Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Germaine Joosten-Heijmans

Ingrediënten

 • 700 gr zeebaarsfilet
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 3 eetlepels sherry-azijn
 • 2 sjalotjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 80 ml limoensap
 • 200 ml visbouillon
 • 300 ml volle koksroom
 • 30 ml Limoncello
 • 200 gr haricots verts
 • Peper en zout
 • Olijfolie
 • Limoen voor garnering

Bereiding

Maak een tartaar door de zeebaarsfilet heel fijn te snijden. Meng de zeebaarsfilet met mayonaise, azijn de fijn gesnipperde sjalot en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Saus
Doe het limoensap, de visbouillon, de room en de limoenlikeur in een pan. Verwarm de saus en reduceer ze tot ongeveer de helft van de vloeistof is overgebleven. Roer hierna een paar klontjes koude boter door de saus om deze te binden.

Schep vervolgens de tartaar in een niet te grote steekring en vul deze voor ¾ en haal het vormpje eraf.

Kook de haricots verts en snijd ze in kleine stukjes. Bak de tartaar aan één kant in een beetje olijfolie op hoog vuur goudgeel.

Verwarm de saus opnieuw. Maak een spiegeltje op een diep bord en plaats de tartaar, met de gebakken zijde boven op een bord. Strooi hier de kleine stukjes haricots verts omheen. Garneer met schijfjes limoen.

Erbij serveren
Taglioni al dente, schep er gesneden platte peterselie en een klontje roomboter doorheen.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Les Roches, Touraine Sauvignon
De Touraine Sauvignon is lang niet zo bekend als de Sancerre of Pouilly Fumé, maar is een wijn met een uitstekende prijs/ kwaliteit verhouding. Dit is een prachtige elegante Sauvignon Blanc, met veel aroma’s en complexiteit. Voor de drinker een wijn om heerlijk van te genieten.

Schermafbeelding 2019-05-06 om 10.03.18

Even voorstellen

Naam Germaine Joosten-Heijmans
Beroep Modeontwerpster
Geboren Op 5 april 1955 te Weert
Woont In Weert
Ouders Paul Heijmans en Paulina Heijmans-Theunissen
Getrouwd met Wim Joosten
Kunstmoeder (klinkt leuker dan stiefmoeder) van Sara Joosten en Sjef Joosten
Opleiding Kunstacademie
Werkte bij Modekoning Edgar Vos
Ontwierp In 1989 voor Barbies 30e verjaardag een prachtige creatie. In het kader van 600 jaar Weert Kreeg Antje van de Statie ook een nieuwe jurk van haar.

Ik word vrolijk
van knoflook

Favoriete gerecht “De zeebaars in limoensaus. Voor het recept dat ik heb ingediend, kun je mij ’s nachts wakker maken. Het favoriete gerecht van mijn man Wim is andijviestamppot met spekjes en kalfsworstjes. Hij is meer van de Hollandse pot.”
Goed gekleed “Niet om aan te zien zijn vrouwen die een bermuda dragen en vrouwen op crocs. Goed gekleed zijn geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Ik vind het een afknapper als mannen bandplooibroeken dragen en op open teenslippers lopen. Mannen zouden zich een voorbeeld moeten nemen aan Jan Duppen, eigenaar van Charlain Herenmode. Hij is altijd goed gekleed. Zijn kledingstijl is om door een ringetje te halen. Dit advies geldt eveneens voor mijn man Wim. Zijn kledingcombinaties begrijp ik niet altijd. Hij had ook bandplooibroeken en linnen broeken uit het jaar nul, die heb ik laatst in de zak van Max gedaan.”
Camping glamour “Roy Donders, de stylist van het zuiden, staat voor camping glamour. Daar is ook een markt voor. Ik ben zijn tegenpool. Eenvoud siert de mens, dat wil ik ook de kracht laten zijn van mijn ontwerpen. Ik ben wel enorm fan van zijn programma. Ik vind hem hartstikke leuk. Hij is zichzelf, kan goed zingen en heeft toch maar het lef om in deze moeilijke economische tijden een eigen huispakkenlijn te beginnen.”
Edgar Vos “Een ontzettende eer dat ik met hem heb mogen samenwerken. Heb veel van hem geleerd, vooral om geduld te hebben met een klant.”
Stijlicoon “Coco Chanel veranderde met haar revolutionaire ontwerp la petite robe noire de vrouwelijke garderobe van de 20e eeuw. Lunch, receptie of diner… een zwart jurkje komt altijd van pas.”
Inspiratie “Mijn inspiratie haal ik van straat, tv en de winkels in Knokke en Marbella. Modetrends zijn leuk, maar niet leidend. Je moet kijken wat je staat en wat je past.“
Altijd jong “Van achteren een lyceum, van voren een museum. Hiermee bedoel ik vrouwen op leeftijd, die een te kort rokje dragen en te lang blond haar hebben. Je moet je qua kleding aanpassen aan je leeftijd, anders loop je voor schut.”
Mooi boek “Het meisje met de Mobylette van Frits Nies. Het boek is zeer autobiografisch geschreven en gaat eigenlijk over mijn buurmeisje Wies. Wij haalden vroeger veel kattenkwaad uit in de buurt. Op zondag moesten wij altijd samen naar de kerk van onze ouders en dan verstopten wij ons in het koren of in het bos, totdat de mis uit was. Wies en ik zijn samen opgegroeid en ik heb vreugdevolle herinneringen aan haar. De verdrietige en dramatische momenten in het boek raken je heel diep en zijn erg aangrijpend. Wij kenden elkaar heel lang, maar ik wist niet dat het zo erg was.”
Lievelingswinkel “In de modezaak Anne Belle Mode Weert kom ik graag. Het is een prachtig oud en statig pand. Bij binnenkomst hoor je het heerlijke geluid van de krakende oude parketvloer. Ik kom er vooral voor het modemerk Strenesse.”
Stedentrip “Wij gaan geregeld naar ons appartement in Knokke. Daarnaast maak ik elk jaar een stedentrip met mijn vriendinnen. Jacques Brel schreef het nummer Mijn vlakke land. Niet alleen een mooi nummer, maar ik vind juist het vlakke landschap erg mooi. Zowel in Knokke als in Boedapest het gedeelte Pest. De bergen vind ik niks, daar voel ik mij opgesloten.”
Restaurant “Wij komen in Weert graag bij Bretelli. Jan Marrees is een topchef en zijn vrouw Patricia is altijd even hartelijk. Zij zorgt iedere keer weer voor een warm ontvangst. Een goed duo en een bijzondere zaak. Een aanrader is de smaakzaak Lavendel in Maaseik: je proeft de liefde voor de Franse keuken, ze hebben er fraaie wijnen en het is betaalbaar.”
Handige tip “Zorg dat je er altijd goed uitziet, je weet nooit wie je tegenkomt. Een uitspraak van Coco Chanel, die maar al te waar is.”
Grappige tip “De tip van Roy Donders bij nare luchtjes in je huis. Water met een scheutje wasverzachter verwarmen op het vuur. Het is een tip van zijn oma. Een vriendin van mij heeft het uitgeprobeerd en het werkt. Echter, de wasmiddelfabrikant Robijn is niet zo blij met deze tip, omdat die van mening is dat het schadelijk is voor de gezondheid.“
Onmisbaar “Lieve vrienden om je heen, die er voor je zijn als je het moeilijk hebt.“
Opa Schram “Ik was negen jaar toen ik mijn vader verloor. Wij woonden toen in de Observantenstraat. Mijn vader en ik hadden altijd een speciale band. Laatst kreeg ik van mijn moeder een schilderij, dat thuis aan de muur hing. Als klein meisje verzon ik hiervoor de koosnaam Opa Schram. Je ziet op het schilderij een lelijk oud mannetje. Het schilderij hangt nu bij mij thuis aan de muur. Het heeft een grote emotionele waarde. Het geeft mij het gevoel dat ik weer in mijn ouderlijk huis ben en even heel dicht bij mijn vader.”
Levensmotto “Maak iets moois van je leven, geniet van kleine dingen en help mensen waar het nodig is.”