Energierekening kan ook omlaag

REGIO – Duurzaamheid, iedereen is er mee bezig. Jongeren gaan zelfs massaal klimaatspijbelen. Eind 2017 organiseerden jongeren in Limburg al een avond over duurzaamheid. Kijkend naar de jongeren van nu is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Energie wordt de komende jaren alleen maar duurder. Dat is nodig om gestelde klimaatdoelen te halen. Ga daarom nu aan de slag met het energieverbruik en begin vandaag nog met duurzamer leven op een betaalbare manier.

Verduurzaam woningen
Het verduurzamen van woningen zorgt voor een flinke daling in CO2-uitstoot. Voor bewoners en huiseigenaren heeft het verduurzamen van woningen veel voordelen. Allereerst wordt woongenot groter en de leefomgeving comfortabeler. Daarnaast verhoogt de aanschaf van duurzaamheidsoplossingen vaak de woningwaarde. Tot slot is er nog de energierekening. Ook dit jaar was er een flinke stijging in energiebelasting. Daardoor zijn veel huishoudens elke maand tientallen euro’s meer kwijt aan energie. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door het verduurzamen van woningen. Hierdoor zijn huizenbezitters minder afhankelijk van energieleveranciers en wordt duurzame elektriciteit de norm.

Wie in Limburg een woning wil verduurzamen, kan terecht bij het duurzaamheidsloket van de gemeente. Er zijn de afgelopen jaren veel subsidies en leningen beschikbaar gesteld om het verduurzamen van woningen te financieren. Hierdoor is het voor meer mensen haalbaar hun woning te verduurzamen.

Vergelijken is de sleutel
Online is veel informatie te vinden over energieleveranciers. Wie geld wil besparen op de energiekosten doet er goed aan eens het internet op te gaan. Noteer het energieverbruik van de afgelopen jaren. Ga vervolgens met het verbruik en eventuele overige wensen op zoek naar de beste energieleverancier. Wie wilt besparen zoekt natuurlijk naar een goedkope energieleverancier.

Ook energieleveranciers zijn bezig met duurzaamheid. De goedkoopste energieleverancier is niet altijd de beste keuze. Het is in de keuze voor een energieleverancier immers ook belangrijk mee te nemen hoe de stroom geproduceerd wordt. Hier is steeds meer aandacht voor onder consumenten. Energieleveranciers denken hierdoor beter na over hun keuzes. Op deze manier wordt duurzame energie toegankelijker en goedkoper. Zo gaan energie en milieu steeds meer hand in hand.

Gouden tips voor minder verbruik
De laatste manier om te besparen op de energiekosten is simpelweg door minder energie te verbruiken. Er zijn talloze manieren waarop vermindering van energieverbruik gerealiseerd kan worden.

Elektriciteitsverbruik is afhankelijk van de grootte van een huishouden en de apparaten die in dat huishouden worden gebruikt. Twee bewoners in een geïsoleerde tussenwoning met apparaten met een A+ label verbruiken minder dan dat grote gezin in hun vrijstaande woning.

Elektrische apparaten verbruiken veel stroom. Een koelkast en wasmachine zijn in de meeste huishoudens onmisbaar. Er zijn echter ook energieslurpende apparaten die misschien minder nodig zijn. Wat dacht je van een waterbed of tropisch aquarium. Ook gameconsoles kunnen veel energie gebruiken. Let bij de aanschaf van deze apparaten dus extra goed op het energielabel.

De meeste mensen zijn jaren geleden al overgegaan op led-verlichting. Wie nog halogeen- of gloeilampen bezit, kan deze het best vervangen door led.

De laatste tip is er een die veel mensen vergeten. Namelijk het verminderen van het warmwatergebruik. Voor het opwarmen van water is gas nodig. Een energiezuinige douchekop en consequent korter douchen kunnen een flinke besparing op de energierekening opleveren.