Arbeidsmigranten nodig voor meer welvaart

Elderly person with nurse

In mijn gesprekken met ondernemers hoor ik vaak hetzelfde. Willen we meer welvaart, dan moeten de deuren voor arbeidsmigranten uit Europa wijd open. Vandaag staat elke openstaande vacature gelijk aan de welvaart die we laten liggen in Nederland.

Het aantal openstaande vacatures heeft in het tweede kwartaal van 2018 een nieuw hoogtepunt bereikt. Eind juni waren het er 251.000 openstaande vacatures. Daarnaast daalde in het tweede kwartaal het aantal werklozen met 14.000 mensen, terwijl het aantal banen verder groeide met 52.000 vacatures. Hierdoor is de spanning op de arbeidsmarkt verder opgelopen. Dit meldt het CBS op basis van kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Elke vacature die niet ingevuld wordt, is een bedrijf of instelling dat plannen moet schrappen en dat minder hard groeit of zorg kan verlenen. Het is een werknemer minder die belastingen betaalt. En het is minder consumptie wegens dalende koopkracht. Elke vacature die we niet invullen, is dus welvaart die we zomaar laten liggen. De banen zijn er, het ontbreekt mensen om de vacatures in te vullen.

Het feit dat we zoveel openstaande vacatures hebben ondanks een veelvoud aan werklozen, illustreert dan ook een bijkomend probleem: de grote mismatch op de arbeidsmarkt. De personen en vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn, zijn niet of onvoldoende te vinden bij werklozen. Er zijn dan ook heel wat knelpuntberoepen waarvoor het bijna onmogelijk is om nog werknemers te vinden. Vandaag gaat het om praktisch opgeleide beroepen zoals verpleger en verpleegster, bouwvakkers, agri-personeel, technici, mecaniciens, vrachtwagenchauffeurs, chef-koks en overig horecapersoneel.

Precies daarom hebben we dringend handjes van arbeidsmigranten nodig. Waarom wordt dan niet méér ingezet op arbeidsmigratie? Omdat migratie nog altijd een veel te negatieve bijklank heeft. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over het aantrekken van mensen die tegen buitenlandse loonvoorwaarden hier arbeid komen verrichten. Het gaat over buitenlanders die hier vanaf de eerste dag tijdelijk (shortstay) komen werken en hier belastingen betalen.

We moeten dan ook meer inzetten op arbeidsimmigratie om de tienduizenden vacatures in te vullen. Dat kan alleen maar winnaars opleveren. Bedrijven en instellingen kunnen welvaart en groei realiseren die er anders niet zou zijn. Buitenlandse werknemers komen hier dan op hun beurt belastingen betalen en financieren zo mee de sociale zekerheid en de openbare voorzieningen.

 

Vorig artikelBijles Weert genomineerd voor Avans Ondernemer van het Jaar
Volgend artikelKiosk en schaakspel op cultuurplein St. Raphaëlpad Weert