Aeternus: Specialist in bedrijfsovername door focus op waarde

Patrick Cox en Léon op de Coul. Fotografie: Jan-Paul Kuit

Léon Op de Coul en Patrick Cox zijn bekende gezichten in Midden-Limburg. Tegenwoordig zijn ze actief bij Aeternus Corporate Finance: een onafhankelijke fusie- en overnamespecialist met vestigingen in Eindhoven, Venlo en Amsterdam. Ze begeleiden ondernemers die voor een belangrijke strategische keuze staan zoals bijvoorbeeld bedrijfsovernames. Dankzij de ‘focus on value’, specialistische kennis en een regierol bereiken ze het beste resultaat.

Door Wesley Hegge

Jarenlang werkten ze voor banken in de regio Weert-Roermond-Echt. “Mooi en dankbaar werk, omdat je van betekenis kon zijn voor ondernemers”, zegt Patrick Cox, consultant corporate finance. “Bij Aeternus kan ik als adviseur echter nóg meer toegevoegde waarde leveren. Ik pak de regie in het hele proces; van de bedrijfsanalyse, het voeren van onderhandelingen tot de dag dat de handtekeningen onder de contracten wordt gezet.”

Adviseur van ondernemer
Léon Op de Coul, die samen met vier andere partners eindverantwoordelijk is voor een team van ruim 30 professionals, vult aan: “Vanuit die regierol onderhouden we contacten met banken, accountants, advocaten en de tegenpartij. Daarin ontzorgen we de ondernemer, maar houden hem wel voortdurend op de hoogte. Met telkens hetzelfde doel: een maximaal resultaat door verder te gaan dan alleen de cijfers te analyseren en zaken vanuit elk perspectief te bekijken.”

Aeternus is opgericht in 2006. De corporate finance-specialist is uitgegroeid tot een nationale speler en doet zaken door heel Nederland. Klanten zijn het MKB en mid-corporate segment. Het bureau staat bekend om zijn fusie- en overnamedienstverlening, maar is ook actief op het vlak van bedrijfs-waardering en debt advisory. “Veel van onze partners en medewerkers komen uit de bancaire sector dus wij brengen, naast onze specialisatie op waarderingsgebied en overnametransacties, een schat aan ervaring mee op het gebied van bedrijfsfinancieringen”, zegt Op de Coul.

Waarde realiseren
Aeternus bereidt ondernemers met het value management dienstenaanbod optimaal voor op een verkoop. Cox: “Met het ‘BIG Value Program’ weten we dankzij een goede verkoop-voorbereiding een hogere verkoopprijs voor onze klant te behalen. We bepalen de actuele waarde en gaan kijken hoe we die kunnen verhogen. Dat is altijd maatwerk. Daarom maken we een diepgaande analyse van de onderneming en haar markt. In de periode in de aanloop naar een verkoop creëren we waardegroei. Bijvoorbeeld door het beëindigen van een bedrijfsactiviteit of het versterken van het management. Ook pakken we prijsverlagende elementen aan, zoals de juridische structuur of het ontbreken van managementinformatie.”

Met die ‘focus on value’ onderscheidt Aeternus zich. Een ander onderscheidend vermogen is de branchekennis waarover de professionals beschikken. Op de Coul: “We werken met brancheteams met elk hun eigen specialisatie. We nemen de tijd om ons te verdiepen in sectoren, waardoor we een gedetailleerd beeld krijgen van de marktontwikkelingen en kansen. We hebben ons hierdoor ontwikkeld tot een gedegen sparringspartner van bedrijven, niet alleen op inhoudelijk vlak, maar ook op strategisch vlak.”

Internationaal
Bovendien kijkt Aeternus verder dan de landsgrenzen. In de afgelopen tien jaar werden tientallen internationale transacties begeleid. Zowel Nederlandse ondernemers die hun bedrijf verkochten aan buitenlandse kopers, maar ook omgekeerd. Op de Coul: “Het internationale aspect zien we toenemen. We hebben de juiste ingangen en weten in het buitenland de juiste wegen te bewandelen.”

Kennismaken
Aeternus heeft de afgelopen jaren vele ondernemers in Midden-Limburg en de Keyport-regio begeleid en maakt graag kennis met andere bedrijven in de regio. Op de Coul: “De persoonlijke klik is belangrijk. Uiteindelijk is slechts een relatief beperkt deel van het werk financieel. Niet onderschat mag worden de persoonlijke en tactisch / strategische component: het aanvoelen van de ondernemer, de tegenpartij en het anticiperen op omstandigheden om een deal tot stand te krijgen. We gaan samen met de ondernemer een reis aan. Of het gaat om een bedrijfsfinanciering, het voortzetten van een familiebedrijf, een herijking van een businessmodel of juist het kopen of verkopen van een bedrijf: het zijn cruciale momenten voor ondernemers. Vertrouwen en expertise zijn daarbij cruciaal.”

Vorig artikelRegio Weerterland is Egg Valley van Europa
Volgend artikelZwoele zomeravond door harmonie St. Antonius en fanfare St. Jan