Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Tjeu Kneepkens

Ingrediënten

  • 8 sneetjes stokbrood
  • 1 rijpe avocado
  • 15 tot 20 groene asperges
  • 140 gram Parmezaanse kaas
  • 4 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • hazelnoot- of walnotenolie
  • peper en zout
  • 1 flespompoen, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 4 theelepels venkelzaad
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 4 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, gesneden
  • 2 liter groentebouillon
  • 2 appels, Braeburn, in hele kleine blokjes

Bereiding

Bruschetta’s
Besmeer het brood met olijfolie en laat goudbruin worden onder de grill. Prak de avocado fijn en breng op smaak met citroensap, peper en zout. Wrijf het brood in met een doorgesneden teen knoflook en beleg met de avocado.

Maak de asperges schoon, blancheer ze en spoel ze koud. Gril de asperges tot ze beetgaar zijn en verdeel ze over het brood. Besprenkel met citroensap en voeg peper toe naar smaak. Bestrooi het brood met geraspte Parmezaanse kaas.
Voeg naar smaak een druppel hazelnoot- of walnotenolie toe.

Pompoen-appelsoepje
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe pompoen, het komijnzaad en de venkelzaadjes met 4 eetlepels olie in een braadslee, en rooster 40 minuten. Verhit de rest van de olie in een steelpan en voeg de gesnipperde uien, de wortels en de bleekselderij toe. Voeg de geroosterde pompoen en de groentebouillon toe. Laat gedurende 10 minuten koken.

Voeg de helft van de appelblokjes toe en kook deze een paar minuten mee. Laat de soep afkoelen en pureer hem glad met een staafmixer. Voeg als laatste de andere helft van de appelblokjes toe en warm de soep weer op en serveer.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Domaines Paul Mas, Vignes de Nicole Rosé
De geuren van rode bes, kers en tropisch fruit komen naar boven bij het openen van deze mooie geurige wijn. Lichtrose van kleur, mooi droog en lekker fris.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frose-wijnen%2Frose-wijn-frankrijk%2Fpaul-mas-vignes-de-nicole-rose||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Tjeu Kneepkens
Beroep Directeur Aannemersbedrijf Louis Scheepers Roermond
Geboren Op 24 december 1958 te Weert
Woont In Weert
Ouders Lei Kneepkens en Antonetta Kneepkens-Hoeben
Vader van Marie-Louise, Marijke, Leon en Frans
Studie Nederlands Recht te Tilburg
Is Meester
Was Barkeeper in de Café De Vijzel
Heeft Een Afro pruik en een afgekeurde politiehond
Gaat graag op stap Met zijn Broer Theo
Hobby’s Golfen en hardlopen
Kan Asperges steken
Houdt van Salades en Pink Floyd

Ik MOET TOEGEVEN
DAT DE VROUW
HET STERKERE
GESLACHT IS

Studeren en biljarten “Ik had een prima band met mijn ouders, maar wilde dolgraag op kamers. Eerst een leuke stad uitzoeken en dan pas een studie. Eindhoven was te dichtbij en geen legale reden om op kamers te gaan. De afstand naar Tilburg was precies goed om een kamer te betrekken in een te gek studentenhuis. Nu nog een studie uitzoeken. Nederlands Recht stond bekend als een makkelijke studie, dus Nederlands Recht werd het. Een fantastische tijd. In het weekend ging ik naar huis. Daar hadden we een tafelbiljart. Mijn ouders merkten op dat sinds mijn verblijf in Tilburg mijn gemiddelde met biljarten sterk gestegen was. Zij wisten genoeg en luidden de noodklok. Het keerpunt was daar. Vanaf toen steeg het gemiddelde van mijn cijfers.”
Afro pruik “Met Carnaval draag ik altijd een Afro-pruik. Vroeger had ik namelijk ook zwart haar en krulletjes.”
Droomzaterdag en carte blanche “Ik vlieg gelijk naar mijn broer Theo in Singapore. Hij heeft namelijk twee kaartjes voor de nachtrace van de Formule 1 op het Marina Bay Street Circuit. Wij hebben plaatsen in de buurt van de pitstraat. Een magische plek om een magische race te aanschouwen onder de sterrenhemel van Singapore. De volgende morgen word ik gewekt voor een echt Weerter ontbijtje. Vroeger bakte mijn moeder elke morgen speklappen of balkenbrij. Omdat het feest is, staan beide gerechten staan op tafel. Het ontbijt moet zakken, dus op naar Rome voor een espresso in een Italiaanse koffiebar. Het wordt tijd voor wat cultuur in ons programma en wat mooie foto’s. We gaan stiekem een foto maken in de Sixtijnse Kapel. Na deze kwajongensstreek moeten we even bijkomen in Namibië. We gaan lekker lunchen bij het Italiaanse restaurant Sardinia in Windhoek. Hoewel het een Italiaans restaurant is, serveren zij er ook lokale gerechten. We gaan voor springbok. Bij de rekening krijgen wij twee greenfees cadeau voor de lokale golfbaan. Leuk! Op naar hole 10, want hole 19 kennen we niet. Op hole 10 houdt men van het Rheinheitsgebot. Wij gaan voor Tafel, het beste bier in Namibië. Dat soort streekproducten kunnen m’n broer en ik wel waarderen. Als ik aan streekproducten denk, krijg ik honger en boek ik gelijk een tafel bij Da Vinci in Maasbracht. Margo Reuten is een ster in streekproducten. Streekgerechten met een chique randje horen bij deze feestelijke dag. De koffie slaan we over en gaan moeder even verrassen met een bezoek. Het is al laat en ik moet mijn broertje nog naar huis brengen. Wij sluiten onze terugreis af met een dansje in de clublounge KU DÉ TA. Waar we zijn begonnen, moeten we ook weer eindigen. We nemen een frisse duik in de Infinity Pool van Hotel Marina Bay Sands. We toasten op onze fantastische reis met de skyline van Singapore op de achtergrond.”
Tips een doorgewinterde aspergesteker “Asperges gedijen het beste in arme grond. Een aspergeveld moet je onderhouden met goede oude koeienmest, dan krijg je de beste asperges.”
Paus Johannes Paulus II “In Rome werd ik ontvangen door Moeder Overste van de zusters Birgittinessen in Rome. Als presentje had ik een Hollandse kaas meegenomen voor Moeder Overste en chocoladeletters voor de overige zusters. Tijdens dit bezoek mocht ik op audiëntie bij Paus Johannes Paulus II. Ik dacht dat ik van mijn stoel viel. Gelukkig was deken Van Der Valk er ook bij. Dus het was geen geintje. Een bijzondere ontmoeting, een bijzondere ervaring en een bijzonder kerkelijk leider.”
Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Foie gras op geroosterd rozijnenbrood met appeltjes. De foie gras graag even onder de grill, zodat hij warm van buiten is en koud van binnen. Als foie gras in een restaurant op de menukaart staat, dan bestel ik het altijd.”
Ochtendritueel “Ik ontbijt alleen op vakantie, thuis niet. Als ik thuis ben, lees ik ’s ochtends de Limburger onder het genot van een kopje koffie.”
Mooie vrouw “Mijn vrouw Yvonne was een mooie vrouw. Knap, spontaan, creatief, beetje wild en een tikkeltje een flapuit. Zij was oprecht geïnteresseerd in mensen en daarom was zij ook zo geliefd. Zij kon iedereen het gevoel geven, dat hij of zij speciaal was. Een type dat vlak voor een gala, in een galajurk op hoge hakken het gras gaat maaien. Dat was Yvonne.”
Commissaris Rex “Mijn Duitse herdershond Rex is een afgekeurde politiehond. Hij is te lief. Rex is mijn beste deal, qua hond, ever.”
Engeltjes versus Bengeltjes “Mijn dochters weten wat zij willen en maken het altijd gezellig in huis. Mijn mannen zijn echte mannen. Ik moet toegeven dat de vrouw het sterkere geslacht is.”
Nooit “Ik heb nooit gekust op ’t Verliefdelaantje. Dat heb ik niet nodig.”
Guilty pleasure “Het nummer Hot Stuff van Donna Summer. Mooie herinneringen aan een goede oude tijd.”
Ontspanningstip “Ik ga elke week hardlopen met mijn hardloopcoach Nico Neele. Goed voor lichaam en geest.”
Heimelijk genoegen “Ik lees graag damesbladen. Ik kan me heel goed verplaatsen in diverse onderwerpen.”
Levensmotto “Work hard, play hard.”

Vorig artikelDagkrabbel 132/365
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 51: Met ‘n mókkelke op eure kni-j