‘Zijn frisse blik heeft me op scherp gezet’

Samenwerking brengt innovatie écht een stap verder

Remon Plummen (Business Innovatie Manager) en Bart Coolen (Smart Bouwexperts) Fotografie: Irene van Wel

Ondernemers zijn vaak eigenwijs. Een goede eigenschap, want zo ontstaan vernieuwende ideeën. Toch is het soms fijn als iemand met een frisse, kritische blik meedenkt. Daarom heeft Rabobank het Business Innovatie Team Limburg opgericht. Remon Plummen is als Business Innovatie Manager het aanspreekpunt voor de regio Weerterland en Cranendonck. Bart Coolen van Smart Bouwexperts maakt gebruik van zijn verhelderende directheid.

Door Wesley Hegge

Hij liep al anderhalf jaar met het idee rond. Vanwege het dagelijkse leiding geven aan het bedrijf bleef het lange tijd bij een hersenspinsel. “Ik wilde de tijd van offertes maken verkorten”, zegt Bart Coolen vanuit het bedrijfsverzamelgebouw dat hij sinds twee maanden samen met zijn vier medewerkers betrekt.

De bouwkundige ingenieurs en specialisten van Smart Bouwexperts bieden een totaalpakket aan op het gebied van bouwen: van adviseren tot analyseren, berekenen en tekenen. “Dat doen we hoofdzakelijk voor de zakelijke markt en in geringere omvang voor particulieren. We waren veel tijd kwijt aan het maken van standaard offertes. Het proces van standaard offertes typen wilden we beperken en daarnaast onze kosten voor dienstverlening transparanter maken.”

Business Innovatie Team
Toen de Weerter ondernemer op de hoogte raakte van het Business Innovatie Team wilde hij weten wat ze voor hem konden betekenen. “Om te kijken wat iemand van buiten de markt van het idee vond. Iemand met een frisse blik.” Die frisse blik krijgt hij sinds enkele maanden van Business Innovatie Manager Remon Plummen. “Ik denk met ondernemers zoals Bart mee, ondernemers die groeiambitie hebben en willen innoveren. Dat doe ik door hem aan het denken te zetten, hem soms anders te laten denken en in verbinding te brengen met de juiste mensen en instanties.”

Van idee naar uitvoering
Ze zijn samen aan de slag gegaan. Plummen: “Ik vind het dapper dat ondernemers de stap durven te zetten en zeggen: ik wil dat iemand meedenkt. Ze stellen zich daardoor kwetsbaar op. Ondernemers zijn bovendien vaak eigenwijs, in de positieve zin des woords.” Dat beaamt Coolen, die aangeeft dat juist de inbreng van Plummen heeft geleid tot verbetering van het idee. “Het plan lag er natuurlijk al, maar hij durft door te vragen en zet me op scherp. Hij is jong, energiek en als ik hem een idee voorhoud, krijg ik meteen zijn mening. Zijn directheid vind ik misschien wel het meest waardevol. Dat werkt verhelderend en is heel prettig.”

Meedenken
Sinds kort is Smart Bouwexperts het eerste bouwkundige ingenieursbureau met een online shop. “De producten die we leveren bestaan al, een webshop is ook niet nieuw, maar juist de koppeling is innovatief. Dat levert tijdwinst op voor de klant en zorgt voor transparantie.”

Lees verder onder de foto.

De klanten van Smart Bouwexperts maken eenmalig een online klantprofiel binnen het portal van de webshop. Coolen: “Daar kan de klant alle projectgegevens invullen, de tekeningen toevoegen, aangeven welke dienstverlening hij wil hebben en dankzij een intern geoptimaliseerd proces heeft hij binnen vijf dagen de berekeningen terug. Dat proces is efficiënter en werkt beter dan de traditionele manier van tekeningen opsturen, op offertes wachten en de opdrachtverstrekking. Het duurde vaak twaalf tot dertien dagen van aanvraag tot een mogelijke opdracht.”

Toegevoegde waarde
Om de behoefte te peilen, werd eerst een pilot gedraaid. “Verder hebben we de dienstverlening onder de loep genomen. We hebben ervoor gekozen de diensten die tijdrovend zijn en weinig voorkomen even te laten voor wat ze zijn.”

De toegevoegde waarde ligt verder in het netwerk waar de Business Innovatie Manager over beschikt. Zo zijn er contacten gelegd met andere ondernemers. Plummen: “Om je innovatie écht een stap verder te brengen is het essentieel om samen te werken. Ik heb hem in contact gebracht met ondernemers. Nu hij verder wil opschalen en het plat form gaat professionaliseren, kijk ik ook welke partijen daar een rol bij kunnen spelen. Denk aan subsidies, crowdfunding of partijen die willen financieren. Dat hoeft echt niet per se de Rabobank te zijn. Mijn doel als Business Innovatie Manager is een rol te spelen in het complete proces. De financiering is slechts een middel om het doel te bereiken.”

De doelstelling van Smart Bouwexperts is om in de toekomst hét online portal te zijn voor bouwend Nederland in een duurzame leef omgeving. Coolen onderzoekt hoe hij daarin de volgende stappen gaat zetten. “Remon blijft aan de zij lijn mee kijken. Ik vind het fijn dat ik hem altijd kan bellen als ik zijn advies wil. Ik kan elke ondernemer met ambitie te groeien aanraden het Business Innovatie Team te raadplegen.”

Vorig artikelDe vechtersmentaliteit zat er al vroeg in bij strafrechtadvocaat Sjanneke de Crom
Volgend artikelDe duurzame metamorfose van Innovatiecentrum Weert