te Maastricht
Was Cassière
Trots op Gestopt met roken
Heeft Meerdere fitnesspogingen achter de rug bij diverse sportscholen
Hobby Eten, drinken en roeien
Waardeert Kaartjes zeer
Mooi Het werk van zijn vrouw

GEBOORTE VAN EEN KIND IS OOK VOOR MIJ ALS ARTS EEN BIJZONDERE GEBEURTENIs

Favoriete gerecht “Dit gerecht is een licht gerecht en bijzonder van smaak. Vooral fijn is dat het zo klaar is. Ik heb het getest op familie en vrienden. De uitslag van het onderzoek was goed. Zelfs mijn vier kinderen lusten dit gerecht.”
Geen doktersroman “Op Tweede Kerstdag in 1998 kreeg mijn vader op 49-jarige leeftijd een hersenbloeding. Mijn vader had vroege dienst en kreeg de hersenbloeding op het werk in het ziekenhuis. Hij heeft weken op de Intensive Care in coma gelegen. Gelukkig ontwaakte hij uit zijn coma en mocht hij naar de afdeling neurologie. Midden in de nacht ging het opeens niet goed met hem en ben ik gelijk naar hem toe gegaan. Daar heb ik mijn vrouw Dorine voor het eerst ontmoet. Zij had toevallig nachtdienst. In deze periode was ik co-assistent gynaecologie in dit ziekenhuis. Ik had haar nog nooit eerder gezien. Ik was zeer bezorgd om mijn vader. Ik hoopte dat hij het allemaal zou redden en voor hem ooit de fase van revalideren zou aanbreken. Als hij zou mogen revalideren, dan zou ik stoppen met roken. Op de dag dat de deuren voor hem open gingen van het revalidatiecentrum in Hoensbroek, heb ik definitief geen sigaret meer aangeraakt.”
Beroepskeuze? “Aanvankelijk trok me de interne geneeskunde het meest aan. Ik kwam er wel snel achter dat bij interne geneeskunde alles draait om bloeduitslagen. Het vak van een gynaecoloog is een mooie mix van beschouwende geneeskunde en operatieve geneeskunde. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik alleen maar achter een bureau zou zitten. Als gynaecoloog volg je je patiënten vaak hun hele leven. Mijn collega’s en ik proberen er altijd voor te zorgen dat patiënten iedere keer weer dezelfde arts krijgen. Wij maken door onze patiënten alle fasen van het leven mee. Daarmee bedoel ik de onderwerpen die een baby, een puber, een moeder en een oma raken. Mijn vak emotioneert ook. Je hebt namelijk met leven en dood te maken. Ook baby’s gaan dood. Helaas is dit cijfer niet op nul te krijgen. Dat laat je als arts niet koud en neem je even mee naar huis. Gelukkig maken wij ook mooie emoties mee. Een vrouw die vijf jaar lang geen kinderen kan krijgen en dan toch moeder wordt, daar word ik wel heel erg vrolijk van.”
Bijzondere verzameling “Ik bewaar elk geboortekaartje dat ik krijg. De geboorte van een kind is ook voor mij als arts een bijzondere gebeurtenis. Mijn geboortekaartjes zijn mijn reminders.”
De vrouwen van Dorine “Sinds ruim één jaar maakt mijn vrouw Dorine beeldende kunstwerken. Het thema van haar kunstwerken is altijd de vrouw. Ik vind haar werk objectief gezien mooi. Ik vind het knap dat zij heel subtiel de belijning van een lichaam kan weergeven of alleen al het silhouet weet te benadrukken. Daarnaast vind ik het grappig hoe zij omgaat met verhoudingen. Zoals bijvoorbeeld een hele slanke vrouw in een veel te grote hoepeljurk of een hele dikke balletdanseres.”
Ik trek nooit aan “Je heb mannen die boxershorts dragen en je hebt mannen die slips dragen. Ik ben een echte boxershort-zonder-printjes-man.”
Realityprogramma’s “Het medisch realityprogramma ‘Tussen Leven en Dood’ van Reinout Oerlemans was niet zorgvuldig gemaakt. Ruim twee weken registreerden 35 op afstand bestuurbare camera’s alles wat er op de spoedeisende hulp gebeurde in het VU Medisch Centrum. Er werden behandelingen en gesprekken geregistreerd, soms zonder dat daar toestemming voor werd gegeven. Het was de bedoeling dat patiënten alleen met vooraf gegeven toestemming gefilmd zouden worden. De realiteit is anders. Vaak werd de patiënt pas in de behandelkamer om toestemming gevraagd. Je komt niet zomaar op de Eerste Hulp en dan kun je niet met je volle verstand toestemming geven. Hier is zeer onzorgvuldig gehandeld. Dit is niet het geval bij verlosprogramma’s. Mensen kiezen er ver van tevoren en met hun volle verstand voor om deel te nemen aan zo’n programma. Dat is een compleet ander verhaal.”
Merci “Laatst kreeg ik van een patiënt een doos met chocolaatjes van Merci en een begeleidende kaart. Dat kan ik enorm waarderen. Het belangrijkste is dat mensen tevreden zijn. Dat ze de moeite nemen om voor mij chocolaatjes te halen en een kaartje te schrijven, geeft mij een goed gevoel.”
Heimelijk genoegen “De tweede la van mijn bureau ligt vol met Snickers, Marsen, Maria Biscuitjes, Fisherman’s Friends en de echte vol zoete Scheepsknopendrop van Oldtimers.”
Lievelingswinkel “Mijn lievelingswinkel is de wijnhandel Il-Leterb van Rolf Zincken. Mijn vrouw en ik drinken graag Italiaanse wijnen. Laatst verraste hij mij met een rode bubbel uit Veneto, de Capoforte Papanero. Een verrassend lekkere spumante.”
Hobby “Mijn eerste hobby is eten en drinken. Door mijn eerste hobby heb ik nu een tweede hobby namelijk roeien op mijn Concept2 Rower. Ik vind aan roeien helemaal niets aan. Ik roei twee keer per week, zodat ik aan mijn eerste hobby alle aandacht kan geven.”
Droom “Ik hoop dat mijn kinderen in goede gezondheid en met een mooie afgeronde opleiding de deur uitgaan.”
Levensmotto “Je moet je niet teveel zorgen maken om de kleine dingen die er niet toe doen. Alles komt goed!”