Hoeveel vlinders tel jij?

Vlindertelling

Op zondag 7 juli organiseert IVN Weert de vlindertelling in en rond het Natuur- en Milieucentrum (NMC) De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Tel samen met je (klein)kinderen hoeveel kleurige fladderaars je ziet. De deelname is gratis en het programma is van 13.00 tot 15.00 uur. Bij de vlindertelling in 2018 was het Kleine koolwitje het vaakst gespot. Gevolgd door het Boomblauwtje en het Oranje zandoogje. Welke vlinder eindigt er dit jaar op nummer een?

Gidsen van IVN Weert geven eerst uitleg over het leven en de bouw van de vlinder. Ook vertellen ze welke vlinders er in het IJzeren Man gebied voorkomen. Voor de kinderen is er een tafel met kleurplaten. Uitgerust met een vlindertellijst ga je vervolgens de tuin in om vlinders te zoeken en te bewonderen. Hoeveel vlinders je daadwerkelijk ziet, hangt ook af van het weer. Vlinders zijn zonaanbidders. Bij koud weer zie je er weinig, maar bij warm weer fladderen ze vrolijk heen en weer. Hoe meer mensen meedoen met de landelijke vlindertelling van de Vlinderstichting, hoe beter beeld het geeft van de vlinderpopulatie in Nederland.

Volgens de net uitgebrachte ‘Rode lijst dagvlinders 2019’, gaat het niet goed met de vlinders in Nederland. Vijftien dagvlinders zijn verdwenen, waaronder de Rouwmantel. Twaalf vlinders worden ernstig bedreigd met uitsterven, zoals de Grote vuurvlinder. Slechts negenentwintig soorten worden niet bedreigd. Het basisrapport van de Rode Lijst is te vinden op www.vlinderstichting.nl/rode-lijst-2019.

 

Vorig artikelWeert stad in het groen – 169/365
Volgend artikelDagkrabbel 169/365