BAL werkt hard aan nieuwe toekomst

Weert – Twee jaar nadat BSW opging in Basketball Academie Limburg (BAL) is er voor de hoofdmacht sportief gezien nog weinig veranderd. De Weerter ploeg is al zes jaar lang de vaste hekkensluiter van de Dutch Basketball League (DBL). De nieuwe voorzitter Jeroen van Veen wil dat er aan die reeks snel een einde komt. Hij werkt samen met een volledig nieuw bestuur aan ambitieuze plannen om van BAL een club van betekenis te maken.

Daarbij geldt het eerste team als uithangbord maar de Weerter club kent nog twee andere pijlers; de breedtesport voor recreatief basketbal en de ontwikkeling van talentvolle jeugdige topsporters. Deze basketbalopleiding staat te boek als Regionaal Talent Center (RTC) BALen is officieel erkend door de Nederlandse Basketball Bond en NOC-NSF. Ruim tien jaar na de oprichting is dit Limburgse RTC het toonaangevende opleidingsinstituut in Nederland waar jongeren tussen 12 en 21 jaar de kans krijgen om zich tot een topbasketballer of basketbalster te ontwikkelen.

Voor alle drie de pijlers geldt het doel om de bekendheid en aantrekkingskracht te vergroten. Het eerste team moet structureel meer publiek en sponsoren gaan trekken. Om dat te bereiken zal er in sporthal Boshoven een entourage worden gecreëerd die mensen enthousiast voor het basketbal maken, gecombineerd met goede mogelijkheden voor zakelijk netwerken. Het bijwonen van de thuisduels van het eerste team gaat een avondje uit worden. Supporters en sponsoren moeten dat bezoek als een beleving gaan ervaren. BAL heeft met de gemeente Weert, eigenaar van sporthal Boshoven, goede afspraken over de aankleding van de hal gemaakt. Na de zomer ligt er een nieuwe, houten basketbalvloer en de belichting wordt aangepast aan de eisen van nu. De sfeer tijdens de thuisduels zal daarmee aanmerkelijk verbeteren.

,,Zo kunnen we concreet aan die beleving gaan werken”, zegt Jeroen van Veen die komend seizoen gaat investeren om meer mensen te trekken. ,,We gaan vrijkaarten weggeven om de hal vol te krijgen. We willen binnen drie jaar twaalfhonderd toeschouwers bij onze wedstrijden zien. TV Ellef gaat onze thuisduels live uitzenden om ook op die manier extra mensen te bereiken.”

De sportieve ambities zijn erop gericht om van BAL stapsgewijs een subtopper te maken. De laatste plaats is vanaf nu geen optie meer. De komende drie jaar moet het spelersbudget van de hoofdmacht verdubbelen van honderdduizend naar tweehonderdduizend euro. Een nieuw op te richten businessclub moet het financiële fundament worden. Bedrijven kunnen al vanaf zevenhonderdvijftig euro per jaar lid kunnen worden. Van Veen; ,,We houden het bewust laagdrempelig en zetten in op minimaal veertig leden. Aangevuld met bestaande partners die er meer geld insteken moeten we snel de eerste stappen kunnen zetten.”

Een voordeel voor BAL is dat in de huidige DBL-competitie de afstand tussen de laatste plaats en de subtop niet heel erg groot is. Het verschil wordt al door een paar spelers gemaakt. De Weertenaren hebben komend seizoen veertigduizend euro extra nodig om twee ervaren spelers te halen. Ook kunnen met een ruimer budget de grootste talenten langer in Weert worden houden. ,,Die vertrekken nu te snel naar de concurrentie en er moet steeds een nieuw team worden opgebouwd. Minder verloop draagt bij aan betere resultaten en zal meer publiek naar de hal lokken”, zo redeneert de nieuwe voorzitter.

De op te richten businessclub is cruciaal in alle plannen. Daarom benadert BAL momenteel zeer actief bedrijven en instellingen om ze warm te maken voor een lidmaatschap. Na de goede afspraken met de gemeente Weert rondom sporthal Boshoven moet er na de zomer in de nieuwe entourage ook een team staan dat meer wedstrijden kan winnen dan in de voorbije jaren. Daarom gaat er 65% van de inkomsten van de businessclub naar het spelersbudget. Tien procent gaat naar het RTC en de overige 25% wordt geïnvesteerd in de ontvangstruimte van businessclubleden in sporthal Boshoven.

Ook de breedtesport moet naar driehonderd actieve leden waarvan honderd kinderen jonger dan veertien jaar. Dat is nodig om de doorstroming vanuit de unieke talentenopleiding naar het eerste team te garanderen. Kinderen die dat niet willen of niet aankunnen, blijven in de vereniging die opnieuw wordt opgebouwd.

Garanties dat BAL weer een team wordt waar de DBL rekening mee moet worden gehouden zijn er niet maar Jeroen van Veen en zijn bestuur zijn optimistisch. ,,Naast de gemeente Weert is ook de provincie Limburg enthousiast. In juni wordt er een convenant met BAL ondertekend waarin de drie partijen met wederzijdse verplichtingen het basketbal in Limburg gaan promoten.” Zo bevestigen de lokale en regionale overheden hun vertrouwen in BAL. ,,Om mij heen hoor ik steeds meer enthousiasme. Dat sterkt ons in de gedachte dat we ook de businessclub van de grond krijgen waarna we samen met alle betrokkenen BAL echt op de kaart kunnen zetten.”

Vorig artikelDagkrabbel 141/365
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 52: Wots inne neem? (Sjeekspier)