Petra Willems uit Roermond vraagt aandacht voor huidaandoening

Petra Willems uit Roermond

REGIO – Het is Wereld Vitiligo Dag. Naar schatting hebben 240.000 Nederlanders de huidaandoening. Ook Petra Willems uit Roermond kreeg de diagnose in 2004.

Vitiligo krijgt steeds meer aandacht. De witte gevlekte huid mag gezien worden (Nederlandse modellen en internationale zoals Winnie Harlow, kledingcampagnes Primark). Maar, mensen met dit label ‘ongeneeslijk ziek’ leven met angsten. Angst dat de vlekken zich uitbreiden, zichtbaar worden. Angst voor reacties met schaamte en andere psychosociale effecten tot gevolg. Angst dat we nog zieker worden, omdat er vaak andere ziekten mee samengaan (bijv. suikerziekte, schildklier, auto-immuunziektes.). De grootste angst is dus dat er niks aan te doen is, omdat de oorzaak onbekend is.

Valkuilen
Volgens Petra is een andere kijk hard nodig, omdat zowel diagnose als prognose niet tot dat ene doel leiden: beter worden. “Het is zorgwekkend dat we deze ziekte enkel vanuit de buitenkant bekijken en de discussie over oplossingen is stilgevallen. Dat we in de slachtofferrol zitten, afhankelijk en afwachtend zijn op een wondermiddel. En dat de ‘wondermiddeltjes’ niet verkrijgbaar zijn (Protopic bijvoorbeeld kunnen apothekers niet leveren). Mijn missie is om ongeacht je label/diagnose een eigen prognose te maken. Dat we zelf in beweging komen en op zoek gaan naar oplossingen. Gesterkt door dat ene doel: beter worden. Vanuit hier kan ik bevestigen dat ik inmiddels blijvende repigmentatie heb, op natuurlijke basis.”

Vorig artikelRosalie Theunissen uit Herten winnaar Klasbak Trofee 2019
Volgend artikelProgramma eerste Kiwanis DrakenbootFestival Weert