Pop Up Galerie Nederweert opent eerste expositie in nieuwe locatie

NEDERWEERT – Pop Up Galerie Nederweert (PUGN) bestaat bijna vier jaren. In die vier jaren popte de galerie annex art shop op in het voormalige Aldipand in de Lindanusstraat, daarna in twee aaneengesloten winkelpanden in de Brugstraat, vervolgens in de voormalige speelgoedwinkel aan de Kerkstraat. Op 6 juni wordt de eerste expositie geopend in de nieuwe locatie aan Lambertushof 3 in Nederweert. Thema van deze expositie is ‘Kunst aan de Kassa’.

De 22e expositie in de voormalige supermarkt is er weer een met zeer gevarieerd en verrassend werk van lokale, regionale en Aziatische exposanten. De opening wordt verzorgd door de wethouder van Cultuur, de heer P. Koolen. De muzikale begeleiding is van het Weerter Mehari Kwartet, met zanger Erik Fikken. Voel je welkom bij de opening of tijdens de openingsuren.

Pand
In het kader van de centrumontwikkelingen heeft supermarkt Jan Linders besloten de winkel te verhuizen naar de Burgm. Hobusstraat in Nederweert. Hierdoor kwam het pand aan het Lambertushof vrij. In overleg met de vastgoedmakelaar is het gebruik van het pand aan PUGN toegewezen. PUGN was op dat moment in de gelukkige omstandigheid dat het pand waarin zij tot op dat moment huisden, aan de Kerkstraat, verkocht was. PUGN is namelijk in het leven geroepen om leegstaande winkelpanden te voorzien van een creatieve invulling, om het pand op die manier onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers of huurders. Met pandeigenaren wordt afgesproken dat zodra een pand verkocht of verhuurd is, PUGN op zoek gaat naar een ander leegstaand pand. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor het Jan Linderspand. Op die manier probeert PUGN een creatieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de kern Nederweert.
Enkele weken is er zeer intensief gewerkt aan het opknappen en toonbaar maken van de voormalige supermarkt, zodat het als galerie en art shop in gebruik genomen kan worden. Dit heeft veel inzet en energie gevergd van de vrijwilligers en anderen die een handje hielpen. Maar het resultaat mag gezien worden.

Bestaansrecht
Gedurende de vier jaren dat Pop Up Galerie Nederweert er is, blijkt het bestaansrecht te hebben en in een behoefte te voorzien. Daar waar in galerieën in de regio aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan, kunnen kunstenaars (autodidact en professioneel) en creatieven terecht in de Nederweerter galerie / art shop. Kunst kent bij de PUGN geen drempel, waardoor een brede exposantengroep kan worden aangetrokken met werk dat een brede doelgroep aanspreekt. In 2018 trok PUGN, met beperkte openstellingsuren, meer dan 3.500 bezoekers. Pop Up Galerie Nederweert heeft geen winstoogmerk en wordt volledig uitgevoerd door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Exposanten
Negen exposanten laten zeer gevarieerde werk zien van 6 juni t/m 4 augustus:

Tooske Bonten – schilderijen/bronzen beelden – Sterksel
Rosita Kuiper-Verloop – stippenkunst/schilderijen – Deurne
Ger Linssen – schilderijen – Nederweert
Mien Huijskens – schilderijen – Horn
Tharaka Somarathna – aquarellen – Mawanella (Sri Lanka)
Annette Willems – schilderijen/keramiek – Nederweert
Tej van Helmond – schilderijen – Weert
John Penning – ijzeren/rvs sculpturen – Oirsbeek
Doris Verlaat – keramiek – Eindhoven

Tijdens de expositieperiode zijn er twee aanvullende exposities. Van 16 juni – 6 juli is er een overzichtsexpositie van KunstLint Nederweert. Van 12 juli – 4 augustus toont Fotogroep Weert een prachtige reeks natuurfotografie. De Art Shop is voorzien van werk van voormalige exposanten. Ook vindt u er een reeks boeken van lokale schrijvers.

Opening: donderdag 6 juni, 19.30 uur
Adres: Lambertushof 3, Nederweert
Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Expositieduur: vrijdag 7 juni 2019 t/m zondag 4 augustus 2019
Meer informatie: www.popup-galerie.nl of raadpleeg onze facebookpagina.

Vorig artikelEerste editie Sport en Spel dag voor mensen met een beperking
Volgend artikelWeert stad in het groen – 148/365