‘Trots op EK triathlon deze zomer in onze stad’

Wethouder Tessa Geelen: 'Onze bruisende stad zichtbaar maken, zij aan zij met inwoners en ondernemers'

Wethouder Tessa Geelen Fotografie: Irene van Wel

Weert is gastheer van het EK triathlon 2019 en schaart zich daarmee in het rijtje van onder meer Glasgow, Lissabon en Genève. Wethouder Tessa Geelen is dan ook ontzettend trots op het binnenhalen van dit enerverende sportevenement. Verdeeld over twee weekenden komen 6.000 sporters en 25.000 bezoekers uit heel Europa naar de stad. Dit geeft ondernemers tot in de wijde omgeving een boost. Het past in de ambitie van Geelen: Weert nog meer zichtbaar maken samen met ondernemers en inwoners.

Door Wesley Hegge

De komende maanden zijn er tal van evenementen in Weert. Heela bijzonder dit jaar is het Europees kampioenschap triathlon. Het Bassin is het kloppend hart van de triathlonwedstrijden die 31 mei, 1 juni, 2 juni én 7, 8 en 9 juni plaatsvinden. “Hier finishen alle deelnemers”, zegt wethouder Tessa Geelen. “Er is een compact parcours uitgezet in de stad voor hardlopen en wielrennen. Het zwemmen gebeurt in recreatie plas het Blauwe Meertje.”

Een evenement voor iedereen
De Stadstriathlon is een initiatief van Stichting Total Sports Weert en wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd. In 2015 kwam het NK naar Weert en is de organisatie overgenomen door Stichting Stads triathlon Weert. Voor het eerst zijn nu ook de Europese kampioenschappen in Weert. Het waar maken van deze ambitie vormt een mooie aan leiding om nader kennis te maken met Tessa Geelen, wethouder van Sport, Leefbaarheid, Communicatie, Burgerparticipatie en Toerisme. In juni vorig jaar werd de 31-jarige geboren en getogen Weertse benoemd tot wet houder. “Eerder werden de Europese kampioenschappen in grote steden als Glasgow en Lissabon georganiseerd. Het is geweldig dat we als middel grote stad nu de eer hebben.”

Vanaf zichtlocaties langs het parcours en via grote schermen kan het publiek de wed strijden volgen. Tijdens het eerste weekend wordt om de Europese titel gestreden. Het sportieve zwaarte punt ligt op 2 juni, wanneer 260 landenteams punten kunnen verzamelen voor de Olympische Spelen van 2020.

De organisatie heeft nadrukkelijk de verbinding gezocht tussen topsport en breedte sport en de gemeente ondersteunt dit van harte. Het tweede weekend staat daarom in het teken van nationale atleten en recreatieve sporters. Er komen ook 2.500 scholieren in actie. “Het is een evenement voor iedereen, sportfanaat of niet. Het maakt bovendien deel uit van een reeks evenementen in dezelfde periode zoals Food stock, Weert Totaal Festival, Waanzinnig Winkelfestijn, Glow Run en de Nacht van de Triathlon. Evenementen die elkaar versterken. Weert zal bruisen.”

Voor de middenstand zijn er volop kansen om in te spelen op de evenementen. Veel hotels in Weert en omgeving zijn al praktisch volgeboekt. Centrummanagement Weert is positief gestemd. Geelen: “Dit zet Weert echt op de kaart. En om de verkeersstromen in goede banen te leiden ligt er een bereikbaarheidsplan. Wij weten uit ervaring hoe belangrijk voldoende parkeerruimte en een goede bereikbaarheid zijn.

Ambitieuze wethouder
Geelen heeft duidelijke doelstellingen voor de komende vier jaar. Eén daarvan is Weert verder profileren. “Dit soort evenementen draagt daaraan bij. We willen werken aan een stevige basis voor stadspromotie. Dat doen we niet alleen binnen de muren van het stadhuis, maar juist door in gesprek te gaan met inwoners, ondernemers en deskundigen.”

Lees door onder de foto.Daarmee stipt de wethouder haar tweede ambitie aan: mensen en overheid samen brengen. “We willen communicatie vernieuwend en effectiever maken. En onze inwoners meer betrekken bij de gemeentelijke besluit vorming. Dat kan met een digitaal burgerpanel bij voorbeeld. Beleid maak je namelijk samen, vind ik. De ontwikkeling van een strategische visie is daar een mooi voorbeeld van. Daarin bekijken we hoe Weert er in 2030 uitziet, wat bijvoorbeeld klimaat verandering en vergrijzing betekenen voor thema’s als zorg, economie en toerisme. We willen dit graag bespreken met de inwoners van Weert.”

Communicatie
Geelen is een wethouder die zelf vaak op pad is, ze wil horen wat er leeft. Ze bezoekt wekelijks verenigingen, ondernemers en inwoners. “Ik ben zeer betrokken bij Weert. Wat ik wil, is de dynamiek die deze stad heeft sterker promoten en mensen verbinden, samen brengen. Door midden in onze gemeente te staan houd ik voeling met de inwoners. Met het luisteren naar mensen, te weten wat hun wensen en behoeften zijn en uit te leggen wat de gemeente doet, krijgen we begrip voor elkaars standpunten. Op tijd en helder communiceren is hier bij belangrijk.”

Als voormalige communicatieadviseur en eigenaresse van een communicatiebureau weet ze als geen ander hoe belangrijk communicatie is. “Dat dit onderwerp een belang rijke plek gekregen heeft binnen het programma 2018-2022 ‘Weert koerst op verbinding’ zegt genoeg. We willen op zoveel mogelijk manieren de wereld om ons heen bereiken. Zo laten we zien wat we doen en kunnen inwoners vragen stellen of een reactie geven. Via Facebook en Twitter bijvoorbeeld. En wil iemand ons gewoon bellen of bezoeken, je bent van harte welkom.”

Vorig artikelResy Cillekens van Milorho Travel: de ontroerende schoonheid van Afrika
Volgend artikelMet Pasen eet heel Nederland een eitje van Egga Food