Na 190 jaar definitief een einde aan drukkerij Smeets Weert

Jubileumuitgaves Smeets Offset Weert

WEERT – Wat overblijft zijn de jubileumboeken over drukkerij Smeets in Weert. Na 190 jaar drukkerijgeschiedenis en wereldwijde bekendheid is een einde gekomen.

Nadat onlangs bleek dat Roto Smeets Groep met bedrijven in Weert, Deventer en Doetinchem, in zwaar weer verkeerde, gaan de deuren van de Weerter vestiging nu definitief dicht. Daarmee verliezen 125 mensen hun baan.

Enkele weken geleden werd al het faillissement van Roto Smeets en haar zusterbedrijven uitgesproken. Toen was er nog de hoop op een doorstart. Dat gebeurt nu ook, met de vestiging in Doetinchem, onder de nieuwe eigenaar Statho beheer uit Rotterdam. De nieuwe eigenaar zou ook alle bezittingen, met uitzondering van het bedrijfspand, van de drukkerij in Weert hebben overgenomen, maar is dus niet van plan deze vestiging nieuw leven in te blazen. Op 31 mei stopt Roto Smeets Weert haar activiteiten.

Smeets collectie
In augustus 2014 werd de historische drukwerkcollectie van drukkerij Smeets geschonken aan het gemeentearchief in Weert. Evenals een aantal schilderijen en oude drukpersen. Het overgedragen materiaal omvat maar liefst 20 strekkende meter aan (foto)archieven, almanakken, journaals, reviews, cordialen, boeken, kalenders, machineboeken van leveranciers, prospectussen uit het begin van de 20e eeuw, lithostenen en firmastempels.

Bedrijfspand
Wat er met het bedrijfspand gaat gebeuren wat grenst aan de wijk Fatima is nog onbekend. In een deel van het pand, in de voormalige kantoren, is een bedrijfsverzamelgebouw ‘De Verbinderij’ gevestigd.

Voor een korte historie (met foto’s) over drukkerij Smeets klik hier.

Vorig artikelBevrijdingsfestival Limburg opnieuw succesvol in historische binnenstad Roermond
Volgend artikelBijeenkomst: Afval recyclen is winst genereren