Bevers in Nederweert en Leudal afgeschoten

Bever in de Weerter wijk Vrouwenhof | Foto: Mario Augutinus de Heer

NEDERWEERT | LEUDAL – Waterschap Limburg heeft de afgelopen maanden in alle stilte in totaal zeventien bevers gedood. Het ging om dieren die verspreid over de provincie volgens het waterschap flinke schade en overlast veroorzaakten.

In de periode van afgelopen december tot en met april zijn bevers doodgeschoten in de Neerpeelbeek in de gemeenten Nederweert en Leudal, in de Bosbeek in de gemeente Peel en Maas, in de Everlose Beek bij Maasbree en in het bronnengebied van de Kingbeek ten zuiden van Obbicht.

De bever is een beschermd dier. Het provinciale Faunabeheerplan 2017-2020 biedt echter de mogelijkheid om in het uiterste geval bevers die voor veel schade en overlast zorgen
te vangen en te doden. Het waterschap heeft er nooit een geheim van gemaakt het middel van doden bij voorkeur niet toe te passen, maar stelt dat het soms niet anders kan. Een plan om gevangen Limburgse probleembevers uit te zetten in Groot-Brittannië liep spaak. De Britse autoriteiten gaven geen toestemming, omdat in Limburg de vossenlintworm voorkomt. Zo meldt dagblad ‘De Limburger’.