Opnames voor documentaire ‘The Bronze Story’ het verhaal over Philippe de Montmorency

WEERT – Zondag vonden in Weert opnames plaats voor de documentaire ‘The Bronze Story’ het verhaal over Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert. Maar vooral het verhaal van ruiter, paard én maker kunstenaar Jos Dirix.

In Weert werden o.a. opnames gemaakt in de Sint Martinuskerk, kasteel de Nijeborgh (houthandel Scheijmans) en De Aldenborgh (Paterskerk). Allen nog bestaande middeleeuwse monumenten uit de tijd van de graven van Horn.

Graaf Philippe de Montmorency (stiefzoon van Graaf Jan van Horn) werd in 1568 in Brussel onthoofd op last van de koning van Spanje. De onthoofding luidde de Tachtigjarige Oorlog in en die leidde weer tot de de ‘Opstand der Nederlanden’ waaruit Nederland is ontstaan.
Ter herinnering aan de laatste rit van de Graaf van Horn naar Brussel, maakte beeldend kunstenaar Jos Dirix uit Neer een levensgroot ruiterstandbeeld dat in het Stadspark van Weert komt. De totstandkoming in het atelier werd gefilmd door Mario Dirkx. Die nam ook het initiatief tot een documentaire, waarvan de laatste opnamen nu plaatsvinden door Orange Label Films uit Haarlem. Men probeert de de gedachten en beleving van kunstenaar Jos Dirix bij het maken van het kunstwerk in beelden te vangen”, zegt Mark Doodeman, regisseur van The Bronze Story.

De documentaire moet eind mei klaar zijn, waarna hij in ieder geval wordt uitgezonden bij Omroep L1.