Nieuwe fiets kopen voor het nieuwe fietsseizoen

WEERT – Als je weer wilt gaan fietsen of wanneer je fiets het tijdens het vorige seizoen heeft opgegeven, is het tijd om een nieuwe fiets te kopen. En omdat het lekkere weer er weer aan komt is het wel zo handig als je snel een keuze kunt maken.

Met deze vier handige tips helpen we je op weg.

Kies van tevoren wat voor soort fiets je wil
Er zijn meer soorten fietsen dan je denkt en misschien is een standaard fiets niet geschikt voor jou. Zo zijn er bijvoorbeeld moederfietsen, deze hebben meer ruimte tussen zadel en stuur zodat er een kinderzitje tussen past. Als je graag boodschappen op de fiets doet kun je gaan voor een transportfiets, deze heeft een extra voorrek. Fiets je zowel vaak korte ritjes door de stad als langere, sportieve ritten over het platteland of in de duinen, dan is een hybrid fiets misschien wel geschikt voor jou. Dit is een soort mountainbike, maar met een bagagedrager achterop.

Ga voor het juiste zadel
Het zadel is misschien niet iets waar je direct als aandachtspunt ziet bij een nieuwe fiets, maar een goed zadel kan veel pijn voorkomen. Als je veel fietst en het zadel zit niet goed, kun je veel last krijgen van zadelpijn. Zo hebben vrouwen een breder zadel nodig dan mannen. Het is namelijk belangrijk dat de zitbotten ondersteund worden.
Denk aan de accessoires
Als je alles in één keer koopt, krijg je vaak korting. Bedenk daarom van tevoren welke accessoires je wilt hebben. Denk aan een fietsbel, fietspomp, een goed slot, extra fietslampjes, bidonhouders, een bandenplak set en eventueel alvast een reserve binnenband. Zo ga je meteen goed voorbereid op weg en ben je helemaal voorbereid op het nieuwe fietsseizoen.

Kies de juiste maat
Bij volwassenen spreken we over framematen en bij kinderen over inchmaten. Voor zowel framematen als inchmaten zijn er richtlijnen op het gebied van de juiste maat. Voor kinderfietsen is dit gebaseerd op leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat. Zo is een 20 inch meisjesfiets bijvoorbeeld geschikt voor meiden met een lichaamslengte tot 115 cm, leeftijd 6-8 jaar en kledingmaat 118-128. Bij de richtlijn voor een framemaat wordt er alleen gekeken naar de lichaamslengte.

Om de juiste maat te bepalen kan je gebruik maken van diverse richtlijnen. De lichaamslengte, leeftijd en eventueel kledingmaat spelen hier een rol in. Hier vind je een handige pagina waarmee je de juiste frame- en inchmaat kan bepalen.

Vorig artikelOnthulling erfgoedbordje ‘aspergeversperring’ Maaseikerweg
Volgend artikelWeert stad in het groen – 137/365