Recept van de week: Alexander cocktail

Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Voorgerecht


Gerecht voor 4 personen


Half uur bereidingstijd


Recept van Anton Kirkels

Ingrediënten

  • 1 rijpe banaan
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 100 ml magere yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 35 gram milde kerriepoeder
  • 3 ringen ananas
  • 3 plakken staafpaté
  • 3 halve gerookte kipfilets
  • 1 blik mandarijntjes
  • bieslook
  • mespuntje kruidenzout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Neem 1/3 deel van de banaan en prak de banaan tot moes in een grote kom. Voeg de mayonaise, de yoghurt, de olijfolie, de kerriepoeder, het kruidenzout en de peper toe. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Snijd de ananas, de staafpaté en de gerookte kipfilets in kleine reepjes. Meng deze door de kerriesaus heen. Voeg een scheutje ananassap toe om het gerecht een zoete, exotische toets te geven.

Serveer in een coupe, dresseer met bieslook en mandarijnenpartjes.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Esprit Cres des Ricards, Marsanne – Roussanne
Een heerlijke mix van Marsanne (70%) en Roussanne (30%).De druiven worden zorgvuldig geselecteerd van een relatief laag gebied wat essentieel is voor de smaak. De mix van deze twee druivensoorten zorgt voor een frisse en rijke wijn met een mooie lange afdronk.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fdom-cres-ricards-marsanne-roussanne-igp||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Anton Kirkels Beroep Openbaar bestuurder Geboren Op 26 juni 1963 te Weert Woont in Weert Ouders Toon Kirkels en Jeanne Kirkels-Driessens Getrouwd met Jet Kirkels-Verberne Studie Handelsschool te Roermond Krijgt jaarlijks een koppel eenden te logeren Gek op mousse au chocolat van zijn vrouw Jet en mist cannoli Eet één keer per jaar Een kaneelstok van de kermis Kreeg vroeger Een overdosis bloemkool Favoriete boek de dubbelroman Lijmen/Het been van Willem Elschot

ik ben eigenlijk
een zeer klassiek ingesteld mens

Favoriete gerecht “Mijn gerecht is afgeleid van een recept van Toos Schroeten-Maes. Zij had vroeger in de Baroniestraat een cateringbedrijf avant la lettre. Mijn gerecht is eigenlijk een ode aan haar. Zij was een echte ambassadrice van de klassieke Franse keuken. Zij presenteerde vroeger de Alexander Cocktail op diners en ontvangsten. Vroeger werd dit gerecht geheel anders gepresenteerd op bord. Zij trancheerde een halve kipfilet en legde daartussenin staafpaté en ananasringen. Dit geheel overgoot zij met kerriesaus of cocktailsaus en werd vergezeld met een snee geroosterd rozijnenbrood. Het was vroeger een tussengerecht. Zo machtig was de keuken vroeger. Ik heb het recept een beetje aangepast qua receptuur en qua omvang.”
Overdosis bloemkool “Wij aten vroeger thuis wel meer dan eens per week bloemkool. Mijn vader was volgens mijn moeder dol op bloemkool en daarom maakte zij zo vaak bloemkool klaar. Na vijfendertig jaar ben ik erachter gekomen, dat zij gek was op bloemkool en niet mijn vader. Na mijn overdosis bloemkool ben ik acuut afgekickt.”
Bijbaantje gehad? “Ik werkte als student in de bediening bij Restaurant Taverne De Oude Munt en hotel Jan van der Croon.”
WEG “WEG is de afkorting van ‘Willem Elsschot Genootschap’, waar ik lid van ben. Dit genootschap heeft tot doel het werk van de auteur Alfons de Ridder, pseudoniem van Willem Elsschot, te bestuderen en zijn werk levend te houden. Ik ben eigenlijk een zeer klassiek ingesteld mens. Literatuur en klassieke muziek hadden mij dan ook al vroeg te pakken.”
Business tip “Eigenlijk zou iedereen uit het midden- en kleinbedrijf de dubbelroman Lijmen/Het been van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot moeten lezen. Het boek gaat over grootschalige acquisitiefraude. Als je dit boek leest, dan herken je meteen een oplichter.”
Aparte stamppot “Als ik denk aan de kookkunsten van mijn moeder, dan denk ik niet alleen maar aan bloemkool. Mijn moeder kon ook heerlijke smeuïge boerenkool maken. Zij mengt dan gekookte spinazie door de boerenkoolstamppot en serveerde er wekpeertjes bij. Deze combinatie ben ik nog nooit bij iemand anders tegengekomen.”
Vreemde eenden “Ik krijg jaarlijks bezoek van twee eenden. Deze twee eenden confisqueren schaamteloos maandenlang onze tuin. Wij moeten de deuren van het huis dicht laten, want anders lopen ze gewoon naar binnen, kijken of er iets te halen valt.”
Kan niet tegen vouwen “Ik vind het lelijk als een tafellaken op tafel heel veel vouwen heeft. We hebben daarom in de eetkamer een oud strijkijzer in de servieskast staan. Gemakkelijk dichtbij en verborgen in een hoekje van de kast, zodat niemand het ziet.”
Gemis op de menukaart “Als je Italiaans gaat uiteten, dan kom ik maar op heel weinig plekken cannoli tegen. Cannoli is een nagerecht uit de Siciliaanse keuken. Het zijn gerolde koekjes gevuld met Ricotta. “
Favoriete ontbijt “Een ontbijt met Jet op zaterdagmorgen is mijn favoriete ontbijt. Wij hebben vaak op zaterdag verplichtingen. Als wij dan met elkaar kunnen ontbijten, is dat een ongekende luxe. Wij nemen dan geen uitgebreid ontbijt. Een krantje, een croissantje en aardbeien naast gezonde dingen is meer dan genoeg.”
Favoriete lunch “Als we in Knokke zijn, dan lunchen we bij restaurant ‘The Beach’ in Knokke. Ik kom er graag voor de kaaskroketjes met gefrituurd peterselie.”
Favoriete restaurant “Mijn favoriete restaurant buiten Weert is Hostellerie ‘De Hamert’ in Wellerlooi. Zij hebben een schitterend terras aan de Maas. We komen er graag, bijvoorbeeld in de aspergetijd. Ik ga dan voor de asperges met kalfswangetjes. Hostellerie ‘De Hamert’ ligt midden in het aspergegebied en is al sinds jaar en dag in de maanden april, mei en juni het gastronomisch middelpunt van Nederland.”
Jet “Mijn vrouw Jet is een krachtige, sociaal meevoelende vrouw, vrolijk en mag gezien worden. Ik heb Jet in de nieuwjaarsnacht van 2012 ten huwelijk gevraagd. Zij was zo overweldigd, dat ze vergat om ja te zeggen. Ik geloof in ons en dus ook in een huwelijk. Het gaat om de band die je met elkaar hebt en die band wil je officieel vieren.”
Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Liever niet, mijn slaap is mij dierbaar. Er is overdag nog genoeg tijd voor iets lekkers.”
Tv jeugd “Vroeger keken wij naar The Hammond Brothers. In deze serie draaide het om de Britse familie Hammond, die net als wij ook een transportbedrijf hadden. De verhalen liepen parallel met ons gezin, dus iedereen voor de buis.”

 

Onmisbaar “Onmisbaar in mijn kledingkast zijn mijn strikjes. Ik had een feest met Oud en Nieuw en droeg een strikje. Een paar dagen later had ik een diner en droeg ik weer een strikje. Na de eerste complimenten besloot ik om voortaan alleen maar strikjes te dragen.”
Favoriete club “Vanaf mijn zestiende jaar ben ik aangesloten bij de VVD. Ik ben nu Statenlid namens de VVD in Limburg en woordvoerder op de onderwerpen volkshuisvesting, demografie, wijkenaanpak, monumentenzorg, cultuur en media. De VVD is een liberale club en kan een onderdeel van een vrije levenshouding zijn. Voorop staat vrijheid. Dat is de reden waarom ik ben lid ben van de VVD.”
Levenswijsheid “Weet dat vrijheid een elementaire waarde is. Weet dat jouw vrijheid ophoudt, daar waar het andermans vrijheid begint te belemmeren.”

Vorig artikelWeert stad in het groen – 195/365
Volgend artikelEindresultaat jubileumactie nu 52.355 euro