Kerkdienst Eritrese Orientaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk in het Fatima Huis

WEERT – Vandaag vond de eerste Eritrese Orientaalse Orthodoxe Tewahedo kerkdienst plaats in het Fatima Huis te Weert. De wekelijkse viering is op zondag. 

De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk is een van de oriëntaals-orthodoxe kerken. De kerk is gevestigd in Eritrea. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk is nauw verwant aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, waar ze oorspronkelijk van afstamt. Ze maakte tot 1993 deel uit van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk maakt gebruik van de Alexandrijnse liturgie. De liturgische taal is het Ge’ez; deze taal wordt ook gebruikt door de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De naam Tewahedo staat voor een wezen dat een eenheid vormt.

Het woord is afgeleid van het Arabische tawhid en verwijst naar het miafysitisme, de christologie van de oriëntaals-orthodoxe kerken. Dit houdt in dat onder andere de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk gelooft in de godmenselijke natuur van Jezus. Aan het hoofd van de kerk staat een patriarch. Na het overlijden op 21 december 2015 van patriarch Dioskoros van Eritrea is geen nieuwe patriarch gekozen. De kerk telt circa 3.000.000 gelovigen

Foto: Rob Timmermans