Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


2,5 uur bereidingstijd (exclusief 2 dagen in de koelkast)


Recept van Archie Thode

Ingrediënten

  • 200 gram gele mais meel met schil, bijvoorbeeld van het merk Pan
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel Aromat
  • 4 stukjes steranijs
  • 2 eetlepels suiker
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 liter water
  • 6 kappertjes
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 1 snufje Hindoestaanse masala
  • 20 gram rozijnen

Bereiding

Voorbereiding

Voeg water en steranijs in een pan en laat dit inkoken tot een 1/4 deel van het volume. Laat het geheel koud worden en plaats gedurende 2 dagen in de koelkast.

Bereiding

Meng het maismeel samen met het anijswater en laat gedurende een uur staan tot het deeg solide is. Leng eventueel aan met anijswater als het deeg te klonterig wordt.

Verhit in een wadjang een beetje olie, bak hierin de geplette knoflooktenen en ½ eetlepel suiker. Laat het geheel karameliseren. Voeg dan de fijn gesneden ui toe en bak al roerend tot deze goudbruin is.

Voeg het gehakt, de masala, de rozijnen en de kappertjes toe. Zorg dat alle ingrediënten gaar zijn en breng op smaak met aromat. Laat vervolgens dit gehaktmengsel afkoelen in een kommetje.

Zet een kommetje water, een kommetje gehakt en het deeg klaar. Rol bolletjes van het maismeeldeeg, zo groot als een ei, tussen beide handpalmen. Maak vervolgens op een natte theedoek met natte vingers van elk bolletje deeg een platte schijf met een doorsnede van 10 cm. Het deeg mag niet te dik zijn.

Leg een beetje van het gehaktmengsel in het midden. Pak de natte theedoek met beide handen vast vouw het deeg dicht met behulp van de theedoek. Druk aan in de vorm van een halve maan.

Verhit 1 liter zonnebloemolie in een wadjang en frituur de empanadas ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin kleuren.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Domaine Bousquet, Malbec
Een prachtige wijn met rijke aroma’s van zwart fruit, pruimen en een hint van chocolade. Een fantastische lange finish zorgt ervoor dat dit een wijn is om niet meer te vergeten.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frode-wijnen%2Frode-wijn-argentinie%2Fdomaine-bousquet-malbec-bio||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Archie Thode
Beroep Eigenaar Restaurant Caribé
Geboren Op 19 mei 1965 te Curaçao
Woont In Weert
Ouders Norman Virginia en Marlène Today-Luisana
Pleegouders John en Carol van Vorselen
Bijzondere zus Zus di Plaza
Gek op Costa Rica en carnaval
Opleiding KMBO Horeca
Favoriete Hollandse kost Worteltjesstamppot met spekjes
Lust geen Frikandel en gebakken bloedworst
Eilandhopper Van Curaçao naar kookeiland op de Maaspoort
Houdt van Anthuriums, mooie bolle billen en Karko
Viert Graag Carnaval

OP CURAçAO MAG HET FRUIT
GEZIEN WORDEN

Favoriete gerecht “Dit gerecht is een typisch gerecht van Curaçao. In mijn restaurant presenteer ik Curaçao op culinaire wijze. Empanadas mogen dan niet op de kaart ontbreken.”
Pleegouders “Ik ben al op zeer jonge leeftijd alleen naar Nederland gekomen om een horecaopleiding te volgen. In eerste instantie woonde ik op kamers. Dat was niet zo’n succes. Mijn leraar, John van Vorselen, kwam daar achter en heeft mij uiteindelijk in huis genomen. John en Carol van Vorselen ben ik erg dankbaar voor hun opvoeding. Zij hebben mij geholpen bij de zoektocht naar mijn eigen identiteit en bijgedragen aan de liefde voor het koksvak. Mijn pleegouders hadden twee restaurants en daar heb ik veel geleerd.”
Favoriete plek “Mijn favoriete vakantiebestemming is Costa Rica. De mensen zijn er zeer gastvrij. Ook al ben je een vreemde, je mag altijd aanschuiven voor een maaltijd. De flora en fauna zijn er adembenemend. In mijn keuken heb ik anthuriums staan. Anthuriums zijn het kleurrijke gras van Costa Rica.”
Op cursus bij Zus “Ik ga twee keer per jaar naar Curaçao om te leren in de bijzondere keuken van Zus di Plaza. De beste plek in Willemstad om de Curaçaose eetcultuur te leren kennen is Plasa Bieu, ook wel Marshe Bieu genoemd. In een oud, overdekt marktgebouw kun je bij verschillende Antilliaanse tantes aanschuiven. Aan de rechterkant zit Zus di Plaza, waar kokkin Zus de lekkerste gerechten op tafel tovert. Haar kookkunst is favoriet bij menig Antilliaan die tussen de middag bij Plasa Bieu aan de lange campingtafels op een klapstoeltje komt lunchen. Van Zus leer je om eerlijke ingrediënten te koken. Zij kookt puur natuur.”
Styling tip op tafel “Mijn menukaarten zitten in oude kleurige LP-hoezen. De onderzetters van mijn borden op tafel zijn oude LP’s. Ik hou van bijzondere aankleding.”
Passionele tip voor mannen “Boor een gaatje in drie kersvers gelegde kippeneieren en gebruik alleen het eigeel. Maak vervolgens een mengsel van eigeel, Guinness-bier, één kruidnagel en een beetje gecondenseerde melk van Friesche Vlag. Dit mengsel werkt net zo goed als Viagra.”
De mannen op Curaçao “Mannen op Curaçao dragen graag hun steentje bij aan de bevolkingsgroei. Mannen op Curaçao zijn de echte macho’s, Italianen komen op alle vlakken te kort. Mannen op Curaçao eten leguaan en houden van stevige vrouwen. Mannen op Curaçao kunnen allemaal goed dansen en zijn zeer passioneel. ”
De middagpauze van de man op Curaçao “Op Curaçao begin je met werken om acht uur ‘s morgens tot twaalf uur ’s middags. Precies om twaalf uur begint de middagpauze en ze eindigt om drie uur ’s middags. Tijdens deze pauze ga je een pasteitje halen bij de snackbar bij het mooiste meisje van het eiland. Als je klaar bent met flirten, ga je naar het strand voor een batido, een andere benaming voor smoothie. Een batido maak je van vers fruit, suiker en gecondenseerde melk. Onder het genot van een batido inventariseer je alle vrouwen op het strand en denk je tegelijkertijd aan het menu van de avond.”
Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Mijn lievelingsgerecht is karko. Deze slak is een delicatesse op de Nederlandse Antillen en niet in Nederland te verkrijgen.”
Mooie bolle billen “Maismeel is goed voor de billen. De koolhydraten van maismeel zijn belangrijk voor je lichaamsbouw. Hierdoor hebben veel Antillianen mooie bolle billen.”
Stoort zich aan “Ik stoor mij aan het vooroordeel dat Antillianen lui zijn. Antillianen zijn niet lui, kijk maar naar mij. Ik kan mij eraan storen als op het toilet van een restaurant de toiletrol op is. Als horecaondernemer moet je beseffen dat een gast niet alleen maar komt laden, maar ook moet lossen. Ik vind het storend als ik een glas krijg waar lippenstift op zit. Een teken dat men het niet nauw neemt met de hygiëne.”
Verschil Carnaval in Weert en Curaçao “Het klimaat en de muziek zorgen er voor dat de vrouwen op Curaçao lichter gekleed gaan. Op Curaçao mag het fruit gezien worden.”
Hollandse kost “Ik heb ooit frikandel en gebakken bloedworst geproefd. Beide producten smaken naar afval.”
Trots op “Ik ben er trots op dat ik een restaurant heb zonder lening van de bank. Ik heb het zelf, op eigen kracht, verdiend. In mijn keuken kook ik met liefde en proef je mijn passie voor Curaçao. Bij een Antilliaan ga je nooit weg met honger.”
Archie’s kookkunsten “Eenmaal geproefd, altijd gewenst. Kom maar in mijn restaurant proeven en je zult het ervaren.”
Favoriete boek” Mijn favoriete boek is mijn gastenboek. Dit boek ligt in het restaurant en de gasten schrijven hier hun goede ervaringen in mijn restaurant op. Als ik een slecht humeur heb of verdrietig ben, dan pak ik altijd mijn gastenboek en lees ik de verhalen. Mijn gastenboek is mijn opkikker.”
Levenswijsheid “Je moet goed op je voeding letten. Ik heb nog nooit een dokter bezocht of een ziekenhuis van binnen gezien.”
Levensmotto “Hoe moeilijk het ook is, er is altijd een lichtpuntje aan het einde van die zwarte tunnel.”

Vorig artikelStamtäöfelkes aflevering 50: ’t Kruûske int bos
Volgend artikelAlexander Monro Ziekenhuis en SJG Weert onderzoeken samenwerking borstkankerzorg