Bijna 300 deelnemers doen aan mee aan wandeling ‘Gluren bij de buren’

WEERT – Het Fatima Huis in Weert zat bommetje vol. De Aldenborgh organiseerde samen met de stadsgidsen een lezing en wandeling over de industriële ontwikkeling van Weert.

Aan de hand van oud beeldmateriaal werd er in het Fatima Huis de ontwikkeling van de gouden eeuw van Weert (1430 tot 1530) gepresenteerd. Vervolgens de stilstand van de stad Weert (1585 – 1850) en aansluitend van stichtstad -het rijke roomse leven- tot industriestad (1850-1960). Hierover werden kort beelden geprojecteerd over de Zuid-Willemsvaart. Natuurlijk kwamen de Zwieëgel (de lucifersfabriek), de Meelfabriek, de Wertha Bierbrouwerij, de Graanhandel van Bolle Jan en de Weerter Scheepsbouw Maatschappij voorbij. Ook de spoorlijn (IJzeren Rijn) speelde een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling van Weert.

De stadswandeling onder leiding van een gids kwam onder andere langs het Station, de IJzeren Rijn, Antje van de Statie en de Parallelweg waar vertelt werd over Platinal, de Limco en d’n Dipo. De wandeling ging verder over de singel naar de Tramhalte. Het industrieel verleden kwam wat minder tot uiting, in een overigens een zeer geslaagde wandeling.