Negen monumentale bomen worden met spoed gekapt

WEERT – Langs de Helmondseweg tussen de Ringbaan Oost en het viaduct van de A2 staan veel monumentale bomen, waarvan de meeste zijn aangeplant voor 1965. Alle bomen in de openbare ruimte van de gemeente Weert worden regelmatig gecontroleerd op gezondheid en stabiliteit. Op basis daarvan is besloten 16 van deze bomen nader te onderzoeken. Uitkomst is dat de gemeente 9 bomen met spoed laat verwijderen, omdat ze een gevaar voor de omgeving vormen.

Uit het onderzoek blijkt dat de tonderzwam de stabiliteitswortels van een aantal bomen te ver heeft aangetast. Andere bomen zijn nog wel stabiel, maar hebben een onomkeerbare slechte conditie. Dit heeft tot gevolg dat zware takken uit de bomen kunnen vallen of dat bij storm de bomen kunnen omwaaien.

Door de aantasting van zwammen, waarvan de vruchtlichamen (paddenstoelen) op het stamhout groeien, neemt de vitaliteit van de bomen af. Het gaat hierbij om meerdere zwamaantastingen, waaronder de tonderzwam.

De onderzoekers merken het aan rottend stamhout, zodat bijvoorbeeld een prikstok tot ver in de boomstam doordringt. Het effect zien we ook in de boomkroon. Daar sterven top- en gesteltakken af. Het snoeien van deze top- en gesteltakken heeft verder inrotten tot gevolg en biedt geen oplossing.

Herplantplicht
De gemeente Weert laat de onveilige bomen zo snel mogelijk verwijderen. Op deze noodkap rust ook een herplantplicht. Dit betekent dat de gemeente in het najaar bomen gaat aanplanten langs de Helmondseweg.

Vorig artikelTeams Basketball Academie Limburg richting finales NK
Volgend artikelPiet Cardinaal erelid Harmonie St. Joseph 1880