Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd (exclusief 4 uur sudderen)


Recept van Patricia Marrees-Leclaire

Ingrediënten

 • 600 gram runderpoulet
 • 250 gram witte rijst
 • 200 ml witte azijn
 • 12 fijne augurken zoet/zuur
 • 2 grote uien gesnipperd
 • 2 grote uien in ringen
 • 4 kruidnagels
 • 6 gedroogde laurierblaadjes
 • 3 eetlepels Limburgse stroop
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 pot bruine bonen
 • margarine
 • peper
 • zout
 • water

Bereiding

Kruid de runderpoulet met peper en zout en bak aan met een klein klontje margarine tot het bruin is. Voeg de gesnipperde uien erbij, samen met het laurierblad en de kruidnagel. Leng aan met de azijn en 500 ml water en laat goed doorkoken. Voeg de stroop toe en roer tot deze helemaal opgelost is. Laat het geheel 4 uur sudderen. Bind tot slot af met een papje van bloem en water.

Rijst in water met zout koken en de bruine bonen zachtjes opwarmen. Snipper de augurken klein, bak de uienringen bruin, snipper de uien en serveer dit als bijgerecht in aparte schaaltjes.

Serveer op het bord eerst de rijst, vervolgens het stoofvlees. Voeg van alle bijgerechten een schepje toe.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Terredavino Surpass, Appassimento
Deze wijn is gemaakt van Barbera en Dolcetto druiven, waarvan men de druiven laat indrogen aan de plant. Hierdoor ontstaat er een elegante wijn met de geur van rijp fruit, pruimen en aalbessenjam. De wijn is vol van smaak en prachtig in balans.

Schermafbeelding 2019-05-02 om 16.08.08

Even voorstellen

Naam Patricia Marrees-Leclaire
Beroep Gastvrouw en Sommelier
Geboren Op 16 augustus 1973 te Stein
Woont In Weert
Ouders John Leclaire en Tilly Leclaire-Gulikers
Getrouwd met Jan Marrees
Moeder van Liza
Koosnaam Liza Lies
Opleiding MBO Horeca
Was Lid van de jazz ballet groep The Bam Bam girls
Houdt van Proeven maar niet van koken
Speelt Geen toneel
Favoriete boek De Michelingids
Aantrekkelijk Mannen met lang haar
Draagt Geen oorbellen
Houdt niet van Dille

IK BEN PUUR EN
IK HOUD VAN PURE MENSEN

Favoriete gerecht “Dit gerecht is een recept van mijn vader. Dit is het enige gerecht dat ik kan maken. Ik kan absoluut niet koken, maar dit eet zelfs mijn man. Het is mijn favoriete familiegerecht.”
Zus “Mijn zus Yvonne Eikenboom is mijn hartsvriendin op afstand. Wij schelen twee jaar, weten alles van elkaar en delen alles met elkaar. Geluk en verdriet. Ook vroeger deden wij alles samen en gingen vooral heel veel op stap. Ik ben enorm trots op haar. Zij heeft het bedrijf Si! Fashion in Meerssen en ontwerpt hemden en blouses voor mannen en vrouwen. Ik vind het knap dat zij en haar man Léon het bedrijf naar een hoger niveau hebben gebracht. Wij hebben allebei een druk bestaan, dus momenten samen zijn schaars en bijzonder. Wij missen elkaar. Naarmate wij ouder worden missen wij elkaar steeds meer. Ik vind het jammer dat Yvonne, Léon en hun zoon Jovanni niet dichter bij wonen.”
Puur “Ik ben puur en ik houd van pure mensen. Ik zeg altijd: ‘Toneelspelen doe je maar in het Munttheater’. Als ik lach, dan lach ik ook echt. Als ik boos ben, dan zie je dat ook meteen. What you see, is what you get. That’s me.”
Mooi boek “Een mooi boek is de Michelingids. We hebben Michelingidsen uit verschillende landen. Deze gids gaat altijd mee op vakantie. Ik ben er trots op dat wij ook in deze gids staan. In november 2006 kreeg mijn man zijn eerste Michelinster. Wij wisten van niets. Ik vergeet nooit meer het belletje van Margo Reuten die mijn man als eerste feliciteerde.”
Friettent “Ik ga altijd naar Patatterie Ut Kieëtelke voorheen Patatterie Laurens. Ik neem altijd een frikandel speciaal, een gehaktbal in hele kleine stukjes gesneden met friet. De friet doop ik in een mengsel van appelmoes en mayonaise.”
JRE Netherlands “Wij zijn ook lid van Jeunes Restaurateurs d’Europe. Het is fijn om verenigd te zijn met collega’s. Wij komen een paar keer per jaar bijeen. We zitten allemaal in hetzelfde horecaschuitje en leren veel van elkaar.”
Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Gebakken ganzenlever met appeltjes, zuurkoolstamppot met uitgebakken spekjes, pasta met truffel en een gepocheerd ei en warme chocoladecake.”
Handige bewaartip “Bewaar eieren in een Tupperware bakje met truffel. Als je het eitje kookt, heeft het een heerlijke truffelsmaak.”
Knappe man “Ik val eigenlijk op mannen met lang haar. Trevor Guthrie, de zanger van Armin van Buuren, vind ik een heel knappe man. En niet te vergeten de Nederlandse pianist Jan Vayne met zijn lange manen. Jan Vayne is echt een stuk.”
Stom “Stom vind ik mensen die roddelen en het achter de ellebogen hebben. Daar kan ik nou echt niet tegen. Zeg waar het op staat!”
Vertederend “Onze dochter Liza en Jovanni, de zoon van mijn zus en haar man, hebben een zeer goede band. Dat vind ik vertederend om te zien.”
Nooit doen “Ik zal nooit alleen in de sauna gaan zitten tussen allemaal mannen. Ik zal ook nooit gaan snelwandelen. Als ik snelwandelaars zie, denk ik: maak een keuze. Ga wandelen of ga hardlopen. Ik zal ook nooit oorbellen gaan dragen. Dan voel ik me namelijk net een clown. Ik zal ook nooit mijn huis verlaten zonder te dweilen. Ik dweil nog net niet de stoep.”
Nare kruiden “Dille vind ik smerig. Alleen al als ik het ruik, moet ik kokhalzen. De smaak van koriander is te vergelijken met zeepsop. Kerrie is ook niet mijn favoriet. Jan mag van mij geen gehaktballen maken met kerrie.”
Bijzondere Liedjes op Bijzondere Momenten
1. ‘Dochters’ van Marco Borsato: “Dit lied werd in de kerk gedraaid toen mijn vader mij naar het altaar bracht.”
2. ‘Veur Jan en Patries’ van Léon Eikenboom: “Dit liedje is geschreven en gezongen door mijn zwager Léon Eikenboom. Hij schrijft normaliter carnavalsliedjes. Ik ben zeer vereerd dat hij zo’n persoonlijk lied voor ons heeft geschreven en ook nog live heeft gezongen op ons huwelijksfeest.”
3. ‘Fiesta Mexicana’ van Rex Gildo: “Dit lied heeft Tonny Jordaan gezongen op ons huwelijksfeest in de zaak. Het dak ging er af. Hij is een topartiest. Naarmate de avond vordert, hoe gekker en hoe losser het wordt. Hij kan zijn publiek vanaf het begin tot het einde entertainen.”
Speciaal “Een speciaal persoon voor mij was Oma Netje. Oma Netje is de moeder van mijn moeder. Zij paste vroeger altijd op ons op. Zij was grappig en recht voor z’n raap. Zij verwende ons vooral met haar liefde en warmte. Oma kookte de hele dag. Zij had negen kinderen en ze stond voor iedereen klaar.”
Mijn ouders “Aan mijn ouders hebben wij veel te danken. Ik kan altijd op ze rekenen en ze staan altijd voor ons klaar. Ik breng ons dierbaarste bezit Liza er vaak heen. Zij zijn de hoeksteen van ons gezin. Een leven zonder hen kan ik mij niet voorstellen.”
Levensmotto “Je moet vooruitkijken en nooit terugblikken. Geniet van het leven met de dingen die je wel hebt en sta niet stil bij wat je niet hebt.”