Geslaagde wedstrijd ‘Eerste Hulp aan Drenkelingen’ in Nederweert

NEDERWEERT – Een om hulp schreeuwende man, aan de overkant van een groot meer. Wat zou jij doen? De ploegen uit alle uithoeken van Nederland en een ploeg uit België wisten zich hier wel raad mee. Het was het scenario van de jaarlijkse wedstrijd ‘Eerste Hulp aan Drenkelingen’ in het zwembad van Nederweert.

Zij twijfelden geen seconde en zwommen de bijna 200 meter om te hulp te schieten bij het nagebootste waterongeval. Dat een beregoede conditie belangrijk is voor het reddingszwemmen werd nog maar eens goed duidelijk gemaakt. Hoe sneller er gezwommen werd, hoe meer tijd er over bleef om de slachtoffers uit het water te halen. En net als in de realiteit zit in zo’n situatie niet altijd alles mee. Een van de redders werd ingefluisterd om tijdens het zwemmen kramp in beide benen te krijgen, waardoor hij/zij achter moest blijven en het team eerst de prioriteit had om de eigen mensen in veiligheid te brengen.

De wedstrijd bestond uit twee waterongevallen, waarbij de afgezonderde team één voor één de mogelijkheid kregen om hun kennis van reddingstechnieken te laten zien. Zij werden beoordeeld door een vakkundige jury op hun technische uitvoering, leiderschapskwaliteiten, reanimatie en het verzorgen van medische nazorg.
De junioren deden hun uiterste best en lieten zien dat zij niet onderdeden voor de seniorenploegen. Ook de jonge redders zijn met zware kleding aan in het autowrak in het zwembad gedoken om de slachtoffers zo snel mogelijk op het droge te krijgen. De juniorenploegen van Nederweert wisten daarmee brons en zilver in het leider klassement te bemachtigen en een team werd zelfs 1e in het totaalklassement!

Hoe heeft een van de jonge zwemsters van team Nederweert deze dag beleefd?
De wedstrijd ging goed we hadden geluk dat we als eerste mochten, want dan kon je ook je tegenstanders zien. Aan het begin moest je 11 baantjes zwemmen en dan begon de wedstrijd echt. De tweede ronde moesten we met een lange broek, lange mouwen T-shirt, schoenen en een regenjas. Hierbij moest je 5 baantjes zwemmen. En het spannendste deel vond ik de uitreiking. Daar was Nederweert 2 derde in het leider klassement. En toen hoorden we ‘Nederweert 1 op de tweede plaats’, daar waren we ook blij mee. Daarna de uitreiking voor de teams. Toen we ‘Nederweert 1 op de 1e plaats’ hoorden stonden we te gillen! Het was ongelofelijk, maar ook een leuke ervaring!

Met ook nog een bronzen medaille voor de reanimatie van de seniorenploeg van Nederweert was het een geslaagde dag. Een dag die niet mogelijk was geweest zonder de hulp van vele vrijwilligers, enthousiaste deelnemers, een duiker voor de veiligheid in het water, de sponsoren, de slachtoffers en de goede voorbereiding en coördinatie van de organisatie. Hartelijk dank hiervoor!! Op naar de volgende editie!

Vorig artikelBevrijding: festival in Roermond, tokkelen in Weert
Volgend artikelExpo werken in klei en steen Sint Annamolen & Hof van Keent