Met Pasen eet heel Nederland een eitje van Egga Food

Hypermoderne eierverwerker met groeiambitie

Fotografie: Dion Huiberts

Weert en Nederweert vormen de Egg Valley van Europa. Hier worden wekelijks 75 miljoen eieren verwerkt. Egga Food neemt een groot deel voor zijn rekening. Het familiebedrijf in Ospel kookt, verft, pelt en verpakt jaarlijks honderden miljoenen eieren. Achter de voormalige staldeuren gaan een hypermodern eierpakstation, ververij en pellerij schuil waar goed opgeleide medewerkers aan innovatieve eiproducten werken.

Door Wesley Hegge

Wie Pasen zegt, zegt eieren. Veel eieren. Op het hoogtepunt rollen er dagelijks een miljoen eieren van de band. In een voormalige kippenstal op het platteland van Ospel is de grootste eierververij van Nederland gevestigd. Het is haast niet te volgen zo razendsnel als de eieren voorzien worden van vrolijke kleurtjes. “Nu zijn er twee machines in bedrijf”, zegt Bart van Gemert tijdens een rond leiding door de ververij van Egga Food. In de hal van circa honderd meter lang is een tiental medewerkers aan het werk. “Binnenkort zijn dat er stukken meer, dan wordt hier dag en nacht gewerkt aan alle vijf de machines.”

Egg Valley van Europa
Je zou het aan de buitenkant misschien niet verwachten: het hypermoderne proces waarbij met de nieuwste machines en inzet van robots gigantische hoeveel heden eieren verwerkt worden. Afhankelijk van de klantvraag worden eieren gekookt gepeld of gekookt geverfd. Het ver borgen talent van Ospel, noemt Van Gemert het treffend. “Omdat veel mensen geen weet hebben van wat er zich achter onze deuren afspeelt. In deze regio bevindt zich de meest professionele pluimvee sector ter wereld. Qua machines, hygiëne en efficiëntie steken we bijvoorbeeld ver boven de Verenigde Staten uit.”

In iets meer dan een halve eeuw hebben de agrariërs in Weert en Nederweert zich ontwikkeld van voornamelijk kleine boeren tot serieuze wereld spelers. Rabobank Weerterland & Cranendonck spreekt over de Egg Valley van Europa. Daarin kan Van Gemert zich vinden. “Het fijne van deze omgeving is dat alles bij elkaar zit. Natuurlijk de vele pluimveehouders. Een deel van de eieren die wij ver werken, zijn afkomstig van agrariërs in de omgeving. Ook bedrijven die gericht zijn op stal hygiëne, afnemers en andere verwerkers vind je hier. We versterken elkaar en het voordeel is dat je met elkaar aan de koffietafel zaken kunt bespreken.”

Modern bedrijf
Egga Food werd opgericht in 1977 opgericht door Wiel van Gemert. In de jaren tachtig breidde het pluimveebedrijf uit met een eierpakstation. In de jaren negentig ontstond de ververij. Daar worden eieren gekookt, geverfd en verpakt. Na het sorteren, koken en kleuren is in 2006 de pellerij op gericht: door middel van machines worden eieren gekookt en gepeld voor groot handels, cateraars, foodservice bedrijven en salade- en sandwichproducenten.

Bart van Gemert en zijn neef John van Gemert zijn de tweede generatie. Inmiddels zijn bij Egga Food, naargelang de drukte, tachtig tot honderd medewerkers aan het werk. Veel medewerkers komen uit de directe omgeving en daarbuiten. Ook zijn er arbeidsmigranten werkzaam.

Lees verder onder de afbeelding.

Klanten bevinden zich in meer dan twintig verschillende landen. Door te blijven innoveren in toe passingen en verwerkingstechnieken wil Egga Food de internationale groei doorzetten. “Waar we voorheen vooral focus ten op industrieën en halffabricaten maakten, richten we ons tegenwoordig meer op consumenten producten zoals de Egga’s. Dit zijn kakelvers gekookte en gepelde eieren, handig verpakt per twee of zes in een hersluitbare verpakking.”

Sinds eind vorig jaar liggen de Egga’s in het koel vak van de Spar. “We zijn bezig met meerdere winkel ketens. In Amerika is het product enorm populair. In Europa zijn wij de enige die het aan bieden. We ver wachten een grote groei. De Egga’s blijven drie weken vers in de verpakking. Ideaal als gezond tussendoortje, als basis voor een salade of toevoeging bij groenten als spinazie, asperge en sla. Maar vooral als een verantwoorde bron van essentiële vitamines, eiwitten en mineralen. En dat zonder ze te hoeven koken en pellen! Puur gemak dus.”

Sfeer van familiebedrijf
Hoewel het bedrijf de afgelopen tientallen jaren een forse groei heeft door gemaakt, heerst er de sfeer van een klein familiebedrijf. “Dat maakt het leuk om hier te werken. In de kantine eten mede werkers van alle afdelingen gezamenlijk een boterham. Je luncht samen met de commercieel directeur. De banden tussen de verschillende afdelingen zijn daardoor nauw.”

In de kantine eet ook Wim-Jaap Vos, de nieuwe algemeen directeur van Egga Food, een boter ham. De oud-directeur van de Spar heeft een half jaar geleden binnen de directie de ver ant woor de lijk heden over genomen van Wiel van Gemert.

Doorgroeien
Egga Food groeit en zoekt in alle facetten van het bedrijf mensen. Er zijn vacatures voor onder meer mede werker technische dienst, accountmanager retail, productieteamleider en productieteamlid. Werken bij de eierverwerker betekent werken in een hypermoderne omgeving met door groeimogelijkheden, waar de lijntjes kort zijn en de sfeer van een familie bedrijf nog altijd aanwezig is.

Egga Food investeert met nieuwe arbeidsvoorwaarden nu nog meer in de ontwikkeling van zijn mensen. “Onder meer door een persoonlijk ontwikkelplan, met voor iedereen een eigen opleidingsbudget om de gewenste doelen te realiseren”, zegt HR manager Saskia Linnartz. “Het initiatief ligt bij de medewerker zelf en hij of zij is daardoor zelf regisseur van zijn of haar loopbaan binnen Egga Food. Wij groeien als organisatie en bieden medewerkers kansen om mee te groeien. Ook is het mogelijk om de werktijden flexibel in te delen. Een goede balans tussen werk en privé is ontzettend belangrijk.”

Met Pasen in het vooruitzicht sluit Van Gemert af: “Heel Nederland pelt straks een gekleurd eitje van Egga Food. En wie geen zin heeft om te pellen, gaat voor de Egga’s.”

Vorig artikel‘Trots op EK triathlon deze zomer in onze stad’
Volgend artikelIndustrieel erfgoed krijgt toeristische invulling