1895 – Waaggebouw Korenmarkt

Het waaggebouwtje op de Korenmarkt valt als eerste op. Een waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Het recht op een waag was een van de stadsrechten en handelaren werden verplicht producten zoals kaas en boter in de stadswaag te laten wegen. Daarbij gold vaak een minimumgewicht van 10 pond. Een waag bevorderde de eerlijke handel, onmisbaar voor de stad als betrouwbaar handelscentrum. De stad hief waaggeld, een soort accijns op het wegen, een bron van inkomsten vergelijkbaar met de huidige btw.

Links ‘Magazijn het Anker’ op de hoek Korenmarkt / Hoogstraat was een ijzerhandel van de familie Unland. Bij de ‘Vesper’ valt de grote poort op in het gebouw.

Vorig artikelBOB, ook als je naar een feest gaat
Volgend artikelFinale ‘Sterkste Man van Nederland’ in Weert