Geslaagde gezongen Anglicaanse dienst in Paterskerk

Capella Sine Vinculis

WEERT – Zondagavond vond er een Choral Evensong plaats in de Paterskerk in Weert. Choral Evensong is de naam van een kerkdienst in de late middag of avond waarbij het grootste deel van de dienst gezongen wordt. De Evensong is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en andere kerken in de anglicaanse traditie, maar wordt tegenwoordig ook in steeds meer kerken in Nederland toegepast.

Een Evensong kan gezien worden als het equivalent van de vespers in de Rooms-katholieke en de Lutherse kerk. Bij een Evensong is een koor betrokken dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De kerkgangers hebben soms een participerende rol wanneer zij enkele liederen meezingen.

Capella Sine Vinculis uit Weert omlijstte deze Choral Evensong met muziek uit Stainer’s Crucifixion. Dit werk van de Victoriaanse componist Stainer is een Passie in het Engels bestaande uit delen voor koor, solisten en koralen waaraan alle 50 bezoekers mee konden zingen.

Capella Sine Vinculis, het koor dat al eerder Choral Evensongs zong in de Paterskerk, staat onder leiding van de in Weert woonachtige Bea van der Kaaij en bestaat uit leden van het gezin van der Kaaij aangevuld met bevriende zangers afkomstig uit heel Nederland. Organist was de heer Pim Schipper en de voorganger is Gardiaan Gerard Heesterbeek Ofm. Na afloop was er gelegenheid om ekaar te ontmoeten onder het genot van koffie, thee of een drankje.

Foto’s: Rob Timmermans