Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


5 uur bereidingstijd


Recept van Paul Tervoort

Ingrediënten

 • 4 kalfswangetjes
 • 1 bleekselderijstengel, in stukjes gesneden
 • 1 winterwortel, in stukjes gesneden
 • 1 middelgrote ui, in stukjes gesneden
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 250 ml kalfsfond
 • 250 ml rode wijn
 • olijfolie
 • 1 pakje roomboter
 • peper en zout

Bereiding

Dep de wangen droog en bestrooi ze met peper en zout. Verwarm de olijfolie en een klontje roomboter in een braadpan. Braad de kalfswangen hierin aan.

Haal de kalfswangen uit de braadpan en fruit in het overgebleven braadvet de bleekselderij, de wortel en de ui aan. Voeg, als de groenten lichtbruin gekleurd zijn, de kalfsfond en de rode wijn toe. Breng aan de kook, voeg vervolgens de kalfswangetjes toe en laat ongeveer 4 uur zachtjes stoven op laag vuur.

Haal de kalfswangetjes voorzichtig uit de braadpan met een schuimspaan en zeef de saus. Verwarm 20 gram boter, meng met 20 gram bloem en bind hiermee de gezeefde saus. Klop met een garde de saus goed los.

Serveer op een bedje van pasta en fijngesneden gestoofde kool met spekjes.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Altos R, Rioja Reserva
Deze 100% temranillo rijpt 24 maanden op Frans en Amerikaans eiken, waarna nog eens 12 maanden op fles. Hierdoor ontstaat er een krachtige rode wijn met een bijzonder mooi bouquet van rijp fruit en een fantastische lange afdronk.

wijn29-4

Even voorstellen

Naam Paul Tervoort
Beroep Pastoor
Geboren op 1 november 1954 op Allerheiligen te Zaandam
Woont op Boshoven
Ouders Niek Tervoort en Rie Tervoort-Schuurmans
Broer van Tom, Frans en Gemma
Is Limburger in hart en nieren
Studie Theologie te Utrecht
Koken en Kerk Het katholieke geloof, drank en spijs horen bij elkaar
Was Vrijwilliger in de parochie van de wijk Heer in Maastricht
Houdt van Grolsch bier en van Kirchberg
Vindt een tattoo niet misstaan

Door de bijbel begrijp je de taal
van kunst, cultuur en literatuur pas echt

Favoriete gerecht “Mijn gerecht is een overheerlijk herfstgerecht. Helaas is het recept niet geschikt voor een kookboek van de Weight Watchers.”
Mariadevotie “Maria is de vrouwelijke en de aanvullende component in ons katholieke geloof. Als ik het moeilijk heb, dan bid ik niet tot God of Jezus, maar dan bid ik tot Maria. Moeilijke momenten voor mij zijn als een kind komt te overlijden en je de ouders moet bijstaan in dit moeilijke proces. Tijdens de uitvaart van een kind ben ik letterlijk bij Maria. Je kunt met haar je verdriet delen. Zij kent het verdriet van de ouders, dat heeft zij namelijk ook gehad onder het kruis van Jezus. Zij voelt dat als geen ander aan. Maria zorgt voor alle kinderen. Zij helpt mij in zeer verdrietige situaties en geeft me steun. De liefde van Maria is onvoorwaardelijk.”
Geen existentiële problemen “Existentiële problemen over het geloof heb ik eigenlijk nooit gehad. Dat komt door de ideale combinatie van mijn vader en moeder. Mijn moeder was de gevoelsmatige gelovige en mijn vader de cerebrale gelovige. Mijn vader heeft filosofie gestudeerd. De emotionele geloofsvorming past meer bij. Geloof vind ik luchtig. Geloof is geen ernstige zaak. Een relatie tussen mensen kent ook meerdere kanten en dat geldt voor een geloof ook.”
Mooie kerken “Je krijgt een band met een kerk waarvoor je werkt. De Odakerk op Boshoven en de Hiëronymus en Antoniuskerk op Laar zijn voor mij persoonlijk de mooiste kerken. In het Franse plaatsje Albi staat een prachtige romaanse basiliek. Ook een aanrader is de kathedraal van Florence. De koepel van deze kathedraal heeft Michelangelo gebruikt als voorbeeld voor de Sint-Pietersbasiliek.”
Favoriete muziek “Ik houd niet van Heavy Metal. Dat kent teveel agressieve ritmes en dissonante tonen. Het meest mooie muziekstuk vind ik het Weihnachtsoratorium van Bach. Vooral de aria, waarin Maria tot haar kind zingt. Deze aria vind ik zo lieflijk en gevoelvol. Je hoort de liefde van een moeder voor haar kind. Het is een ontroerend stuk. Als ik het hoor, dan moet ik wel eens een traan wegpinken.”
Favoriete boek “Mijn favoriete boek is de Bijbel. Niet alleen vanwege het geloof. Door de Bijbel begrijp je de taal van kunst, cultuur en literatuur pas echt. Ik vraag me dan ook af hoe je in het Rijksmuseum kunt rondlopen, als je de Bijbel niet kent. Je mist de essentie van de schilderijen en andere kunstuitingen.”
Waar kan ik u ’s nachts voor wakker maken? “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor foie gras op een reebiefstukje vergezeld door een mooie Madiran.”
De oliebollen van vroeger “Als ik oliebollen zie, dan denk ik aan mijn moeder. Op oudejaarsdag bakten wij vroeger met z’n tweetjes de beste oliebollen.”
Voedingstip “Alles wat je eet is rein, maar uit het lichaam kan onreinheid komen. Zoals hoogmoed, hebzucht, onkuisheid, jaloezie, vraatzucht, woede en luiheid.”
Chez Père Paul “Ik heb van twee vrienden uit Lourdes een professionele koksbuis gekregen met het opschrift ‘Chez Père Paul’. In Frankrijk noemen ze mij Père Paul. Ik ga minstens één keer per jaar als hoofdaalmoezenier naar Lourdes. Wij begeleiden een groep mensen die vaak ongeneeslijk zien zijn. Niemand heeft de verwachting dat men geneest in Lourdes, maar een bezoek aan het heiligdom geeft wel kracht. Het is een troostende plek.”
Te biecht gaan “De biecht wordt ook wel het sacrament van boete en verzoening genoemd. In dit specifieke katholieke sacrament ontmoet de gelovige Onze Lieve Heer die de berouwvolle zondaar steeds weer vergeeft. Het is de Heer die vergeving geeft, via de priester die de biecht hoort. Ik vind het raar dat er alleen in Nederland niet gebiecht wordt. In de ons omringende landen wordt er wel nog gebiecht. Eigenlijk zou het biechten weer een normaal gebruik moeten worden onder de mensen.”
Trots op “Ik vervang nooit apparaten die het nog doen. Ik ben trots op mijn koffiezetapparaat van Douwe Egberts uit 1971.”
Familietraditie “Het favoriete kaartspel in onze familie is hoogjassen. Ik organiseer jaarlijks een familietoernooi bij mij thuis. Ik heb het toernooi jammer genoeg nog nooit gewonnen.”
Op vakantie “Ik ga elk jaar met mijn twee broers op vakantie naar Kirchberg. Wij hebben dan verschrikkelijk veel plezier. Wij hebben een prachtig huisje in de bergen en genieten van de natuur, de gezelligheid en uiteraard van eten en drinken.”
Geen misse wijn “De miswijn die ik drink tijdens de eucharistieviering, is niet verkeerd. Deze wijn is puur natuur, bevat geen suiker en additieven.”
Irritant “Ik vind het irritant als mensen haatdragend blijven en een negatieve houding hebben. Niet alleen irritant, maar ook heel erg vermoeiend.”
Makkelijke keukentip “Je moet peterselie niet hakken, maar knippen met een schaartje in een kopje.”
Standaard in de koelkast “Mijn favoriete biermerk is Grolsch. Ik heb standaard een beugel Grolsch in de koelkast staan.”
Wastip “Je moet de groenten in het recept altijd eerst wassen en dan pas snijden. Alleen zo blijft de smaak beter behouden.”
Lievelingskleur “Mijn lievelingskleur is het blauw van Maria. Maria blauw hoort bij jou.”
In balans “Ik heb al jaren hetzelfde gewicht, dus ik ben al jaren geheel in balans.”
Levensmotto “Probeer zo vaak mogelijk te relativeren.”