Dirk en Nicole Devos coachen ondernemers, hun familie en teams

Positive Family & Business brengt internationale kennis en kunde naar Midden-Limburg en Brabant

Fotografie: Irene van Wel

Ze hebben gezamenlijk vijftig jaar ervaring in het hoogste segment. Dirk Devos verdiende zijn sporen in leiderschapsontwikkeling bij beursgenoteerde bedrijven in binnen- en buitenland. Zijn vrouw Nicole weet met behulp van paarden vastgeroeste patronen te doorbreken. Nu brengt het echtpaar uit Nederweert hun expertise naar de regio. Positive Family & Business helpt de kwaliteit van relaties, communicatie en energie te verbeteren. Dit doen zij ook voor familierelaties en families met een kind met een beperking. Als ouders van een zoon met een beperking weten Nicole en Dirk hoe belangrijk positieve energie is.

Door Wesley Hegge

Zes jaar geleden streken Dirk, Nicole en hun vijf kinderen neer in de bosrijke omgeving van Nederweert-Eind. Voorheen woonde het gezin in Wageningen. Daar begon voor Nicole de paardenliefhebberij. Eerst alleen vanwege de sport, maar inmiddels spelen de paarden ook een belangrijke rol bij de coachingstrajecten. “We zochten een plek met ruimte voor de paarden”, zegt Nicole over de verhuizing.

Bovendien moest het een centraal gelegen woon plaats zijn. Want waar Nicole veel vanuit huis werkt, is Dirk nu nog regel matig onderweg. Hij is mede-eigenaar van Courage11, een onder neming die wereld wijd actief is en zich toe legt op trans formatie van leider schap. “Ik ben zo op de lucht havens van Düsseldorf en Eindhoven”, zegt Dirk, die expert is in het leiden van trans formaties binnen organisaties. “Mijn klanten zijn grote bedrijven in het buitenland. Ik coach, train en faciliteer senior executives en hun teams op het gebied van business, leiderschap en cultuurtransformatie. Wat ik veel zie, is dat angst een blokkade vormt. Dat zorgt voor negatieve situaties. Mijn kracht ligt in het opbouwen van vertrouwen tussen elkaar. Vanuit een positieve benadering.”

Zoon Stijn
Hoewel het echtpaar ‘van buitenaf komt’, zijn ze naar eigen zeggen goed ingeburgerd. Nicole is voorzitter van Manege De Kraal in Nederweert. Inmiddels zijn bijna alle kinderen het huis uit. Alleen zoon Stijn woont nog thuis. Dat zal ook zo blijven, legt Nicole uit: “Hij heeft het fragiele X-syndroom waardoor hij verstandelijk beperkt is. Voor ons is Stijn een voorbeeld van iemand die ondanks zijn beperking met veel vrolijkheid in het leven staat. Hij gaat ’s ochtends fluitend naar de dagbesteding. Hij laat ons zien dat als je het leven positief benadert, je enorm veel kunt bereiken.”

Positive Journeys: in juni op Malaga en in september op Schiermonnikoog. Verken de mogelijkheden: www.positivefandb.com

Als voorbeeld noemt ze de wereldreis die ze gemaakt hebben. “Mensen zeiden tegen ons: ‘Zou je dat wel doen? Helemaal naar Australië met Stijn?’ Dat is een verkeerde manier van kijken. Vanuit angst. Wij draaien het om: bekijk het positief. We hebben daarom Stijn meegenomen en hij heeft enorm genoten van de reis. Er zit veel meer in mensen dan we eruit halen. Als je angst weghaalt en positief durft te zijn. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook leren skiën. Iets wat voor onmogelijk gehouden werd.”

Positive Family & Business
Stijn vormde de basis voor het ontstaan van Positive Family & Business. Dirk: “We willen vanuit die levenservaring andere families met kinderen met een beperking helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Maar ook families of familieleden zonder kinderen met een beperking die willen groeien in hun relatie en zaken willen ver beteren, kunnen bij Positive Familie & Business terecht. Wij willen iedereen de mogelijkheid geven het beste uit zijn of haar meest waarde volle relaties te halen. Dit doen we onder andere door lange gesprek ken te voeren. We bieden zo ge heten Positive Journeys aan, waarbij we met acht tot twaalf mensen een lang weekend gaan wan delen in Schier monnik oog of Malaga. Deelnemers aan de journeys zijn bij voorbeeld een vader en een dochter die weinig tijd voor elkaar hebben en elkaar beter willen leren kennen of een moe der en zoon die door omstandig heden in een negatieve spiraal geraakt zijn.

Een Positive Journey biedt ouder en kind de unieke kans elkaar nog beter te begrijpen en hun belang rijke band te versterken. De Positive coach stimuleert de mensen bij het verbeteren van hun relatie, energie, communicatie en balans. Dirk verduidelijkt de keuzes voor het Spaanse Malaga en het Waddeneiland Schiermonnikoog: ”Malaga en Schiermonnikoog zijn prachtige plekken die ik goed ken, je kunt er fantastisch wandelen. Schiermonnikoog heeft unieke charme, het is een prachtig natuur gebied waar nagenoeg geen auto’s rijden. Malaga kent een wat ruwere natuur en is omgeven door bergen. De natuur, de aangename temperatuur en de mooie stranden maken Malaga de juiste plek voor focus en ontspanning.”

NAAM Dirk Devos FUNCTIE Mede-eigenaar Positive Family & Business GEBOREN OP 24 februari 1958 in Antwerpen VADER VAN Annabel, Valesca, Maxime, Ferre en Stijn VRIJE TIJD Reizen

Voor ondernemers
Positive Family & Business is er – zoals de naam al zegt – voor ondernemers, hun families en teams. Dirk: “De business kant van Positive Family & Business biedt de ondernemer individuele coaching en teamcoaching. Dit doen we onder meer door middel van systemische coaching met paarden. Zo helpen wij de onder nemer het beste uit zichzelf en/ of zijn team te halen. We zien verschillende terug kerende problemen en kansen, of het nu gaat om een individu, een gezin of een team binnen een organisatie. Soms lopen relaties vast of is het zeer waardevol te onderzoeken hoe je je relatie, communicatie en energie kunt versterken. We willen mensen laten ervaren hoe ze patronen kunnen doorbreken, door hen op een praktische manier te leren hoe ze zichzelf en/of de relatie kunnen resetten. Eerlijke en uitdagende interventies vormen de kern van onze coaching.” Positive Family & Business ontwikkelt coaching trajecten op maat. Nicole: “Soms is een kort traject vol doende, soms maken we een uitgebreider plan. Samen met onze opdracht gever bepalen we het traject, we co-creëren het.”

Paarden
Nicole is systemisch coach. Door middel van de inzet van paar den biedt ze mensen hulp in het ver beteren van relaties en het verhogen van zelfinzicht. “Ik bedenk oefeningen die symbool staan voor de dagelijkse praktijk. Ik vraag bijvoorbeeld een groep het paard langs obstakels van punt A naar punt B te brengen.

NAAM Nicole Devos-Struijk FUNCTIE Mede-eigenaar Positive Family & Business / systeemcoach m.b.v. paarden GEBOREN OP 13 augustus 1967 in Vlaardingen MOEDER VAN Valesca, Maxime, Ferre en Stijn VRIJE TIJD Paardrijden en reizen

Dan zie je wie de leiding neemt, wie af stand neemt en waarom de ene persoon het paard wel en de ander het paard juist niet in beweging krijgt. Een voorbeeld is een gezin met drie kinderen. Ik vroeg hen het paard van A naar B te begeleiden. De vader probeerde vanuit een beschermende rol het paard mee te nemen. Maar wat de vader ook probeerde, het lukte niet. Het kleinste kind probeerde het daarna en kreeg het paard wél naar punt B. De jongen was uit eindelijk de leider. Doordat hij het paard liefde vol benaderde, ging het lopen. We zetten paarden in omdat ze niet oordelen. Een paard volgt een groep pas als die in balans is.”

Dirk vult aan: “Bij mensen is dat niet anders. Als je mensen positief benadert, krijg je gezamenlijk veel meer voor elkaar. Dat is zo in de top van het wereldwijde bedrijfsleven, maar het geldt ook voor kleinere bedrijven en gezinnen. De kunst is vastgeroeste patronen te doorbreken.”

Vorig artikelBonten: toegankelijk administratiekantoor met adviesrol
Volgend artikel‘De arbeidsmarkt een stap vóór zijn’