Facebook maakt plannen bekend voor digitale wereldmunt Libra

Facebook gaat met de hulp van een dozijn bedrijven een nieuwe digitale munt lanceren die wereldwijd gebruikt kan worden. Met de hulp van de Libra werpt het bedrijf zich op financiële diensten.

Facebook gaat daarvoor samenwerken met 28 bedrijven waaronder de financiële dienstverleners Visa, Mastercard, de e-commercebedrijven Lyft en Spotify en private-equityfondsen. Het project is nog in een vroege fase en veel details moeten de komende maanden nog worden ingevuld.

Facebook wil een honderdtal groepen achter het project scharen voordat de munt wordt gelanceerd. Zij moeten allemaal minimum 10 miljoen dollar bijdragen om het project van de grond te kunnen krijgen. Grote technologespelers als Apple, Google, Amazon en Microsoft hebben nog niet toegezegd.

De Libra zal gebaseerd zijn op de blockchain-technologie, maar wordt geen cryptomunt zoals de bitcoin, maar zal gedekt worden door een korf aan bestaande munten en activa van over de hele wereld. Dat zou er voor moeten zorgen dat de waarde niet te veel fluctueert. Met de Libra zouden ook mensen zonder bankrekening via een mobiele telefoon snel en bijna gratis geld internationaal kunnen overschrijven.

‘Het internet heeft iedereen toegang gegeven tot wereldwijde informatie en de toegang tot vrije communicatie gedemocratiseerd, maar geld is nog hetzelfde gebleven’, verklaarde David Marcus, een voormalige directeur van PayPal die bij Facebook het Libra-project leidt, in de Financial Times.

Vorig artikelAppelboom voor baby Jaylin, 50.000ste inwoner van Weert
Volgend artikelLimburgers in bestuur DWARS, GroenLinkse Jongeren