Midden-Limburgse burgercoöperatie begint ‘windacademie’

LEUDAL – De burgercoöperatie Zuidenwind wil een impuls geven aan duurzame energie in Limburg. In Leudal plaatste de coöperatie een windturbine met steun van de omgeving.

Inmiddels telt Zuidenwind 437 leden. Dat aantal stijgt. Ze investeren gezamenlijk in plaatselijke wind- of zonne-energie. De windturbine levert de leden een rendement van 5 procent op. Dat meldt de Limburger.

‘Windacademie’
Wethouders, coöperaties en groepen burgers van Zuidoost-Brabant tot Zuid-Limburg vragen de bestuursleden van Zuidenwind regelmatig te gast om uitleg te geven over wat ze moeten doen om ook een windturbine te plaatsen. Daardoor kwam bestuurslid Andres Bauer op het idee ‘wandacademie’ op te richten. Daarmee wil hij de voorlichting structureren.

Lesmateriaal
Er komt geen schoolgebouw. Wel wordt de voorlichting naar een hoger plan getild. Dat gebeurt door het lesmateriaal te bundelen en voldoende projectleiders op te leiden. Hiermee willen ze burgers en overheden bijbrengen hoe je zonder problemen in de omgeving een windturbine kunt plaatsen.