Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Walther M.J Tielemans

Ingrediënten

  • 400 gram meel van durum tarwe
  • 4  eieren
  • 1 grote sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • 500 gram bospaddenstoelen
  • 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
  • zwarte wintertruffel
  • truffelolie
  • peper en zout
  • trompettes de la mort (handvol)
  • 8 takjes Salie
  • basilicum
  • 125 gram gezouten roomboter
  • groene/witte asperges (klein)
  • verse zwarte truffel
  • schorseneren

Bereiding

Leg het meel op een hoopje op een keukenplank, maak een kuiltje in het meel en schenk hierin de eieren. Meng voorzichtig totdat het deeg stroperig wordt. Blijf kneden tot het deeg egaal is, zorg dat alle meel verwerkt is.
Besprenkel het deeg met bloem en laat het onder folie rusten. Het deeg moet binnen één uur verwerkt zijn.

Ravioli’s
Fruit de gesnipperde sjalot en rozemarijn in wat olijfolie, voeg gesnipperde champignons toe en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen en meng er een scheutje truffelolie door.

Rol het pastadeeg uit en steek met een vorm de ravioliblaadjes uit het deeg. Vul de ravioli’s met de vulling en druk de randen goed samen. Bewaar de ravioli’s onder huishoudfolie.

Salieboter
Laat 125 gram gezouten boter langzaam smelten, roer blaadjes salie zonder steel (8 takjes) door de gesmolten boter. Laat afkoelen en bewaar koel om de smaken te laten inwerken.

Uitserveren
Gril op een grillpan de asperges beetgaar. Snij met een dunschiller lange stroken van een gepelde schorseneer en frituur deze tot je een goudbruine krokante krul krijgt. Bak de trompettes de la mort in een weinig boter.

Kook de ravioli in 4 minuten beetgaar. Verdeel over de 4 warme kardinaalsborden, leg hierop de warme trompettes de la morte. Besprenkel het geheel royaal met de salieboter. Garneer hierop de gegrilde asperges en werk af met de gefrituurde krokant van schorseneren. Schaaf royaal de verse zwarte wintertruffel over het geheel en serveer.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Il Pilone Langhe Nebbiolo
Het jongere broertje van Barolo is een krachtige wijn met groot ontwikkelingspotentieel, maar vanwege zijn aangename tannines al perfect te  drinken. Absoluut een topwijn, perfect passend bij dit mooie gerecht.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fcatalogsearch%2Fresult%2F%3Fq%3DNebbiolo||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Walther M.J. Tielemans
Beroep Somnoloog en Cuisinier
Geboren Op 17 maart 1953 te Eindhoven
Woont In Maaseik te België
Ouders Walther M.J. Tielemans en Elisabeth Bal
Kleinzoon van Walther M.J. Tielemans
Getrouwd met Rita Kollee
Vader van Olivier en Moritz
Opleiding: HBS- Tandtechnisch laboratoriumhouder te Utrecht etc.
Uitvinder van de wereldwijd gepatenteerde SnörEx® snurkbeugel
President Cuisine Culinaire België
Bestuurslid Cuisine Culinaire International Europa
Mede-oprichter Lions Club Graafschap Horne Weert

Je moet bijzonder genieten
van het moment van intens geluk

Favoriete gerecht “Mijn gerecht is het favoriete gerecht van Luca di Montezemolo. Hij is de President van het Italiaanse automerk Ferrari. Als ik hem hiervoor zou bellen, dan zou hij zomaar op bezoek kunnen komen.”
Koninklijk fornuis “Ik ben de trotse bezitter van een fornuis dat van Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana is geweest. Het fornuis stond op Paleis Het Loo, vervolgens op Soestdijk en is uiteindelijk in het bezit gekomen van het Museum Cuisine Culinaire Nederland. Ik heb vijftien jaar lang gezeurd om dit fornuis. Wat blijkt, de aanhouder wint. Ik ben nu eigenaar en conservator van dit museumstuk met toestemming van de Domeinen. Het is een ecru geëmailleerd fornuis, van vier meter lang en één meter en veertig centimeter breed. Het heeft een koud- en warmwaterkolom, een au bain-marie bak en warmhoudkasten. Dit is het eerste mijngasfornuis van Nederland gefabriceerd door de hofleverancier W.H. Jordense Fabriek van Groot Keukeninstallaties in Scheveningen. Een uniek stuk dat ik te danken heb aan mijn verdiensten voor het Cuisine Culinair Nederland. Het fornuis had hier anders zeker niet gestaan.”
De uitvinder van SnörEx® “In 1989 in Weert heb ik de SnörEx® ontwikkeld. De SnörEx® is de kleinste snurkbeugel van Europa. Het is de enige oplossing wereldwijd tegen snurken en apneu zonder bijwerkingen. De SnörEx® is de unieke methode zonder operatie die de tong onder controle houdt en daardoor niet meer weg kan zakken. De luchtwegen blijven vrij en zelfs slikken en praten blijft gewoon mogelijk. Mede doordat het zachte verhemelte door de plaat wordt gestabiliseerd wordt het snurken tegengegaan. Hebben jij of je partner een snurkprobleem, dan is een afspraak voor een kosteloos eerste consult bij  een van onze vestigingen van  SomnoClinic aangewezen, de kliniek voor snurken en apneu.”
Droomweekend en carte blanche “Klassieke auto’s zijn al jarenlang mijn passie. Ik bewonder de techniek, de schoonheid en de elegantie van een klassieke automobiel. Maar bovenal  heb ik  een  jarenlange passie voor mijn vrouw. Dus op een vroege zaterdagmorgen verras ik mijn vrouw met een ontbijt in de Trans Europ Express. Wij gaan met de trein naar Zell am See, omdat wij een afspraak hebben met Ir. Ferdinand Anton Porsche. Hij heeft namelijk zijn beige Porsche Speedster 356 A uit 1955 te koop staan. Dit is het oer-ontwerp van de Porsche als een druppel. Eigenlijk een chique platgeslagen kever. Als de deal is beklonken, krijgen wij van de heer Porsche een lunch aangeboden in het Grand Hotel in Zell am See. Op het menu staat Kalbshaxe mit Sauerkraut in ganzenvet. Bij dit heerlijke gerecht krijgen wij uit de privékelder van Porsche een heerlijke Oostenrijkse Roth Burgunder uit 1947. Een top wijn uit een top jaar. Na de lunch maken wij ons op voor een mooie rit naar Milaan. Wij stoppen voor de boodschappen bij Peck in Milaan. De beste delicatessenzaak van Italië. Ik mag vanavond namelijk koken voor de President  van Ferrari, Luca  di Montezemolo, in Ristorante Cavallino in Maranello. Dit was ook het favoriete restaurant van Enzo Ferrari. Het ligt pal tegenover de fabriek van Ferrari. Ik bereid  mijn favoriete gerecht voor hem. Liefde gaat door de maag en als dank heeft hij iets speciaals voor mij. Voor het restaurant staat een rode Ferrari Daytona Spider 365 GT  uit 1973. Erg bijzonder, de laatst gebouwde. Deze auto is namelijk vernoemd naar de vele door Ferrari gewonnen races op het circuit van Daytona. Het gezegde luidt: kopen is winnen, maar verkopen is verliezen. Dus houd ik beide auto’s en vervolgen mijn vrouw en ik de reis apart. Wij gaan via Ventimiglia naar Monaco. Ik heb namelijk een uitnodiging gekregen van mijn vriend Jaap Braam Ruben voor een bijzondere veiling van Bonhams met diner in Hotel Hermitage. Hij adviseert mij om een Prewar Bugatti  Atlantic Coupe type 57 te kopen uit 1934, winnaar van de 24 uur van Le Mans 1937 en 1939. Voor die tijd een auto met zoveel mooie techniek aan boord, iets wat men destijds nauwelijks kon bevatten. Jaap is een Bugatist en groot connaisseur op dit vlak, dus ik volg ik zijn advies op. Vermoeid doch voldaan sluiten mijn vrouw en ik de avond af met een 16 jaar oude single malt whisky van Cragganmore en een mooie  Dominicaanse sigaar Don Diego op het terras met de ondergaande zon in de Middellandse zee.”
Guilty Pleasure “Wat ik een mooi liefdesliedje vind is het nummer Unchained Melody van de Righteous Brothers.”
Afknapper “Overgeparfumeerde vrouwen in Chanel pakjes met een slechte gebitshygiëne. Daar kan ik echt op afknappen.”
Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken “Mijn vrouw…voor een goed gesprek…”
Perfecte begeleider “Champagne is de meest gastronomische wijn met het hoogste raffinement. Hij is nooit dominant en overheerst zelfs niet bij de meest delicate en verfijnde gerechten. Zeker bij een diner waarbij vele verfijnde gerechten  worden geserveerd, zorgt het smakenpalet van champagne op een culinaire wijze voor harmonie.”
Levenswijsheid “Je moet bijzonder genieten van het moment van intens geluk… op het moment dat je het beseft, is het gevoel alweer voorbij.”
Levensmotto “Gebruik je talent. Kunnen is doen. Je moet geloven in je kwaliteiten en je verantwoordelijkheden nemen. Ik geloof niet in de achterhaalde Cito-toets. Ik vind het opmerkelijk dat men nog steeds jonge kinderen test op te algemene kennis. Je zou kinderen al vanaf de kleuterschool laten testen op Alfa/Bèta en hun feitelijke aanleg en kwaliteiten.”

Vorig artikelSJG Weert viert 150-jarig bestaan met jubileumboek
Volgend artikelWebsite van Nederweerts bedrijf voor Trump-muur is 1 april-grap