Topdrukte bij Nederlands-Russisch vriendschapsconcert in Weert

WEERT – Zo’n 500 liefhebbers van orgelmuziek waaronder de Russische aartsbisschop Elisey en wethouder Geert Gabriëls waren gisteren te gast in het Franciscus Huis Weert.

Orgelkring Franciscus Huis Weert wil zich inzetten voor het organiseren van toegankelijke, eigentijdse en verrassende concerten. Hierbij wordt het orgel gecombineerd met andere muzikale en/of culturele disciplines, zodat er telkens iets bijzonders gebeurt.

Dit jaar was gekozen voor een programma rond Russische muziek. Rusland kent – vooral sinds Mikhail Glinka – veel beroemde klassieke componisten die zowel indrukwekkende profane als religieuze muziek hebben gecomponeerd. Naast het klassieke repertoire was er ook het rijke domein van de folkloristische muziek (en dans), waarbij een zeer breed scala aan traditionele muziekinstrumenten ter beschikking staat.

Het programma omvatte transcripties voor orgel van enkele boeiende klassieke Russische composities, romantische en orthodoxe religieuze liederen. Het vleugje Armeense muziek werd ingebracht door de bijzonder expressieve duduk, waarop enkele middeleeuwse spirituele liederen werden vertolkt. Om de Russisch/Armeense beleving te versterken werd dit concert gecombineerd met een expositie van kunstzinnige orthodoxe iconen.

Vorig artikelSfeerimpressie Bospop vrijdag
Volgend artikelWeert stad in het groen – 194/365