UNESCO status voor grenspark Kempen~Broek

Foto: Jos Hebben

Het samenwerkingsverband Kempen~Broek is erg trots op het indienen van een erkenning als UNESCO Mens en Biosfeer-gebied. Het is de eerste Nederlands-Belgische grensoverschrijdende streek die hiervoor een aanvraag gaat indienen. Het label UNESCO Mens en Biosfeer-programma wordt alleen toegekend aan gebieden waar de principes van duurzame ontwikkeling vertaald worden naar een lokale context. Daarvoor worden dit jaar nog workshops gehouden.

Mens en Biosfeer-gebieden zijn plekken van wereldklasse waar mensen en organisaties samenwerken aan een positieve, duurzame toekomst voor zichzelf en hun streek, zeg maar hun deel van de biosfeer. Wereldwijd zijn er momenteel 686 Mens en Biosfeergebieden (waarvan 20 grensoverschrijdend) in 122 landen.

Aanvraag
De Samenwerking Kempen~Broek is gestart met de procedure om het gebied door de UNESCO te laten erkennen als Mens en Biosfeer-gebied. Dit deed ze in opdracht van de gemeenten en provincies waarin het GrensPark Kempen~Broek ligt. De opzet van de aanvraagprocedure is dat lokale stakeholders samen de waarden van hun streek bepalen en afspreken hoe ze daar de volgende 10 jaar op een duurzame manier mee willen omgaan. Hiervoor maken ze gebruik van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 opstelde. Hiervoor worden dit najaar workshops georganiseerd om samen de strategie te bepalen. In het najaar van 2020 wordt de definitieve aanvraag ingediend, waarna de erkenningsprocedure opgestart wordt.

Sterk merk
De erkenning als Mens en Biosfeer-gebied levert meer bekendheid en verbondenheid voor de streek. De erkenning door UNESCO is wel een sterk ‘merk’ waarvan de streek en zijn ondernemers kunnen profiteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aantrekken van meer toeristen of het verkopen van streekproducten. Het Grenspark Kempen~Broek wordt bovendien deel van een wereldwijd netwerk met toegang tot kennis en oplossingen voor globale uitdagingen. En misschien nog het belangrijkste: door samen na te denken over de toekomst van de streek, ontstaat er verbondenheid tussen de mensen onderling die dezelfde waarden delen én met hun streek. En zeg nu eerlijk: wie wil er niet wonen, werken en ontspannen in een mooie streek waar we met z’n allen trots op zijn!

Grenspark Kempen~Broek
Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek, een 25.000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. De Maasheggen (Noord-Brabant) is sinds september 2018 het enige Mens en Biosfeer-gebied in Nederland. België heeft momenteel nog niet zo’n erkend gebied. Het bijzondere Grenspark Kempen~Broek verdient immers deze aandacht, zowel van haar bewoners, haar bezoekers en binnenkort misschien van de hele wereld.

Informatie
Meer informatie is te vinden op: www.kempenbroekunesco.eu of www.kempenbroek.eu.

Vorig artikelOnderhoudswerkzaamheden riolering op diverse locaties ‘rond de kazerne’
Volgend artikelRechter gaat akkoord met Windpark de Kookepan in Leudal