Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 2 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Mathilde Pil

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witlof
  • snufje zwarte peper
  • olijfolie
  • gedroogde cranberries
  • gedroogde uitjes
  • 125 gram magere spekreepjes
  • Pijnboompitten
  • 8 dunne reepjes brie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel balsamico

Bereiding

Bak de spekjes uit en leg ze op keukenpapier. Bak in dezelfde pan de pijnboompitten heel even in olijfolie aan en leg ze bij de spekjes.

Snijd de stronkjes witlof in de lengte in vieren en wok ze kort in dezelfde pan met olijf olie. Voeg een handjevol cranberries, een lepel honing, een scheutje balsamico en een snufje zwarte peper bij de witlof toe.

Leg de reepjes brie op de witlof en laat ze een beetje smelten. Verdeel het gerecht over 2 bordjes en strooi de spekjes en de pijnboompitten erover. Versier het gerecht op het bord met wat gedroogde uitjes.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Paul Mas Estate, Viognier
De allerbeste wijnen van Paul Mas komen van het Estate, met druiven van de eigen wijngaarden, zoals deze aromatische Viognier. Intens strogeel, met een rijp parfum van witte perzik en tropische ananas. Mooi mollig, maar met voldoende fraîcheur. Een wijn om gul te drinken en niet te koud te serveren.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fpaul-mas-estate-viognier||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Mathilde Pil
Beroep Kunstenaar en Docent beeldende vorming
Geboren Op 9 januari 1958 te Ospel
Woont In Tungelroy
Ouders Henk Pil en Maria Pil-Terhorst
Moeder van Clint en Sue
Partner Theo Elshof
Studie Academie voor Beeldende Vorming eerstegraads
Projecten Exposeert in binnen- en buitenland
Danst Het liefst elke dag
Houdt van Kleuren en ook van zwart
Gebruikt Pure pigmenten
Geeft ook Kooklessen
Gebruikt Pollepel als kwast
Is gek op Aubergine
Steekt Wel eens een kaarsje op

het beste schilderij is het schilderij
dat je het eerste maakt

Favoriete gerecht “Mijn favoriete voorgerecht komt niet uit een kookboek, maar heb ik zelf verzonnen of beter gezegd gecreëerd. Het gerecht is puur en gezond en past perfect bij mijn levensstijl.”
Waar zijn de ezel en het penseel? “Als ik schilder, gebruik ik geen ezel en ook geen penseel. Mijn doeken liggen op de grond en al dansend creëer ik mijn werk. Stokken, bezems, schuursponsjes en pollepels zijn mijn penselen. Ik gebruik veel verschillende materialen en wil alleen maar met ze experimenteren. Je moet ook durven om iets te laten mislukken d.w.z. vallen. Opstaan en leren van je fouten om dan weer iets nieuws te creëren. Alleen zo leer je lopen.”
Favoriete kleuren “Mijn favoriete kleuren zijn turquoise, aubergine en zwart. Van turquoise word ik vrolijk en het herinnert mij aan de zee en de vele tropische landen, die ik tijdens mijn inspiratiereizen heb bezocht. De kleur aubergine straalt rust en harmonie uit. Het is een diepgevoelige kleur en weerspiegelt mijn ziel. Op de academie was de kleur zwart geen kleur en vooral een verboden kleur. De kleur zwart geeft aan mijn werk meer kracht. Ook al mag de kleur zwart niet, ik gebruik hem toch. Ik zoek graag de grens op.”
Geloof “Ik ben niet zo streng gelovig. Ik geloof niet in een bepaalde godsdienst, maar ik geloof wel dat er iets is. Verschillende religies boeien mij. In de religie en in de kunst zit iets, wat je niet direct kunt pakken. Als je er niet voor openstaat, dan voel je het ook niet. Als ik in Maastricht ben, steek ik altijd een kaarsje op in de Onze Lieve Vrouwekerk. Dan kun je nog zo zakelijk zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat je dan niet iets voelt.”
Pure Pigmenten “Ik gebruik pure pigmenten. Ik meng mijn pigmenten zodanig dat de uitstraling van mijn kleuren krachtig en puur blijft. Hoe ik dat doe, is het geheim van de kok. Een meester hierin is Yves Klein. Hij werkt ook met pure kleuren en pure pigmenten.”
Schilderen en koken “Mijn leerlingen vertel ik altijd dat schilderen hetzelfde is als het koken van een gerecht. Eerst begin je bij de inspiratie, dan zoek je de materialen, vervolgens de ingrediënten en dan pas komt de techniek om de hoek kijken. Als je schildert, begin je ook eerst bij de inspiratie. Daarna pak je de materialen: dat zijn de penselen en de verf. De ingrediënten zijn de kleur, de lijn, de vorm, de compositie en het licht. Dit geheel samen wordt een heerlijk gerecht.”
Het beste schilderij “Het beste schilderij is het schilderij dat je het eerste maakt. Net als bij foto’s is de eerste foto ook vaak de beste. Het eerste schilderij is namelijk het puurst en komt recht uit mijn hart. Het is mijn eerste emotie en geeft de diepte van de emotie weer. Die gevoelens heb je niet drie keer achter elkaar.”
Actionpainting en het resultaat “Actionpainting is een manier van werken in de abstracte expressionistische schilderkunst van de twintigste eeuw, waarbij de handeling het uitgangspunt is. Ik probeer als kunstenaar de actie en de geste van het maken op het doek over te brengen. Het kunstwerk staat voor een herinnering aan de handeling of de actie zoals het ritmisch drippen van verf ‘over all’ op een groot doek. Actionpainting is daarom spontane schilderkunst, waarin de gemaakte bewegingen van de kunstenaar duidelijk te herkennen zijn. Mijn schilderijen zijn het resultaat van kijken, bestuderen en verwerken van indrukken tot een expressief geheel. Veel indrukken doe ik op tijdens reizen. De wereld om me heen speelt een belangrijke rol in mijn werk. Niet alleen het onderwerp, maar ook de sfeer, kleur en licht, kunnen mij inspireren. De manier van werken is nogal heftig in de onderlaag. De vlekken en spatten zorgen voor een dynamische compositie, de lijnen geven vorm en richting aan. Het grote formaat biedt mij de mogelijkheid om met een groot gebaar te schilderen.”
Warm nest “Ik ben opgegroeid in een warm nest. Helaas leven mijn ouders niet meer. Ik voel ze nog steeds als ik schilder. Zoals een dichter zijn gevoelens verwoordt, verwoord ik dat met mijn schilderijen. Ik heb een schilderij gemaakt met de titel ‘Gedicht aan mijn ouders’. Die woorden spreken voor zich.”
De kers op de taart “De kers op de taart is het onverwachte belletje van mijn kinderen. De kers op de taart is als ik de warmte van de zon op mijn huid voel. De kers op de taart is als ik luister naar het fluitconcert van de vogels in de natuur. Maar de echte kers op de taart is als ik iets maak en er zelf door verrast ben.”
Bijzondere momenten samen “Samen zwemmen tussen de tropische vissen en plotseling komt er een schildpad voorbij. Dansen moet je niet alleen in het weekend maar ook elke avond samen in de woonkamer. De bank gaat elke dag aan de kant voor ballroom in the living room. Wij doen dingen graag samen.”
Levensmotto “Kijk, verwonder, geniet en creëer! Toen ik op inspiratiereis op Bali was, ging er opeens een grote, mooie kleurrijke vlinder op mijn hand zitten. Ik was verwonderd en in extase. Inmiddels heb ik een schilderij van deze vlinder gemaakt. Het begint dus eerst met mijn gevoel en pas later komt de vorm.”

Vorig artikelRussische aartsbisschop bezoekt vanavond Nederlands-Russische vriendschapsconcert in Weert
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 59: Lourdesgrotte