Succesvol Provisus Theatercollege met Diederik Jekel in het Munttheater

Foto: Riet Galesloot

WEERT – Maandag 3 en dinsdag 4 juni vonden de vier Provisus Theatercolleges met wetenschapsjournalist Diederik Jekel plaats in het Munttheater in Weert. Voor zo’n 1300 leerlingen van de groepen 7 & 8 van alle basisscholen uit de regio Weert presenteerde Diederik een op maat gemaakt interactief college dat aansloot bij de belevingswereld van de leerlingen. Want hoe moet je denken als wetenschapper? Goeie vragen blijven stellen! En dat deed de jeugd volop. Diederik had zijn handen vol aan het beantwoorden van originele en slimme vragen uit de zaal. Voldoende wetenschappers voor de toekomst dus in regio Weert!

Maandagavond gaf Diederik samen met Rolf Hut een speciaal besloten Theatercollege voor het onderwijzend personeel van het BO en VO, mensen uit het technisch beroepenveld en uit het bedrijfsleven. Beide heren wisten op een aanstekelijke, humoristische en begrijpelijke manier wetenschap en techniek leuk te maken, ook voor Alfa’s… Want techniek is overal en voor iedereen!

PROVISUS
Educatiefonds Provisus helpt non-profit organisaties en burgerinitiatieven met de thema’s onderwijs, kunst en cultuur hun projecten te realiseren door het verlenen van financiële steun. Provisus zet zich er ook voor in dat jongeren in de regio Weert een gedegen beroepsopleiding kunnen volgen en na hun afstuderen behouden blijven voor de regio. Goed beroepsonderwijs komt uiteindelijk iedereen ten goede: leerlingen krijgen een goede opleiding, bedrijven en bewoners in de regio kunnen rekenen op goede vakmensen. Met betrekking tot dit Theatercollege werd er ingezoomd op technisch onderwijs, wetenschap en techniek.

DIEDERIK JEKEL
Diederik Jekel is wetenschapsjournalist, bekend van `De Wereld Draait door’, `Wie is de Mol’, `Professor Nicolai en Dr. Beckand’ en `Willem Wever’. Zijn doel is om wetenschap begrijpelijk te maken en aan te tonen dat wetenschap interessant en noodzakelijk is, en alles met ons dagelijks leven te maken heeft. Wetenschap is namelijk overal om ons heen, diep verweven met alle facetten van ons bestaan en daarmee dichterbij dan ooit. Tegelijkertijd is de wetenschap onbegrijpelijker geworden, vanwege alle ingewikkelde en piepkleine, praktisch onzichtbare technologieën.

ROLF HUT
Rolf Hut is wetenschapper aan de TU Delft en lost zijn problemen op met een ‘MacGyver-instelling’. Hij maakt meetapparatuur van consumenten elektronica, zoekt nieuwe inzichten in bestaande openbare databronnen en motiveert studenten om te leren door te ontdekken, te bouwen en te doen. Daarnaast is hij duizendpoot en gebruikt hij zijn tomeloze energie om evenementen op te zetten. Hut is publiek spreker over techniek en wetenschap en schrijft een maandelijkse column in de Volkskrant over techniek voor in huis. Elke maandag schuift hij aan bij `Nieuws en Co’, NPO Radio 1. Daar praat hij over het nieuws, gezien vanuit zijn wereld.

Vorig artikelZwem4daagse in Weert; Blijven zwemmen voor plezier en veiligheid
Volgend artikelCrossmoor Charity Cup 2019 voor ouderenzorg