Bandenrecycler Black Bear Nederweert wil de wijde wereld in

NEDERWEERT – De in Nederweert gevestigde bandenrecycler Black Bear gaat de samenwerking aan met het Duitse project- en ingenieursbureau MMEC Mannesmann (Düsseldorf). Het doel van de samenwerking is om wereldwijd fabrieken te bouwen.

Black Bear is er alles aan gelegen om na de brand in februari zo spoedig mogelijk een nieuwe start te maken. Het is echter nog onduidelijk waar de bandenrecycler zich precies gaat vestigen. Nederweert, maar ook een andere locatie in Nederland of Duitsland behoort volgens De Limburger tot de mogelijkheden. MMEC Mannesmann is wereldwijd een gevestigde naam als het gaat om projecten in de chemische, olie- en gasindustrie.

Stank- en stofoverlast
Black Bear heeft een manier ontwikkeld om de stof carbon black uit oude banden te halen. Dit wordt gebruikt voor nieuwe banden en rubbers. Wereldwijd is er veel interesse in de techniek om oude banden te recyclen. In het verleden hebben diverse partijen al geïnvesteerd in de rubberrecyclinginstallatie. Het Limburgse Energie Fonds, maar ook de provincie wil graag dat Black Bear in Nederweert blijft, maar omwonenden rondom de inmiddels afgebrande locatie maken bezwaar tegen de vergunning vanwege de stank- en stofoverlast. Bovendien denkt het recylingbedrijf zelf aan een een grotere, meer moderne fabriek. Maar ook de bouw op meerdere locaties behoort tot de mogelijkheden.

Black Bear bemachtigde dit jaar als enige Nederlandse bedrijf een plekje op de Global Cleantech 100-lijst. Dit is een lijst waar de meest innovatieve en veelbelovende bedrijven op het gebied van duurzaamheid staan genoteerd

Vorig artikelFrans Pollux en Emil Szarkowicz te zien in het Munttheater
Volgend artikelToekomst voor varkens- en veehouderij?