Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!
Hoofdgerecht
Gerecht voor 6 personen
1 uur bereidingstijd (exclusief 3 uur opstijven)
Recept van Jan Stroek
Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 4 eierdooiers
- 150 gram poedersuiker
- 400 gram mascarpone
- 200 gram lange vingers
- 175 ml vers gezette extra sterke koffie
- 3 eetlepels amaretto
- 200 gram pure geraspte chocolade
- Cacao
Bereiding
Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Klop de eierdooiers met de suiker in een andere kom tot er een bleke luchtige massa ontstaat. Spatel er voorzichtig de mascarpone, de amaretto en het eiwit doorheen.
Schenk de koffie in een diep bord. Doop de lange vingers in de koffie en leg vervolgens een laagje lange vingers in een diepe rechthoekige schaal.
Bedek ze met een laag mascarponeroom en bestrooi met wat chocolade. Ga zo door met laagjes maken tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag mascarpone room. Bestuif het gerecht met cacao en zet het drie uur in de koelkast.
Wijntip van Ingrid!
[wie_is_ingrid]
Weinlaubenhof Kracher, Beerenauslese
Deze Beerenauslese is gemaakt van 60% Welschriesling druiven en 40% Chardonnay druiven. De aroma’s van honing komen meteen naar voren. Fantastische tonen van sappig geel fruit met een levendige frisheid. Prachtige subtiele zoetigheid!
Even voorstellen
Naam Jan Stroek
Beroep Account medewerker bij Rijvers
Geboren Op 16 april 1953 te Weert
Woont In Weert
Ouders Jac Stroek en Corrie Stroek- Van den Bosch
Bijnaam moeder Corrie van Sjang van Gonne Bertje, bakker in de Langstraat
Bijnaam vader Jac van Marie van ‘t Waeverke
Getrouwd met Jenny Willems
Vader van Martijn en Noortje
Opleiding Houtacademie
Was Preens Jan VI en Vorst Jan
Speelt op Bes Bas
Rijdt op Suzuki Intruder type Chopper
Mexico van de zangeres zonder naam
is mijn guilty pleasure
Favoriete gerecht “ik ben geen wonder in de keuken en ik sta ook niet vaak achter het fornuis. Tiramisu is een gerecht dat gelukkig eenvoudig is te bereiden.”
Wens als kind “Als klein jongetje heb ik mijn eerste Carnavalssteek opgezet bij Warenhuis Geenen in de Stationsstraat. Ik riep luidkeels: “Ik word later prins!” Nooit gedacht dat deze wens zou uitkomen.
Nooit doen “Ik zal nooit uit Weert weggaan. Ik ben verknocht aan mijn geboortegrond.”
In memoriam “Ik bespeel een Bes Bas. Ik heb vroeger les gehad van de inmiddels overleden Fried van Dooren in het zogenaamde Wilma ontspanningsgebouw. Fried gaf les aan jongens van verschillende blaaskapellen. Fried was een bijzondere Weertenaar. Zo heeft hij heel veel carnavalsliedjes, operettes en musicals geschreven. Zonder Fried was het mij niet gelukt om een Bes Bas te bespelen.”
Mist een bijzondere kroegentocht “Vroeger was er op maandagmiddag voordat men Boerenbal ging vieren een bijzondere kroegentocht. Deze kroegentocht heette de Booremoostocht. Met boerenkarren trok je ’s middags over de Singels en bezocht je verschillende cafés.”
Beste bodem voor Vastelaovendj “De beste bodem voor Vastelaovendj is booremoos met herste, oftewel stamppot boerenkool met speklappen.”
Rockband “Old Chap” in Weert “Voordat ik Bas Bes ging spelen, was ik basgitarist in de Weerter rockband “Old Chap”. Bennie Rutjens was de drummer, Jan Verheijden de toetsenist en Bert Stroek de zanger. Wij hebben twee keer opgetreden in het voorprogramma van “The Golden Earring”. Wij toerden met de band tussen 1968 en 1975 voornamelijk in de regio. Wij speelden voornamelijk nummers van “The Golden Earring”, “Q65” en “Quby en de blizzards”. In die tijd kregen wij veel aandacht van vrouwen.”
Favoriete restaurants “Mijn favoriete restaurants zijn “De pannenkoekenbakker” in Thorn en Restaurant “Taverne de Oude Munt”. Bij de pannenkoekenbakker in Thorn bestel ik altijd de pannenkoek Grimbergen. Zij serveren dan een pannenkoek met allemaal Franse kaas en in het midden heeft de pannenkoek een gat. In dat gat past precies een heerlijk glas Grimbergen Dubbel. Bij “Taverne de Oude Munt” bestel ik negen van de tien keer Brochette Frappante. Aan deze spies worden heerlijke gegrilde en gemarineerde stukken varkenshaas geregen.”
Guilty Pleasure “Het nummer “Mexico” van de “Zangeres Zonder Naam” is mijn guilty pleasure. Ik heb deze zangeres zelfs persoonlijk ontmoet. Zij kocht vroeger bij mijn voormalig werkgever ornamenten voor op haar deuren.”
Lievelingssnoepwinkel “Ik was vroeger best een zoetekauw. Mijn lievelingssnoepwinkel was snoepwinkel Flapper in de Hoogstraat van Weert. In deze winkel kreeg je echte slagroomtruffels en zachte gombeertjes.”
Lekkerste friet “De lekkerste friet is Frietjes Rogstaeker van Patatterie Ut Kieëtelke. Ik hou van een beetje chaos in mijn friet.”
Bakker Gonne Bertje “De familie van mijn opa van moederszijde stond bekend in Weert als Bakker Gonne Bertje in de Langstraat. Hun specialiteit was de zelfgebakken peperkoek.”
Favoriete café vroeger “Vroeger was café “De Trompet” mijn favoriete café in Weert. Hier kwam je nog wel eens bekende Nederlandse artiesten tegen, die zojuist in de studio van Johnny Hoes nummers hadden opgenomen. Dat waren nog eens gouden tijden.”
Tv Jeugd “Vroeger keek ik altijd naar de Amerikaanse westernserie The High Chapparral. Een van de meest succesvolle en realistische westerns op televisie. In deze serie draaide het om de familie Cannon die zich vestigde op The High Chapparrel. The High Chapparral is de naam van een ranch gelegen in Arizona, die voortdurend wordt geteisterd door Apache-indianen en Mexicaanse outlaws, in een onherbergzaam woestijngebied.”
Favoriete Boeken “Ik heb een zwak voor de boekjes van Youp van ’t Hek. Daarnaast lees ik ook graag de boeken van Baantjer.”
Levensmotto “Morgen gaat de zon weer op. Mijn levensmotto is eigenlijk de titel het liedje “Morge geit de zôn weer op” van de bekende carnavalsgroep “De kammeräödjes” uit Venlo.”
Levenswijsheid “Van geschiedenis moet je leren en achter je laten. Niet terugblikken maar vooruitkijken.”